Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Fecaterinateodoroiuilmul documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului roman” va fi prezentat, în premieră, vineri, 10 martie, de la ora 11:00 la Cinematograful „Sergiu Nicolaescu”. Materialul documentar este realizat de către publicistul Dorin Brozbă.

Filmările au început în toamna anului 2015 și au fost realizate în diferite locuri din țară, inclusiv în județul Vrancea, acolo unde „eroina de la Jiu“ a fost ucisă. „Am început să lucrez la acest film în luna noiembrie 2015 și filmările s-au încheiat în februarie 2017. A fost vorba de multă documentare, deplasări în județul Vrancea și căutări în Arhivele Naționale. Jumătate din film este realizat cu imagini rare din Arhiva Națională de Film. Era normal să se întâmple așa ceva, pentru că e vorba de un documentar dedicat unei mari personalități a istoriei românești. În imagini apare comisarul Ioan Popilian, care a condus bătăliile de la podul Jiului, regele Ferdinand, regina Maria în vizită la spitalul din Iași, unde a fost internată și Ecaterina Teodoroiu și imagini de la festivitățile din 8 septembrie 1935, când s-a inaugurat mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Târgu Jiu și a fost prezent regele Carol al II-lea și tot Guvernul, în fruntea cu Gheorghe Tătărăscu, primul ministrul din perioada respectivă“, a spus Dorin Brozbă, realizatorul filmului documentar.

Angajații Muzeului Județeam, personaje în filmul documentar

Bianca Mitriță joacă rolul Cătălinei în timpul copilăriei, iar Adina Cotorogea, muzeograf la Muzeul Județean, o interpretează pe Ecaterina Teodoroiu în perioada de glorie, când se afla sub arme. De asemenea, juristul Muzeului Județean, Dragoș Predoiu, joacă rolul sublocotenentului Mănoiu, logodnicul „eroinei de la Jiu“. „Filmul este realizat 100% de gorjeni. Nu am avut la dispoziție fonduri și am încercat din resurse proprii să acoperim tot ceea ce este nevoie“, a mai precizat Dorin Brozbă.

Pe 10 martie 1917, Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofițer al armatei române

Data lansării filmului documentar nu a fost ales în mod întâmplător. „Pe data de 10 martie 1917, Ecaterina a fost ridicată la gradul de sublocotenent și i s-a acordat medalia Virtutea Militară clasa a II-a pentru faptele ei de vitejie pentru bătăliile de la Jiu, precum și pentru cele din Moldova. Este și primul ofițer femeie al armatei române, într-o perioadă în care femeile nu avea dreptul să voteze. Părerea mea este că Ecaterina Teodoroiu este și un pionier al procesului de emancipare a femeilor române, care nu avea aceleași drepturi“, a declarat Dorin Brozbă.

Filmul durează 42 de minte și se adresează, în primul rând, copiilor. „Este conceput pentru copii, în primul rând, pentru că reprezintă categoria cea mai receptivă. În 2017 este anul comemorativ Ecaterina Teodoroiu și propunerea este să se organizeze, opțional, cursuri dedicate «eroinei de la Jiu»“, a precizat Dorin Brozbă.

În film apare și mărturia lui Gheorghe Pătrășcan, un bătrân în vârstă de 90 de ani, autorul monumentului ridicat în locul unde a fost înmormântată Ecaterina Teodoroiu în perioada 1917 – 1921, Dealul Secului, din comuna Fitionești.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.