Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Județul Gorj este un izvor nesecat de oameni deosebiți, talentați, creativi și cu realizări remarcabile, iar unul dintre aceștia este o frumoasă tânără din Târgu Jiu, pe numele său Andreea Raluca Argeșeanu, în vârstă de 18 ani. Această gorjeancă pasionată de artă este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic General „Gheorghe Magheru”, unde studiază Protecția mediului. „Întotdeauna mi-a plăcut să descopăr cele mai înalte, dar și cele mai joase stadii ale ființei umane prin intermediul artelor: literatură, poezie, lectură, muzică” spune ambițioasa tânără. Fiind susținută necondiționat de familie, prieteni și profesori, Andreea reușește să-și transpună sufletul pe hârtie, lucru ce-i aduce numeroase premii și recunoștinta celor din jur.

Reporter: Care sunt pasiunile tale și care este prioritară pe lista ta, în prezent?

Andreea R. Argeșeanu: Întotdeauna m-a atras arta sub toate formele ei. De la muzică, pictură, actorie, la literatură. Liceul mi-a oferit oportunitatea de a persevera.  În prezent, pe lista mea de priorități este literatura.  În poezie și proză m-am regăsit mereu, mi-am găsit refugiul, liniștea.

Reporter: Știu că ai participat la nenumărate concursuri? Ce premii ai obținut și care îți este cel mai drag?

Andreea R. A.: Concursurile au avut un rol important în dezvoltarea mea literară. Am obținut rezultate la concursuri naționale precum premiul  I special, secțiunea poezie la Concursul Național „În satul lui Nică” și premiul I la secțiunea proză, premiul special Constantin Țoiu, București, la concursul „Vis de toamnă”, premiul III la Concursul Județean de Creație „Ekphrasis”, acestea fiind doar câteva exemple. Cel mai drag premiu este cel de la Concursul Județean de Creație „Titu Rădoi” deoarece a fost organizat în liceul meu și a fost o adevărată onoare de a fi premiată „acasă”.

Rep: Unde îți desfășori activitatea literară? Dar timpul liber cum ți-l petreci?

A.R.A: Am scris în revista liceului „Cuget liber” fiind și redactor și particip cu mult drag la ședințele Cenaclului „Columna”. În timpul liber profit de momentele de liniște prin a mă bucura de o carte bună. Literatura este mereu prezentă în viața mea și nu mi-aș imagina o lume fără lectură și creație.

Rep: Ce planuri ai după terminarea liceului? Ce meserie ți-ai dori să urmezi?

A.R.A: După terminarea liceului aș vrea să continui să aprofundez literatura urmând cursurile unei facultăți cu această specializare. Pe viitor, îmi doresc să acord mult mai mult timp literaturii și creației, participând la cât mai multe concursuri și proiecte

Rep: Vei rămâne în țară sau vei face parte din valul tot mai numeros de tineri care pleacă peste hotare?

A.R.A: . Observ în jurul meu din ce în ce mai multe persoane, chiar și apropiați, care aleg să părăsească meleagurile strămoșești. Chiar dacă viitorul într-o altă țară pare mult mai avantajos și promițător, nu aș vrea să-mi părăsesc țara. Îmi doresc să rămân pentru a aduce o schimbare în bine comunității noastre.

Rep: Ai vreun model în viață? Există vreo personalitate care să te fi marcat și să-ți dorești să faci ceea ce face sau a făcut ea?

A.R.A: Nu am doar un model în viață. De-a lungul timpului, am citit diferiți autori. Fiecare dintre ei au avut un impact major asupra formării mele. Astăzi, consider că o mică parte din autorii citiți m-au format ca om și tânăr scriitor.

Rep: Cine este cel mai mare susținător al tău?

A.R.A: În primul rând familia, părinții și sora, dar și prietenii mi-au fost mereu alături, m-au susținut și încurajat. Însă, consider că cel mai mare merit îl are chiar profesoara mea de limba și literatura română, Verdeș Maria-Rocselana, care m-a îndrumat mereu spre literatura, astfel ajutându-mă să perseverez și căreia îi mulțumesc pentru sprijinul și răbdarea acordate.

Rep: E greu să fii artist în ziua de azi? Te simți neputincioasă sau neînțeleasă, uneori?

A.R.A:  Uneori este greu să fii artist într-o lume plină de rigori. Arta, în cazul meu literatura, este un domeniu abstract, în care totul depinde doar de preferințele cititorului, de aceea, uneori poate să apară sentimentul de inadaptare sau neputință.

Rep: Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?

A.R.A: Consider că întreg palmaresul meu literar de până acum este o realizare. Datorită concursurilor, activităților literare și a proiectelor am reușit să evoluez și să-mi dezvolt abilități precum spiritul competitiv, încrederea în propriile forțe și am învățat să-mi depășește emoțiile. Din punct de vedere școlar, cea mai mare realizare este obținerea rezultatelor la Olimpiada de limba și literatura română 2017.

Rep: Ne poți spune câteva rânduri dintr-o lucrare de-a ta?

A.R.A: Poezia a fost prezentă în viața mea încă de la cele mai fragede vârste, însă în domeniul prozei sunt încă la început. Îmi amintesc cu nostalgie și mult drag primele rânduri de proză pe care le-am scris: „A ști să râzi în clipe tragice înseamnă a stăpâni tragicul”.

Rep: Ai un motto în viață după care te ghidezi sau vreun sfat primit de la cineva drag?

A.R.A: Nu am un motto după care mă ghidez. Consider că perseverența și munca sunt decisive în progresul fiecăruia, însă am primt cândva un sfat simplu și concret: „Să faci bine în jurul tău”. Cea mai mare mulțumire a mea ar fi dacă într-o zi o să reprezint ceea ce au reprezentat scriitorii mei preferați pentru mine și dacă o să reușesc să aduc schimbări, făcând fapte bune.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.