Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

12784212_1077469185637712_1296263273_nPoveștile de succes încep încă din anii copilăriei, mai ales atunci când există perseverență. Un exemplu în acest sens este Andreea Cârjan, fostă elevă a Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu. Tânăra s-a implicat încă din timpul liceului în diverse proiecte de utilizare a mediilor digitale, reușind să le înscrie în concursuri organizate de a doua cea mai mare companie din lume în domeniul software, Adobe SUA. Cu ajutorul profesoarei sale, Mihaela Runceanu, tânăra a fost desemnată la finalul clasei a XII-a câștigătoarea unei burse oferite de Adobe, astfel că americanii plătesc studiile gorjencei care a ales să rămână în România și să studieze Facultatea de Automatică și Calculatoare, Automatică Engleză la o universitate din Cluj-Napoca.

Compania de software a reunit tineri din întreaga lume la San Francisco

Iar pentru implicarea și seriozitatea de care a dat dovadă, Andreea a avut șansa să ajungă în San Francisco și să cunoască o altă lume, una care este accesibilă doar celor care sunt dispuși să își construiască un viitor frumos prin muncă și voință.

Reporter: Anii de liceu au fost cei care te-au format și ți-au oferit șanse unice. Cum își aduci aminte de această perioadă?

Andreea Cârjan: Perioada liceului a fost foarte frumoasă, de-a lungul anilor am cunoscut persoane deosebite, iar profesorii pe care i-am avut chiar m-au ajutat în proiectele mele, chiar și atunci când nu țineau de școală.

12782310_1077464745638156_1249121573_nRep.: Cine te-a îndrumat spre proiectele care ți-au adus reușita?

A.C.: Profesoara mea de Informatică, Mihaela Runceanu, a fost prima care m-a ajutat să realizez asemenea proiecte și datorită dânsei am ajuns aici. În clasa a IX-a, doamna profesoară ne-a propus să participăm la „Adobe Youth Voices”, proiecte  de socializare, transmitere de mesaje pozitive, anumite cauze, stări sociale, mai multe.

Atunci am realizat un film care prezenta situația socială a unei copile maltratate. Noi ne-am înscris prima dată la un proiect, dar prin intermediul  lui am fost direcționați către un alt proiect realizat de Adobe, în parteneriat cu Fundația „I earn” și în vara primului an de liceu am participat la un concurs unde s-a organizat un miting la nivel mondial, au participat multe țări și a fost primul pas către lumea asta.

Rep.: Apoi ce a urmat?

A.C.: M-am implicat în continuare în proiecte, am participat la diverse concursuri, iar în clasa a  XI-a am avut ocazia să fiu prezentă la summit-ul „Adobe Youth Voices”, care lua perechi de doi elevi și educatorul lor și le oferea șansa să participe în SUA, în San Francisco, la un miting  unde participau tineri din toată lumea.

Rep.: Cum a fost experiența din SUA?

A.C.: A fost extraordinar pentru mine, mai ales că fiind în liceu, să ajung în SUA prin intermediul acestui proiect nu era ceva accesibil tuturor. A fost  o perioadă frumoasă de pregătiri, în sensul că am obținut viza pentru America, am avut câteva întâlniri pe Skype prin care ne-au fost prezentate toate metodele prin care să ne pregătim pentru această călătorie, iar când  am ajuns acolo am fost întâmpinați cu atâta căldură și bucurie. Oamenii ne-au primit ca fiind din familia lor și am construit relații foarte frumoase.

12822146_1077464335638197_1688570470_nS-a aflat printre cei 24 de câștigători în întreaga lume

Bursa oferită de compania americană Adobe a fost un alt lucru unic în viața Andreei Cârjan, mai ales dacă luăm în considerare că prea puțini tineri din întreaga lume au ocazia să studieze, iar americanii să le finanțeze educația.
Rep.: Știu că străinii de la Adobe îți plătesc studiile. Cum s-a întâmplat acest lucru?

A.C.: Din toate proiectele la care am participat, în clasa a XII-a, mi-am realizat un fel de CV, un portofoliu în care mi-am prezentat toate realizările.  A fost un proces foarte lung pentru că am aplicat pentru bursă și am câștigat. Această bursă a fost oferită pentru 24 de copii din toată lumea. Nu mi-a venit să cred că eu sunt una dintre  câștigătoare.

Rep.: Și ce anume a presupus această bursă?

A.C.: Bursa presupune acoperirea taxelor din facultate, în condițiile în care urmezi un domeniu pe care ei îl prețuiesc și îl susțin, respectiv cum ar fi la ei „Computer Science”. La noi este Programare, automatică, în domeniul IT.

Rep.: Având în vedere că ți se finanțează studiile, de ce nu ai ales o universitate din străinătate?

A.C.: Am considerat că pot să-mi fac o carieră și în România și mi-a fost teamă că o să-mi fie greu, că nu o să mă acomodez la fel de bine. Am zis că mai bine fac acum pași mici, pentru un viitor mare. În plus, acum sunt numeroase oportunități prin Erasmus, astfel că am șansa să merg la Masterat în altă țară și chiar mă gândesc să aplic.

Rep.: Vrei mai departe să practici o meserie în domeniul IT, să te angajezi ca inginer IT?

A.C.: Da, aș vrea, însă este o meserie care te mecanizează, oarecum. Eu sper să îmi păstrez și latura sensibilă și să nu îmi pierd capacitatea de a socializa, de a trăi frumos, de a mă bucura de lucrurile care mă înconjoară.

Distribuie:

1 Comment

Comments are closed.