Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Albumul muzical „Sus, în deal, pe poieniță”, al Privighetorii Gorjului, Maria Lătărețu, a fost lansat pe piață, ieri, la Muzeul Județean Gorj.

Albumul cuprinde cele mai îndrăgite melodii ale Mariei Lătărețu, care au fost puse pe un Compact Disc de către „Electrecord”.

„A fost un moment cultural-folcloric de excepție, susținut de tinerele valori ale cântecului popular de mare calitate,speranța noastră de mâine și de poimâine. Denumirea albumului, «Sus, în deal, pe poieniță», spune totul despre frumusețea cântecelor Mariei Lătărețu, care a cântat întotdeauna iubirea, natura și oamenii buni și frumoși. Doamna Ioana Lătărețul ne face din nou o deosebită surpriză cu aceste melodii aflate în arhiva Electrecord, singura instituție care a scos pe piață cântecele neuitaților noștri mari artiști“, a precizat publicistul Dorin Brozbă.

„Este testamentul meu pentru poporul român”

La evenimentul lansării albumului a fost prezentă și Ioana Lătărețu, nora Privighetorii Gorjului. Aceasta a spus că albumul are o semnificație aparte: „Acest Compact Disc a văzut lumina zilei cu ajutorul Electrecord. L-am adus pentru prima dată în Gorj ca să-l lansăm, pentru că aici ne sunt rădăcinile nouă, familiei Lătărețu. Aici este chemarea străbunilor și am venit să-l lansăm aici. (…) Într-o bună zi ne-a chemat pe mine și pe soțul meu și ne-a spus: «Măi, copii, v-am chemat să vă spun un lucru. Eu am să mor foarte curând. Eu îmi simt sfârșitul. Eu fără Tică (n.r. – soțul Mariei Lătărețu, care murise de curând) nu pot să trăiesc. Acel cântec care se chema „Uită-te lume la mine» îi pune titlul «Vă las cântecele mele, să vă petreceți cu mine». Ne  spune: «Mamă, este testamentul meu muzical. Să nu vă supărați pe mine, să lăsați să mi se cântecele. Este testamentul meu pentru poporul român, pentru românii care m-au iubit o viață întreagă. Iată că am adus acest testament al Mariei Lătărețu“.

Recital susținut de câștigătorii Festivalului de copii „Maria Lătărețu“

În final, s-a desfășurat un recital de melodii folclorice susținut de: Maria Giuliana Căpriță, din Rovinari, câștigătoarea Marelui premiu și a Trofeului Festivalului național de folclor al copiilor ,,Maria Lătărețu”, ediția 2016; Roberta Buzurin, din Slatina, câștigătoarea Marelui premiu și a Trofeului Festivalului național de folclor al copiilor „Maria Lătărețu”, ediția 2017; Cornelia Orleanu, din Turceni, câștigătoarea Maelui premiu și al Trofeului Festivalului național de folclor al copiilor „Maria Lătărețu”, ediția 2015; Luiza Ciudin, Târgu-Cărbunești, câștigătoarea Marelui premiu și al Trofeului Festivalului național de folclor al copiilor „Maria Lătărețu”, ediția 2012; Roxana Croitoru, câștigătoarea Marelui premiu și al Trofeului Festivalului național de folclor „Maria Lătărețu”, ediția 2011 și câștigătoare a locului I la Festivalul  ,,Maria Lătărețu”, ediția 2016; Adrian Ologu, câștigător al premiului al II-lea, la Festivalul național de folclor „Maria Lătărețu”, ediția 2017; Angelica Mirea, câștigătoare a Marelui premiu și a Trofeului național de folclor „Maria Lătărețu”, ediția 1996.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.