Am auzit de ceva timp de Comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, mi-am propus să merg de multe ori, dar niciodată nu mi s-a legat programul. Auzisem despre această comună că este cea mai mică din România, că este ținută în viață din prisma legăturii primarului cu cineva de pe la județ și ca nu este cine știe ce prin această localitate.
Și uite cum după mult timp am ajuns în această comună. Drumul până aici este destul de ușor, chiar dacă aproape 30 de km se merge pe un drum forestier. Se poate ajunge și cu o mașină mică, dar recomandabil este să mergeți cu o mașină de teren.
Pentru mine primul șoc legat de această comună a fost ca după ce am mers 30 de km pe acest drum forestier…am ajuns la asflat, da ați citit bine…am ajuns la asfalt în vârful muntelui. Toate ulițele din satul Bătrâna sunt asfaltate, există iluminat public peste tot, toate gospodăriile sunt legate la curent și au apă în curte.
Luând satul la pas m-am întâlnit cu o parte din locuitorii acestei localități, bine nici nu sunt mulți, care mi-au povestit despre acest loc, despre cât de frumos este aici, au perfectă dreptate, și cum vin cei din Timișoara să cumpere terenuri aici.
Din vorbă în vorbă, am aflat că am stat de vorbă cu cântărețul de la biserica, un bătrânel de 89 de ani, cu femeia de serviciu de la primărie, o bătrânică de vreo 69 de ani, dar și cu soția primarului, care mi-a povestit despre starea de sănătate a soțului său. Totodată, preotul vine o dată pe lună la biserica din sat, ultimul botez a avut loc în urmă cu cinci ani de zile, iar în localitate nu există dispensar sau farmacie.
Am uitat să vă zic că am mers într-o zi de sâmbătă să descopăr această localitate. De ce am ținut să menționez acest lucru…în sat este un mic magazin, dacă îi putem spune așa, unde doar sâmbătă se aduce pâine…și unde cafeaua este bună.
Am mers să beau o cafea aici și nu mică mi-a fost supriza să văd că cel care vindea era și consilier local, iar unul dintre cumpărători, pădurarul din localitate, era tot consilier local…o mică familie, mai lipsea primarul să apară. Am stat aproximativ o oră de vorbă cu ei și am aflat că localitatea are 81 de locuitori, dar de patru dintre ei nu se mai știe nimic, că majoritatea celor care locuiesc aici au tangență cu primăria, adică sunt bugetari, și că nu s-ar muta niciodată din acest loc…sincer îi cred, nici eu nu m-aș muta dacă aș fi în locul lor.