Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Anul acesta, la Editura Măiastra a văzut lumina tiparului o carte document, căci între paginile sale veți găsi cuvintele monahului Adrian Făgețeanu, român autentic, plin de o credință ce niciodată nu a pălit, în ciuda tuturor chinurilor la care a fost supus. Părintele Făgețeanu a petrecut ultimii ani din viață la Mănăstirea Lainici, atrăgând la chilia sa sute și sute de pelerini dornici să îl asculte. Printre ei s-a numărat și jurnalistul hunedorean Ionuț Drăgotesc care, în 2009, dar și în 2011, a realizat pentru un post de televiziune local din Petroșani interviuri cu monahul. Astăzi, o parte din aceea emisiune a fost transpusă în acest volum concis și plin de învățăminte.

În prefața acestui volum al jurnalistului Ionuț Drăgotesc, scriitorul Dan Puric spune: „nu este o carte lungă, complicată, ci din contră, una concisă, parcă cu limpezimea apei de munte, care-ți dă gustul purității și te revigorează dintr-o singură sorbitură.

Părintele este izvorul, cel care întreabă este românul rar de astăzi, care are reflexul organic de a ocroti și respecta trecutul. Cu gingășie și cu multă pricepere sufletească, el a făcut jgheabul de lemn ca apa cea bună să nu se piardă. și-atunci simți că din taina pământului și din mâinile priceputului gospodar poți bea apă vie ce va să stingă setea noastră de cer. Citiți cartea și astfel, pe nesimțite, vă veți recuceri tăria și seninul de-a face parte din acest neam”.

„Am văzut un bătrân, o mână de om…era un mister”

13900883_10206880284914279_547482360_nJurnalistul originar din județul Hunedoara este un om crescut și educat în spiritul credinței creștin-ortodoxe, obișnuit cu minunata lume a Mănăstirii Lainici, venind aici însă din fragedă pruncie. Starețul Iochim îl cunoștea și îi aprecia munca depusă, așa că l-a invitat să realizeze un interviu cu părintele Adrian Făgețeanu, încă de când monahul a venit prima dată la Lainici. Î

n volumul „Adrian Făgețeanu.Poartă către suflet”, Ionuț Drăgotesc spune că a fost prins cu alte treburi și subiecte și a tot amânat interviul. Când s-a decis, părintele Făgețeanu plecase la Mănăstirea Putna. Abia în 2009 s-a ivit din nou ocazia unei întâlniri pe care jurnalistul nu o va uita niciodată. Și apoi și în 2011, potrivit starețului Ioachim, părintele Făgețeanu s-a întâlnit din nou cu Drăgotesc.

„Aveam un sentiment că trebuie să împlinesc un lucru, că Dumnezeu mi-a mai dat răgaz… Am văzut coborând din chiliile de pe malul Jiului un bătrân, o mână de om sprijinit de un călugăr tânăr… Era părintele Adrian Făgețeanu cu ucenicul lui. Mergea greu, încovoiat de vremuri… auzul părintelui nu mai era la fel. Bătăile din anii petrecuți în temnițele de la Galați, de la Văcărești, brașov, Târgu-Jiu, Slobozia, Făgăraș, Jilava, canal, Aiud ori Suceava îi șubreziseră sănătatea. Părintele Adrian vorbea, însă, cu dragoste despre oameni, despre toți, chiar și despre cei care l-au chinuit în cei 12 ani de închisoare…”, scrie, în cartea sa, jurnalistul Ionuț Drăgotesc.

Jurnalistul Ionuț Drăgotesc spunea despre părintele Făgețeanu că era „un echilibru perfect între iubire și dreptate, între jertfă și durere”.

Părintele Adrian Făgețeanu, un „uriaș al Duhului Sfânt”

13883676_10206880284994281_1700285809_nPărintele Făgețeanu s-a născut la 3 noiembrie 1912 și a plecat la Domnul la 27 septembrie 2011. Ultimii ani din viața sa i-a petrecut la Mănăstirea Lainici, 2003 fiind anul retragerii sale la Schitul Locurele aparținător de sfântul lăcaș.

În tinerețe a făcut parte din mișcarea ortodoxă „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim. Era licențiat în Drept și Teologie. A fost condamnat la 20 de ani de temniță grea și a stat după gratii 12.

„În timpul anchetelor va suferi cumplite bătăi din partea unui fiu de cantor bisericesc pe nume Blehan, și ne spunea că după primele 60 de lovituri nu mai simțea nicio durere. A suferit multe dureri fizice, dar credința nu i s-a clintit. Nici până în prezent nu putem să conștientizăm realitatea obiectivă a prezenței sale la Lainici. (…) Verticalitatea, smerenia, moralitatea sa te zdrobeau. Ochii săi de vultur și cuvântul tranșant, fără echivoc al părintelui ne aduceau în față figura unui mare profet al Vechiului Testament.

Suferințele sale incredibile și inepuizabile de pe tot parcursul vieții l-au făcut să nu știe ce este acela compromisul. (…) Părintele Adrian Făgețeanu face parte dintre mărturisitorii și nevoitorii martiri din temnițele comuniste. A avut o viață de martir cum rar se întâlnește”, spune starețul Ioachim Pârvulescu în volumul lui Ionuț Drăgotesc.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.