Pe 17 aprilie s-au împlini 185 de ani de la deschiderea Școlii Naționale Începătoare din Târgu-Jiu de către Constantin Stanciovici-Brănișteanu, cel care a înființat, în acest fel, învățământul public în limba română în județul Gorj. Acesta a fost primul primar al municipiului Târgu-Jiu, personalitate care și-a pus amprenta asupra vieții culturale și sociale din Târgu Jiu. Constantin Stanciovici Brănișteanu a ajutat la înființarea a 154 de școli în Gorj, număr record pentru zona Olteniei din respectiva perioadă.
Luna aceasta s-au împlinit 185 de ani de când Constantin Stanciovici-Brănișteanu, dascălul care a pus bazele învățământului public în Gorj, se stabilea în Târgu-Jiu. Bustul său se află în fața Casei Măldărescu, monument de patrimoniu din municipiul Târgu-Jiu. Aici a funcționat prima școală publică din Gorj-Școala Națională Începătoare din Târgu-Jiu, înființată de nimeni altul decât Stanciovici-Brănișteanu. „În Casa Măldărescu a funcţionat prima şcoală publică din istoria modernă a învăţământului gorjean (1832), tot aici s-a jucat prima piesă de teatru în Târgu-Jiu (1834), ambele iniţiative aparţinând dascălului Constantin Stanciovici-Brănişteanu. Casa aparținea atunci pităresei Uța Măldăreasca, aceasta închiriind cinci dintre camere pentru a se înființa școala. Aici au început să învețe circa 170 de fete și băieți. (…) În iunie 1832, școala a fost vizitată de către generalul conte Pavel Kiseleff, alături de Gh. Bibescu și Al. Ghica. Vizitatorii au fost mulțumiți de pregătirea elevilor. (…) În 1856 în Casa Măldărescu au fost încartiruiți o parte dintre ofițerii austrieci care au trecut prin Gorj”, potrivit magistratului Ion Duguleanu, în volumul I al lucrării „Târgu-Jiu-Case. Oameni. Destine”. „ În 1838, deschidea primele cursuri de candidaţi de învăţători pentru şcolile săteşti din judeţ, inaugurând învățământul pedagogic în Gorj. Din 1847, a fost secretarul particular al generalului Gheorghe Magheru, alături de care participă la Revoluţia de la 1848. A fost preşedinte al Magistratului Târgu-Jiu, în 1850 şi 1855”, scris autorul și dascălul Cornel Șomâcu.
Constantin Stanciovici Brănișteanu a fost întâiul primar al Târgu Jiului, în perioada 1864-1868. De asemenea, a mai condus urbea de pe Jiu și în perioada 1890-1891. Stanciovici-Brănișteanu va rămâne una dintre cele mai importante personalităţi culturale ale Gorjului din secolul al XIX-lea. Pe lângă meritele amintite mai sus, acesta a fost și iniţiatorul activităţii culturale în urbea de pe Jiu.