Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Frații Mircea şi Daniel Andrei, în vârstă de 45 și 40 de ani, din Târgu Jiu, au investit aproximativ 700.000 de lei într-un centru pentru persoane cu handicap, care va fi inaugurat vineri, 4 mai. Centrul „Iosua“ se află în apropierea Coloanei „fără de sfârșit“. Investiția este exclusiv privată, doar din banii pe care cei doi frați care suferă de hemofilie au reușit să-i producă în urma unei activități de ani de zile.

Centrul „Iosua“ va funcționa doar sâmbătă, iar persoanele cu dizabilități pot petrece în aer liber, pentru că noul stabiliment are un teren generos pe care este amenajat un teren de sport, un foișor și multe alte facilități. De asemenea, clădirea cu un nivel este destinată tot pentru desfășurarea de servicii în beneficiul persoanelor cu dizabilități. Noul centru a primit toate aprobările necesare pentru a putea funcționa. În municipiul Târgu Jiu mai există un centru pentru persoanele cu dizabilități. Este vorba de Centrul Christian, deținut de Primăria Târgu Jiu, dar care nu dispune de teren pentru desfășurarea de activități recreative. Astfel, serviciile oferite de Centrul „Iosua“ vor fi complementare celor care deja există.
„Sunt mulţumit de rezultat mai ales atunci când văd foarte multe persoane cu dizabilităţi care se simt bine. Eu mă încarc cu energie pozitivă atunci când văd lumina din ochii persoanelor cu handicap. Eu consider că suntem trecători pe această lume, iar lumea veşnică este cea care contează şi depinde cum ajungi la Dumnezeu. Contează foarte mult faptele noastre. Ce satisfacţie să ai dacă acumulezi doar pentru tine?“, a spus Mircea Andrei.

Singurul centru din ţară înfiinţat din fondurile unei unităţi protejate

Centrul a fost construit în urma unei investiții private a Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia, condusă de către frații Mircea și Daniel Andrei. Asociația a deținut o unitate protejată care a desfășurat diferite activități economice, în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Unitățile puteau să fie înfiinţate de către asociaţii sau de firme, cu condiţia ca o parte importantă din angajaţi să fie persoane cu dizabilităţi. În plus, asociaţiile care înfiinţau astfel de unităţi aveau obligaţia ca 75% din profitul obţinut să fie îndreptat tot către acţiuni cu caracter social. Unităţile protejate se adresau societăţilor mari cu peste 50 de angajaţi care au obligaţia să aibă un procent de 4% din numărul total al angajaţilor din rândul persoanelor cu dizabilităţi. În caz contrar, firmele sunt obligate să plătească la stat câte un salariu minim pe economie pentru fiecare loc de muncă ce trebuia ocupat de către o persoană cu handicap sau mai aveau posibilitatea să cumpere produse sau servicii de la unităţile protejate. Acum, legea a fost modificată printr-o ordonanță, iar facilitatea acordată firmelor cu peste 50 de angajați de a mai cumpăra de la unități protejate a fost eliminată, astfel că și unitățile protejate au fost trase pe dreapta. Toți banii pe care unitatea protejată a celor doi frați i-a obținut în urma activităților desfășurate au fost investiți în noul centru. Mai mult decât atât, Mircea și Danie au cheltuit și banii personali pentru proiectul lor care este destinat doar persoanelor cu dizabilități.
„În cadrul asociaţiei a funcţionat unitatea protejată „Sfântul Andrei“, în cadrul căreia au fost angajate patru persoane cu handicap, ceea ce însemna cam 75% din numărul total de salariaţi. A fost înfiinţată în baza Legii nr. 448/2006 şi comercializa produse şi servicii către societăţile care avea peste 50 de salariaţi. Toate fondurile obţinute au fost investite într-un centru destinat persoanelor cu dizabilităţi. Am investit tot ce s-a câştigat prin unitatea protejată. Am achiziţionat, în anul 2013, o casă veche şi un teren cu suma de 360.000 de lei. Greul abia atunci a început, pentru că pe teren era o vegetaţie luxuriantă, cu foarte multe denivelări. Am adus foarte multe maşini cu pământ pentru a nivela locul, buldozere şi excavatoare. De asemenea, a fost construită și o clădire cu toate facilitățile pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv o toaletă adaptată“, a relatat Mircea Andrei.

Centrul „Iosua“ este singurul centru din ţară pentru persoane cu handicap construit în urma funcţionării unităţii protejate: „Este singurul centru din ţară care s-a realizat în urma funcţionării unei unităţi protejate. Acesta a fost şi scopul legii: dezvoltarea de programe de integrare socio-profesionale pentru persoanele cu dizabilităţi. Legea obliga unităţile protejate care funcţionau în cadrul asociaţiilor să folosească 75% din banii obţinuţi pentru activităţi de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi, dar noi am alocat 100% din banii obţinuţi şi chiar mai mult în sensul că am dat bani şi din bugetul familiilor. Nu am făcut un calcul al banilor personali pe care i-am cheltuit. Oricum am cheltuit mulţi bani din salarii“.

Sală multifuncțională și centru de conferințe

Cei doi fraţi nu se opresc aici şi au planuri şi mai mari. „Ne dorim ca să amenajăm un teren sintetic de mini fotbal, de baschet şi de volei. Investiţia este foarte mare şi ne-am bucura să vină alături de noi persoanele care ne pot ajuta, mai ales că unitatea protejată nu mai funcţionează şi nu mai avem o sursă de finanţare. Ne dorim să reabilităm o clădire mai veche, unde realizăm o sală multifuncţională şi un centru de conferinţe. Ne dorim să organizăm tabere educaţionale, competiţii sportive şi un centru de conferinţe. Ne dorim să facem un complex util pentru persoanele cu handicap. Ne bucurăm că în momentul acesta familiile noastre s-a aliniat la visul nostru şi face parte din viaţa noastră“, a spus Daniel Andrei.

Mircea Andrei a supraviețuit printr-un miracol

Mircea Andrei a decis să se dedice ajutării persoanelor cu handicap, după anul 2003, când, printr-o minune, a fost salvat de la moarte. Medicii nu-i mai dădeau nicio şansă de supravieţuire, asta şi pentru că a suferit şi de o septicemie, după ce hematomul s-a spart. „Am avut un hematom retroperitoneal care s-a suprainfectat şi am suferit şapte intervenţii chirurgicale. Nouă luni de zile am fost imobilizat la pat, iar trei ani zile am fost internat în spital. În această perioadă am avut o pungă colostomică, iar şansele de supravieţuire erau minime. Chiar şi medicii nu îmi acordau şanse de supravieţuire. Ajunsesem la 40 de kilograme. Hematomul era localizat în abdomen şi, la un moment dat s-a spart şi a declanşat o septicemie. Doamna profesor Şerban de la Timişoara a făcut eforturi mari. A mers în Germania şi a găsit o echipă de medici dispuşi să mă opereze. Era unul dintre puţinele cazuri de acest fel din lume. O consider pe doamna doctor Şerban ca pe a doua mamă. Am o mamă care mi-a dat viaţă şi o altă mamă care m-a menţinut în viaţă. Echipa de medici a venit din Germania chiar şi cu «factorul 8» fără de care nu se putea face operaţia. A fost un adevărat miracol. Intervenţiile au fost efectuate împreună cu medicii români“, a povestit Mircea clipele dificile prin care a trecut.

Lucrează în domeniu asistenței sociale 

Mircea Andrei a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice şi a activat timp de 25 de ani la Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi. În anul 2005, Inspectoratul s-a unit cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, iar de aproximativ o jumătate de an îşi desfăşoară activitatea în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, la Direcţia Juridică, la Compartimentul Contractări Servicii Sociale şi Coordonare Asistență  Socială. Daniel a absolvit două facultăţi în cadrul Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj

Napoca: Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Psihopedagogie Specială, la care se adaugă două mastere. Daniel Andrei şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Direcţiei de Protecţie Socială în cadrul Primăriei Târgu Jiu. Din anul 2013, acesta este directorul Centrului Christian pentru persoane cu handicap.

Distribuie:

2 Comments

  • Prejbeanu Elisabeta, 4 mai 2018 @ 8:57 Reply

    Dumnezeu sa i rasplateasca inzecit pentru bunatatea lor .

  • Maria, 4 mai 2018 @ 20:33 Reply

    La cite fărădelegi a făcut Mircea cu siguranță binele nu îl va insoti. Banii făcuți moca de moca se duc veți vedea.Rușine bai nu bravo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.