Valentin Mutulescu, elevul de la Ecaterina care compune muzică electronică și creează jocuri

Valentin Mutulescu, elevul de la Ecaterina care compune muzică electronică și creează jocuri

- in Fără categorie, Interviuri, Romania civila, Slider
0
5.1K vizualizari

Valentin Mutulescu are 17 ani, este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, și cea mai mare parte a timpului și-o ocupă producând muzică electronică, dar și simfonică. Deși a început să compună muzică din curiozitate, de numai 2 ani, hobby-ul său s-a transformat într-o adevărată pasiune, iar acum tânărul spune că acesta este lucrul pe care ar vrea să-l facă mereu și din care să-și câștige existența. Elevul de la CNET este pasionat și de programare, drumeții și înot, dar niciuna din ele nu concurează cu muzica, chiar dacă timpul petrecut pentru a compune o singură melodie poate ajunge până la 4 luni. Susținut necondiționat de către părinții săi, Valentin a cunoscut mai mulți tineri cu pasiuni comune, iar cu unul dintre ei, Silviu Stăncioiu, formează echipa PizzaGames, alături de care a lansat un joc care poate fi descărcat de pe GooglePlay. Valentin se concentrează mai mult pe studii, anul acesta, căci se apropie examenul de bacalaureat și are planuri mari. Vrea să urmeze Facultatea SAE din București care speră să-l ajute să-și transforme visul în realitate.

 Reporter: Cum ai ajuns, la doar 17 ani și fără vreun fel de pregătire, sa fii un compozitor de muzică solicitat? Cum a început această pasiune?

Valentin Mutulescu: Am început să compun muzică de la 15 ani, pur și simplu, din curiozitate. Îmi plăcea să ascult diverse piese preferate cu atenție, să descopăr prin ce mod se distingeau față de celelalte melodii, ce îmi plăcea la ele în mod deosebit. După ce am pus cap la cap câteva elemente cheie, m-am decis să le materializez în ceva propriu, mai precis o melodie, așa că am luat un program (Digital Audio Workstation) ce mi-a permis să fac asta. Neavând experiență, mi-a luat mult timp să reușesc să compun ceva de la 0, dar practicând și încercând să recreez anumite elemente din muzica pe care o ascultam, am reușit, într-un final, să produc câteva instrumentale hip-hop/rap, simple, dar de care eram foarte mândru atunci. Acum, după aproape 3 ani, le ascult și nu-mi vine să cred cât am putut evolua. Mi se pare o diferență de la cer la pământ.

Reporter: Ce fel de muzică îți place compui și cât timp lucrezi la o piesă?

Valentin Mutulescu: La momentul actual, produc muzică electronică (EDM, Trap, House și altele), dar recent am decis să compun și muzică simfonică. Asta presupune să compun linia melodică pentru fiecare instrument ce poate fi găsit într-o orchestră, să adaug efecte pentru a simula un spațiu în care e amplasată orchestra, să simulez modul în care ar cânta un om la un instrument pentru a suna natural/realist (toate instrumentele cu care lucrez fiind virtuale), să mă gândesc la mici detalii care trebuie adăugate constant pe lângă partea principală pentru a nu plictisi ascultătorul, să omogenizez toată compoziția pentru a suna ca un întreg, și mai sunt și alte probleme, unele ținând și de faptul că pot apărea nenumărate erori digitale. Toate astea, combinate cu timpul în care îmi aranjez în minte ideile pentru o asemenea compoziție, se adună în 3-4 luni pentru a o termina.

Reporter: Când ți-ai dat seama că hobby-ul tău devine mai mult decât atât?

Valentin Mutulescu: Cred că după primul an. Mi-am dat seama că iubesc să creez, să fac ceva de care să fiu mândru. Am luat în considerare și aspectul că după un an de produs muzică, nu m-am plictisit absolut deloc, pentru că mereu descopăr lucruri noi, tehnici noi de creare, mereu îți pot veni idei pe care să le poți face realitate. Și faptul că este o meserie profitabilă în industria media mă determină să vreau să devin un compozitor/producător în viitor, idealul meu în viață fiind să îmi construiesc un trai făcând ceea ce îmi place.

Reporter: Ai vreo piesă preferată sau care este cea mai populară piesă a ta?

Valentin Mutulescu: Cea mai populară (mult spus) piesă a mea se numește Monster Energy, o piesă EDM-Trap, care are în jur de 3.000 de vizualizări pe canalul meu de YouTube. Dar piesa de care sunt cel mai mândru acum este încă în lucru, și este un aranjament orchestral epic al imnului național, care va fi terminat și publicat la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, pe 1 decembrie.

Reporter: Unde putem asculta piesele compuse de tine?

Valentin Mutulescu: Piesele de care sunt cel mai mulțumit ajung să fie publicate pe YouTube și SoundCloud. Canalul meu de YouTube este aici, iar profilul de SoundCloud aici.

Reporter: Cât de departe ai vrea să ajungi cu pasiunea ta pentru compus muzică?

Valentin Mutulescu: Aș vrea trăiesc și să îmbătrânesc făcând asta. Bine, poate pare nebunie curată și numai timpul poate spune dacă o să fie adevărat, sau nu, dar asta simt în momentul de față.

Reporter: Ce părere au părinții și apropiații tăi despre ceea ce faci?

Valentin Mutulescu: Părinții mei m-au susținut tot timpul, amândoi la fel de mult și mi-au oferit posibilități pentru care sunt, și am fost mereu recunoscător, nu numai în privința pasiunii mele. Au mai existat și temeri din partea mamei mele, își mai face câteodată griji, crede că nu sunt suficient de ambițios pentru a-mi face o carieră din asta, dar am analizat timp de luni întregi toate obstacolele care pot apărea în cale și toate se pot rezolva cu dedicare, și mereu am asigurat-o că pe lângă școală, majoritatea timpului meu îl dedic practicii și învățării de lucruri noi, pentru că sunt foarte, foarte multe de știut, iar pentru a pune tot ce știu în practică și a mă perfecționa, am nevoie de timp, timp care înseamnă ani. Pasiunea asta mi-a adus și prieteni din celelalte zone ale țării și chiar din străinătate. Am colaborat în trecut cu o fată, Alexandra Gavrilă, din București, ea fiind solistă pe voce și pianistă, iar de un an lucrez cu un băiat programator din Alexandria, Silviu Stăncioiu. Împreună formăm echipa PizzaGames și recent am lansat un joc gratuit pe Google Play, Fancy Ball 2. Îl puteți descărca aici.

Reporter: Ce alte pasiuni mai ai? Concurează vreuna cu pasiunea ta pentru muzică?

Valentin Mutulescu: Restul pasiunilor mele sunt mici, precum înotul, programarea sau drumețiile, dar niciuna dintre ele nu concurează cu muzica. Ei îi dedic, să zicem, 80% din timpul liber, care e cam un sfert din timpul meu total.

Reporter: Ce premii ai obținut la școală sau în afara școlii, până acum?

Valentin Mutulescu: Înainte să compun, adică în clasele generale, dedicam mult timp școlii și eram olimpic județean la limba română și engleză. Dar odată ce am ajuns la liceu, am decis că e mai bine pentru mine să fiu pregătit la nivel de clasă, să nu excelez la vreo materie și să dedic timp doar cât să fiu pregătit pentru a lua bacalaureatul cu notă bună. Ăsta e sacrificiul pe care trebuie să îl fac pentru a-mi menține pasiunea cât de cât vie în timpul anilor aglomerați de liceu.

Reporter: Ești încă la liceu și urmează să dai bacalaureatul. Ce vei face după?

Valentin Mutulescu: După liceu aș vrea să urmez o facultate politehnică, asta este momentan cea mai mare prioritate, dar după ce obțin diploma de facultate, mă voi folosi de ea ca să mă stabilesc singur și odată ajuns cu o slujbă decentă și un trai cât de cât stabil, vreau să urmez cursurile facultății SAE din București, care sper să îmi deschidă noi uși spre a-mi face din pasiune carieră.

Reporter: Ce crezi ar trebui să facem mai mult, pentru a duce o viață mai bună?

Valentin Mutulescu: Pentru o viață mai bună aș recomanda puternic, fiecăruia dintre noi, să nu ne mai intereseze atât de mult viața celor din jur, să nu mai căutăm să știm absolut tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne concentrăm pe propria viață. Să încercăm să fim mai corecți, pentru că asta e o mare problemă, mai ales în România, atât cu cei ce ne conduc, cât și cu noi, cei ce îi alegem. În rest, trebuie să ne găsim o pasiune și să ne străduim să o urmăm, cât timp nu cere prea multe sacrificii și, în final, să ne străduim cât putem de mult să fim fericiți, pentru că asta e o altă mare problemă, atât în țară, cât și în restul lumii. Și pentru cei care stau în orașe, în aglomerație și sunt legați non-stop de tehnologie, le recomand să iasă cât mai mult în natură, dar în acest timp să ignore telefonul. Chiar este un mod excelent de a-ți încărca bateriile, cel puțin din punctul meu de vedere.

 

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.