Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

hotel din GovoraUn hotel din Băile-Govora, monument istoric, a devenit una dintre cele mai atractive destinații din ultima perioadă. Hotelul ”Ştefănescu” a fost construit în perioada 1900-1902 de fraţii Ştefănescu, originari din Galaţi. Este un imobil frumos, care se întinde pe o suprafaţă de 750 mp și are 4 nivele. 

Foișorul central, ornamentele și elementele constructive dau o imagine rustică, dar și un stil de rafinament și eleganță. Elementele dominante de arhitectură populară se împletesc armonios cu cele clasice specifice arhitecturii de la jumătatea secolului al XIX-lea. La parterul imobilului a funcţionat primul ghişeu poştal din Băile-Govora, un restaurant unde aveau loc concerte de muzică populară şi baluri, cafenea, frizeria „Marian şi Pava”.

După primul război mondial, în anul 1919, chelnerii, angajaţi la restaurantul acestui hotel şi la Societatea Govora-Călimăneşti formează o filială a sindicatului chelnerilor din România şi organizează un protest împotriva salariilor mici, făcându-şi cunoscute revendicările printr-o scrisoare adresată prefectului de Vâlcea. Datorită pasiunii pentru jocurile de noroc, contractând mari datorii, proprietarii au ipotecat imobilul, în timpul crizei din perioada 1929-1933, băncii „Albina”. Nereuşind să achite obligaţiile ipotecare, Banca Naţională a preluat imobilul.

Clădirea a fost revendicată mai târziu de Banca Naţională a României, în urma unui proces care a durat aproximativ trei ani, fiind câştigat de fostul proprietar. În anul 1999, clădirea, anexele şi terenul aferent au fost donate Episcopiei Râmnicului (actuala Arhiepiscopie), care, ulterior a donat clădirea și terenul aferent Parohiei Băile Govora.

2001-2007 sunt anii în care imobilul s-a aflat în conservare, neexistând fonduri suficiente pentru repararea lui. Această situaţie a luat sfârşit în 2007, când au început lucrările de reparaţii capitale, dar care nu au fost încă finalizate. În acest context, demn de remarcat este faptul că, fiind monument istoric, aspectul exterior a fost menţinut în totalitate, iar clădirea a fost acoperită cu tablă de cupru, aşa cum era iniţial.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.