Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Oriunde ne-am afla în noaptea care face trecerea dintre ani, trebuie să știm că fiecare țară are propriile tradiții și superstiții legate de Revelion. Cele mai multe dintre ele se leagă de anumite alimente care se consumă special pentru a avea noroc: unii mănâncă struguri, alţii pâinici speciale sau varză murată. 

revelion revelion-vietnam

La români, tradiția de Anul Nou spune că e bine să fie mult zgomot în noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele. Unii dintre confrații noștri țin în buzunar un grăunte de usturoi, pentru ca spiritele rele să-i ocolească. O altă superstiție de Anul Nou este aceea că în ultima zi din an și în prima zi din cel nou nu este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă, pentru că  dăm afară și norocul! Se mai spune că nu trebuie să avem niciun fel de datorie când începe noul an, altfel vom fi datori tot anul. La trecerea dintre ani, spun bătrânii, este bine ca fiecare să poarte o haină nouă și ceva roșu, sau o altă culoare veselă care să atragă energiile pozitive. Și dacă românul este din cale afară de superstițios, ei bine, nici restul popoarelor nu sunt departe de noi!

2

Iată câteva obiceiuri ale altor popoare în noaptea dintre ani:

Spaniolii şi portughezii au devenit cunoscuţi pentru o tradiţie păstrată cu sfinţenie: mănâncă 12 boabe de struguri, una pentru fiecare lună a noului an. Se spune că fiecare boabă mâncată îţi va aduce noroc. În Portugalia, strugurii sunt înlocuiţi cu smochine.

Grecii au un obicei în strânsă legătură cu festinul culinar din noaptea petrecerii. De Revelion, la fiecare masă, se serveşte o pâine specială, numită „Vasilopita”, în interiorul căreia este ascuns un bănuţ. La miezul nopţii, pâinea se taie, iar cine primeşte bucata cu bănuţul este declarat cel mai norocos în noul an.

Şi italienii îşi „măsoară” norocul în obiecte şi haine. Ca să întâmpini Anul Nou cum se cuvine, trebuie să arunci neapărat pe fereastră un obiect vechi. Dacă se sparge, cu atât mai bine: s-a spart şi ghinionul din anul care tocmai se pregăteşte să plece!

1

De Revelion, ruşii beau, printre altele, o băutură din vodcă, suc de lămâie şi apă de la robinet. Aceasta se numeşte „apa murdară„ şi se bea pentru a opri ghinionul.

 China – Anul Nou chinezesc este sărbătorit undeva între 17 ianuarie și 19 februarie, când este Luna Noua, „Yuan Tan„. Chinezii din întreaga lume participă la procesiuni pe stradă, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred că spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, așa că aprind artificii pentru a le îndepărta.

44

Japonia – Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului pe cale să se încheie. În Ajun, la miezul nopții, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărți sake și pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunță trecerea în noul an.

newyearseveclock-main_full

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.