Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

biserica-3Meleagurile gorjenești au fost binecuvântate cu adevărate comori pentru suflet, iar aici vorbim despre numărul mare de biserici din lemn, monumente de patrimoniu care datează de sute de ani. În județul Gorj se află peste o sută de biserici din lemn. Aici, pe meleagurile lui Brâncuși, există cele mai multe lăcașuri sfinte realizate în manieră populară.biserica-2

Bisericile demonstrează că aici a existat o civilizație a lemnului, strămoșii noștri cioplind cu grijă și dragoste pentru Dumnezeu aceste așezăminte care au rămas în picioare de-a lungul deceniilor și în fața cărora ne plecăm capul de fiecare dată când ne este greu în viață, sperând că îl vom găsi pe Dumnezeu. Caracteristic bisericilor de pe meleagurile gorjenești este, conform specialiștilor în domeniu, dispunerea temeliei direct pe pământ, prezența peretelui plin între pronaos și naos. Din această categorie putem enumera Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” de la Câlnic sau cea de la Ungureni-comuna Crasna. Prelucrarea lemnului este adus la rang de artă, meșterii care au realizat aceste construcții dând dovadă de un talent nemărginit. Toate construcțiile sunt impresionante, modul lor de realizare fiind inedit de la îmbinarea bârnelor până la decorul stâlpilor din pridvor sau al ușilor de la intrare. „Bisericile de lemn sunt bisericamonumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local al judeţului Gorj şi vorbesc despre o lume a credinţei, despre oamenii care le-au ridicat, care s-au rugat în ele şi care mereu l-au căutat pe Dumnezeu. Aceste biserici fac parte din identitatea noastră culturală şi religioasă, merită cunoscute şi protejate”, cuvânta protoiereul Cosmin Bălan.

Din păcate, foarte multe biserici din lemn se află într-o stare avansată de degradare. Pentru ca aceste comori din lemn să nu dispară, autoritățile, preoții, dar și enoriașii, ar trebui să facă o tabără comună pentru a lupta pentru păstrarea patrimoniului. Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Gorj este cea care monitorizează starea de conservare a monumentelor, însă această instituție nu are cadru legislativ pentru a interveni în obținerea unor fonduri necesare reabilitării bisericilor, ci are doar rolul de a consilia autoritățile pentru ca aceștia să le acceseze.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.