Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Zece elevi pasionați de tehnologie fac parte din echipa de robotică a Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu“ (CNET) din Târgu Jiu. Liceenii vor participa, la sfârșitul lunii martie, la „First Tech Challenge România“, singurul concurs de robotică din România, unde vor să dea marea lovitură și să se califice la etapă finală care se va desfășura în Statele Unite ale Americii.

Echipa „Technogods Robotics Team“ este formată din: Duiu Ion, Zoican Denis-Alexandru, Stamatoiu Liviu-Octavian, Popescu Dumitru Eduard, Dumitrescu Andrei, Udrescu Vlad Mihai, Nicola Maria Daniela, Rusu Ovidiu, Şandru Robert-Ştefan, Pîrvuleţ Mihai Dumitru. Liderii echipei „Technogods Robotics Team“ sunt Mihai Pârvuleţ, elev în clasa a XII-a, la matematică-informatică, şi Ion Duiu, elev în clasa a X-a, iar mentorii elevilor pasionaţi de robotică sunt: Alex Budin, un tânăr informatician care lucrează în Londra și Mihaela Runceanu, profesor de informatică.

Concursul va avea loc în perioada 23-25 martie, la Sala Polivalentă din București. Peste 90 de echipe ale liceelor din toată țara vor participa la competiție și vor încerca să se califice la etapa finală din SUA.

Piesele sunt achiziționate din SUA

„Technogods Robotics Team” dispune de propriul atelier, pus la dispoziţie în municipiul Târgu Jiu, de o societate de electricitate. Echipa se reuneşte de mai multe ori pe săptămână pentru a construi robotul cu care doreşte să se claseze pe primele trei locuri şi să reuşească, astfel, calificarea la faza finală din SUA.

Liceenii şi mentorii lor au început să lucreze la noul robot de aproximativ două luni. Maşinăria are de îndeplinit o serie de sarcini stabilite de organizatorul concursului, care diferă de la an la an.

„Robotul de anul trecut l-am dezasamblat în totalitate, pentru că se schimbă aşa de mult încât nu poţi să refoloseşti nimic şi a trebuit să reluăm totul de la zero. Unele piese se mai pot refolosi, dar într-un alt mod“, spune Mihai, liderul echipei.

Piesele trebuie achiziţionate numai de la anumite companii din SUA, care trebuie agreate de către organizaţia americană sub egida căreia se organizează competiţia în toate statele lumii.

Confruntarea roboților 

Performanțele robotului, modul în care este manevrat și spiritul de echipă sunt caracteristicile câștigătoare. Principalele elemente de joc din cadrul concursului „First Tech Challenge România“ sunt cuburile, arena şi „relicul“, o păpușă, care trebuie luată de robot şi pusă în trei zone demarcate pe  arena specială. Cu cât este pusă în poziții mai îndepărtate, cu atât punctele acumulate sunt mai multe.

Unul dintre liderii echipei, Mihai Pârvuleţ, ne explică în ce constă concursul:

„Competiţia se desfăşoară în mai multe etape. Prima dată se face o verificare a roboţilor, pentru că trebuie să respectăm un anumit standard de piese, mecanisme şi nu avem voie să avem elemente ascuţite sau care pot să se desprindă. În general sunt anumite condiţii de siguranţă care trebuie îndeplinite. Urmează o tragere la sorţi a alianţelor. Un meci se desfăşoară doi versus doi. De exemplu, într-un meci putem juca alături de o echipă care este coechipiera noastră şi care află, astfel, tactica noastră, iar în alt meci să fie adversara noastră. Un meci are două părţi: una autonomă, în care robotul gândeşte singur şi nu avem voie să-l atingem sau să-l controlăm.

Printre altele, robotul trebuie să recunoască anumite culori pe care le au unele elemente de joc, roşu sau albastru. Sunt mai multe hârtii A4 puse pe pereţi care conţin un cod specific, iar robotul trebuie să-l descifreze. În funcţie de cod, robotul trebuie să pună un cub într-un anumit loc. De exemplu, raftul din stânga, rândul trei.

Partea a doua este cea teleghidată şi durează cam un minut şi jumătate. Echipa desemnează unul sau doi jucători care să manevreze robotul. Totul este mult mai rapid şi riscant. Într-o arenă de trei pe trei metri se află patru roboţi, care trebuie să pună «relic-ul» într-una din cele trei zone şi se acordă un punctaj“.

La etapă finală va merge automat echipa care se clasează pe primul loc, dar au șanse și alte două echipaje de pe primele poziții. „Primele patru echipe vor intra în bătălia finală şi îşi vor alege alte două echipe care să fie coechipierii lor şi alături de care să participe la faza finala“, a precizat Ion Duiu, celălalt lider al echipei.

Echipa „Technogods Robotics Team“ a participat şi anul trecut la prima ediţie a concursului de robotică, unde s-a clasat pe locul 13 din 54 de echipe.

Lucrează de două luni la construirea robotului

Echipa „Technogods Robotics Team“ dispune de propriul atelier, unde se reuneşte de mai multe ori pe săptămână pentru a construi robotul cu care doreşte să se califice la faza finală din SUA. Liceenii și mentorii lor muncesc de două luni la construcția noului robot, care are de îndeplinit o serie de sarcini stabilite de organizatorul concursului, care diferă de la an la an.

„Robotul de anul trecut l-am dezasamblat în totalitate, pentru că se schimbă aşa de mult încât nu poţi să refoloseşti nimic şi a trebuit să reluăm totul de la zero. Unele piese se mai pot refolosi, dar într-un alt mod“, spune Mihai, liderul echipei.  Piesele trebuie achiziţionate numai de la anumite companii din SUA, care trebuie agreate de către organizaţia americană sub egida căreia se organizează competiţia în toate statele lumii.

Director tehnic în Londra și mentor al echipei de robotică

Alex Budin, în vârstă de 33 de ani, este unul dintre mentorii echipei, alături de Mihalea Runceanu. Acesta a aflat de elevii pasionați de robotică și a dorit să-i ajute.

Alex a absolvit Colegiul Național „Spiru Haret“ și de șapte ani lucrează în Londra, fiind, în prezent, director tehnic al unei mari companii de publicitate în toate domeniile.

El are o mare experienţă în construcţia de roboţi. A lucrat la Samsung şi la BBC, în cadrul echipei Gadget Show, o emisiune de televiziune realizată  în colaborare cu una dintre cele mai cunoscute companii de robotica din lume, Robo Challenge.

„Am aflat în urmă cu un an de echipa de robotică a Colegiului Naţional «Ecaterina Teodoroiu». Cum am fost şi eu implicat în mai multe proiecte de robotică, m-am gândit să vin şi să mă implic. Timpul a fost scurt, doar o săptămână până la concurs, şi nu am putut să fac prea multe pentru competiţia de anul trecut. Lucrurile sper că vor sta altfel în acest an. Am venit în vacanţă de sărbători şi am mai stat câteva săptămâni, pentru că un job de programator îl pot face de oriunde din lume. Discutăm absolut totul pentru ca robotul să fie cât mai performant, iar echipa să fie cât mai competitivă“, ne povesteşte Alex.

El este încântat de liceenii pasionați de robotică cu care lucrează: „Sunt foarte inteligenţi, pentru cineva care nu a avut de-a face cu robotică sau inginerie. Este fascinant de cât de repede s-au prins de multe lucruri“, ne spune Alex.

Alex intenționează să se implice și mai mult în viața comunității și vrea să deschidă, în această vară, un centru unde elevii să învețe în mod practic informatică:

„M-am gândit că este timpul să dau înapoi ceva oraşului meu. Eu nu am avut şansa să particip la un concurs de asemenea fel.

Pe vară, mă gândesc să deschidem un fel de centru pentru copii, unde ei să înveţe tehnologie sau robotică, pentru că acesta este viitorul, iar sistemul de informatică din educaţie este la fel din perioada în care eu eram elev şi mi se pare stupid. Nu se pune accent pe practică, cu toate că abilităţile practice sunt esenţiale în toată Europa“.

Apel către autorități

Cea mai mare problemă o reprezintă finanţarea echipei de robotică. Liceenii și mentorii au reușit să strângă singuri fondurile necesare, cu sprijinul unor sponsori și al părinților. În continuare, au nevoie de sprijin financiar, iar Mihaela Runceanu face un apel către autoritățile locale sau oamenii cu suflet mare:

„Problema cea mai mare o reprezintă banii. Totul trebuie asigurat din fondurile noastre sau din sponsorizările pe care trebuie să le obţinem singuri. Trebuie să plătim inclusiv piesele pe care trebuie să le achiziţionăm pentru construirea robotului sau deplasarea la competiţia de la Bucureşti. În  acest moment, partea financiară este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. Elevii au deja experienţă şi, în plus îl mai avem pe Alex, care ne ajută cu partea tehnică. Am apelat şi la susţinerea părinţilor, iar unii dintre ei ne-au ajutat foarte mult”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.