Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

OltenițaMunicipiul Oltenița se află în județul Călărași, fiind al doilea oraș ca număr de locuitori din acest județ. Este un oraș mic de provincie, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, genul de oraș de care nu ai cum să nu te îndrăgostești iremediabil.

L-am descoperit, dacă pot spune, din plictiseală. Într-o după amiază neavând ce face m-am uitat pe hartă și am zis: „Hai la Oltenița”, și am ajuns, mai ales că auzisem câteva lucruri interesante despre el, în special despre clădirile vechi care se găsesc aici.

OltenițaPrimul lucru care mi-a atras atenția când am ajuns în oraș a fost parcul de la intrarea, un parc destul de mare și bine îngrijit.

Întrebând un localnic ce aș putea să văd prin zona mi-a recomandat să-mi încep mini excursia de la Catedrala „Sfântul Nicolae”, lângă care pot vedea, în același timp, și „Monumentul soldaților ruși căzuți în Războiul Crimeii”.

Tot de la acest localnic am aflat ca în curtea catedralei este mormântul primului primar al orașului, Matache Ioan.

OltenițaDacă tot vorbim de monumente, în cazul în care veți ajunge prin zonă, mai puteți vedea „Monumentul eroilor din Primul Război Mondial”, ridicat în 1930, situat pe Bulevardul Republicii, și „Monumentul eroilor oltenițeni din cel de-al Doilea Război Mondial”, lucrare a sculptorului Radu Drăgușin, amplasată în Parcul Central.

Muzeul Civilizației Gumelnița

OltenițaUnul dintre cele mai importante obiective turistice din oraș este Muzeul Civilizației Gumelnița, aflat în apropierea primăriei, dar și Muzeul de Artă – Oltenița, amenajat în Turnul de Apă.

OltenițaDacă tot am deschis subiectul despre Turnul de Apă vă pot spune că este un monument istoric construit la inceputul secolului XX, este cel mai important obiectiv turistic din Muntenia și face parte din patrimoniul național, dar voi reveni asupra lui într-un alt material.

 

 

Casa Bărbulescu, Hotelul Victoria și centrul orașului

Tot în această mini excursie am trecut pe lângă „Casa Bărbulescu”, de lângă Muzeul Civilizației Gumelnița, un edificiu înălțat pe la începutul sec. XX, proiectat de arhitectul Ioan Cernescu, dar și pe lângă Hotelul Victoria, o clădire din 1900, întreținută destul de bine. O altă clădire care mi-a atras atenția este Liceul Teoretic „Neagoe Basarab”, inaugurat în anul 1919, mai întâi ca gimnaziu, apoi ca liceu, undeva prin 1930.

Centrul orașului este destul de verde, mai ales dacă îl vizitați vara, sunt bănci pe care te poți odihni, dar în anumite porțiuni mai trebuie reparat. M-am plimbat de mai multe ori pe acest centru pentru a admira clădirile vechi, una dintre ele fiind Prima Policlinică a orașului, o clădire de prin 1926.

Pot spune că această mini excursie s-a meritat, iar acum mi-am propus, o dată cu relansarea proiectului www.cult-ura.ro, să revin în acest oraș, pentru a-l redescoperi din nou, mai ales după ce l-am cunoscut pe viceprimarul Ion Pițoi, un om ce promovează Oltenița peste tot pe unde merge.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.