Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Zilele acestea m-am simțit ca un personaj din romanul Moromeții.

Mă vedeam în poiana lui Iocan, ascultând pe cei care erau acolo și încercând să aduc propriile idei la ce se discuta.

Numai că această poiană nu mai există, acum totul s-a mutat la cârciuma din sat, cârciuma care vara are și terasă.

Aici se strâng bărbații satului pentru a dezbate problemele comunei, ale țării și să schimbe guverne.

Totul se petrece, parcă, într-un cadru de ședință, cadru cunoscut de fiecare participant. Se vorbește pe rând, se aduc argumente și contra-argumente și destul de rar se aud două voci în același timp. Din când în când se mai aude câte un oftat.

În urma unei astfel de dezbateri am aflat că drumul județean din comuna Alimpești ar trebui reabilitat sau că va fi reabilitat (părerile erau împărțite), că ar trebui să se pună accent foarte mult pe turism…perfect de acord…. că ar trebui o autostradă de la Târgu-Jiu la Craiova sau Pitești, că ne lăudăm cu autostrăzi care stau închise,  că înainte de ‘89 un drum se făcea în două zile, iar acum se face în șapte ani, că cei mai buni mici sunt la Dedulești sau la o anumită terasă din Târgul Auto (iar păreri diferite), că în Târgu-Jiu se va deschide o fabrică mare ba în zona Grimex, ba în zona Rostramo, ba în zona CET cu peste 2000 de angajați, că Bogdan Olteanu părea un om ok, dar acum nu mai este, că nu prea avem grijă de pădurile noastre, iar vina o poartă șefii de ocol, și nu în ultimul rând ar fi păcat să rămânem fără minerit și echipă de fotbal.

O dezbatere în adevăratul sens al cuvântului, purtată în fața unui pahar de țuică sau a unei beri.

Un lucru interesant este că la sfârșit nimeni nu pleacă supărat și toți sunt mulțumiți că și-au spus punctul de vedere.

Fiecare pleacă în direcția lui, cu capul plecat, probabil datorită greutăților de zi cu zi, dar cu speranța în suflet că se vor vedea și a doua zi să schimbe ceva.

Era să uit…cu toate că au avut loc astfel de discuții, participanții și-au adus aminte și de faptul că trebuie să meargă la muncă (un lucru destul de ciudat pentru zilele noastre): unii să cosească, unii la prune, iar alții cu treburi prin grădină.

Din această experiență mi-am întărit și mai mult convingerea că atunci când vrei să construiești ceva durabil trebuie să cobori, jos, în mijlocul oamenilor, deoarece și ideile lor pot fi utile pentru ziua de mâine.

Distribuie:

1 Comment

  • Magda Todea, 7 august 2016 @ 21:10 Răspunde

    Proza! Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.