Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

casă vecheÎn județul Gorj din ce în ce mai mulți tineri au început să pună bazele unor proiecte interesante, proiecte ce pot ajuta la dezvoltarea turismului în această zonă. Un astfel de proiect a început să prindă contur și-n comuna Peștișani, acolo unde Adriana Nărban a transformat o casă țărănească într-un mic muzeu, iar cei care îi trec pragul pot să rămână chiar și câteva zile, dacă au nevoie de puțină liniște.
 Reporter: Ce înseamnă acest proiect pentru tine și cum a luat naștere?

 Adriana Nărban: Pot să vă spun în primul rând că este un proiect de suflet pentru mine, am avut o provocare din cauza pandemiei și în timpul unei discuții pe care am purtat-o la nivelul comunității din Peștișani, cu cei din administrația publică locală, ne întrebam ce am putea face noi în comună, cu copii noștri. Pe parcursul acestor discuții le-am spus că am o casă veche pe care vreau să o transform într-un muzeu, dar și unde cei care ne vizitează pot să și înnopteze dacă își doresc asta.

Reporter: Crezi că acest proiect căruia i-ai dat viața poate să fie un exemplu pentru ceilalți locuitori din Peștișani?

casă vecheAdriana Nărban: În această zonă sunt foarte multe case tradiționale frumoase și da îmi doresc că cei care le dețin să înceapă să le deschidă publicului. Cu cât suntem mai mulți cu atât este mai bine pentru comunitatea noastră și poate astfel, împreună, vom reuși să aducem mai mulți turiști în localitate.

Reporter: Ce ai făcut tu aici am văzut prin zona județului Maramureș. Ce te-a inspirat să deschizi ușile acestei case?

 Adriana Nărban: În primul rând trebuie precizat faptul că localitatea Peștișani face parte deja din circuitul turistic, și atunci mi-a venit această idee să deschid porțile casei mele. Până la Maramureș, unde am văzut și eu astfel de proiecte, mie mi-a venit ideea de la marele sculptor Constantin Brâncuși, deoarece cum este deschisă casa dânsului pentru public așa m-am hotărât să-mi deschid și eu casa pentru a arăta tutor ce am mai frumos și ce am reușit să colecționez până în prezent, pentru a putea da viață acestui mic muzeu.

Reporter: Hai să vorbim puțin despre istoria acestei case, ce vechime are, cum ați moștenit-o.

casă vecheAdriana Nărban: Casa are cam 100 de ani vechime, este a unui bătrân care ne-a donat-o nouă, mie și familiei mele, iar noi am vrut să o păstrăm așa cum el ne-a lăsat-o nouă. El a făcut parte din familia noastră, pot să spun că l-am adoptat, de fapt noi l-am adoptat pe el și el ne-a adoptat pe noi. Pot să spun că tot ce am făcut aici și ce vom face o vom face în amintirea acestui om. Totodată, ne dorim ca această curte să fie plină de copii și chiar vom începe să organizăm tabere cu anumite teme, unde să vină cei mici, mai ales că și fostul proprietar iubea foarte mult copii…era un bătrân cu suflet de copil.

Reporter: Din discuțiile purtate cu tine am înțeles că cei care vor veni să doarmă aici tu le vei pune la dispoziție gratuit produse tradiționale. De ai ales să faci acest lucru?

casă vecheAdriana Nărban: Da, din surplusul nostru practic donăm celor care ne vor vizita.  Nu vrem să promovăm produse comerciale, suntem și la început și cât vom putea susține această parte o vom susține. Una este să mănânci o brânză făcută în casa și una este să mănânci brânza cumpărată din comerț. Când am luat această decizie am mers și pe ideea că daca tu oferi, atunci sigur vei și primi.

Reporter: Din câte știu, și sper să nu mă înșel, este primul proiect de acest gen din județul Gorj. Cum te simți când știi că tu ești primul om din județ care a avut această idee și care a reușit să-și ducă această idee până la capăt?

 Adriana Nărban: Sincer nu știu ce să zic, mă simt onorată că am reușit să fac asta și în același timp îmi doresc să fie un exemplu pozitiv, deoarece dacă nu suntem o echipă de unul singur este greu să reușești, este greu să miști singur muntele din loc. Dacă o să fim mai mulți atunci vom putea demonstra nu doar celor din județul Gorj, ci și celor din țară, că au ce vedea dacă aleg să vină în casele noastre

casă vecheReporter: Din câte camere este compusă această casă, cei care vor veni să vadă acest proiect ce pot să vadă în fiecare cameră și cum ai reușit să strângi aceste lucruri?

Adriana Nărban: La etaj avem trei camere, și anume: bucătăria, camera copiilor cum se numea pe timpul respectiv, și camera fostului proprietar, iar la parter, dacă putem spune așa, avem beciul, care nu are cum să lipsească de la o astfel de casă. O parte din mobilierul din bucătărie mi-a fost donat de o doamnă, care nu este de la noi din comună, dar care iubește tradițiile și obiceiurile, soba am modificat-o, deoarece cea veche nu mai funcționa, dar am păstrat ideea aceluiași model, și tot în bucătărie se pot vedea farfurii sau căni tradiționale. În camera copiilor, cei care ne vor vizita vor putea vedea o ladă de zestre, mai multe carpete, dar și poze cu familia fostului propietar. Tot în această cameră, turiștii vor putea vedea o poza despre modul cu se organizau nunțile pe vremuri.

În ultima cameră am păstrat o mare parte din lucrurile bătrânului, dar și o colecție de batiste care cred că sunt unice în județul nostru, și nu numai.

 Reporter: Deja, putem spune, că ai căpătat o anumită experiență în a da viață unor astfel de case. Dacă cineva din acest județ, si nu numai, ți-ar cere sprijinul să-și recondiționeze casa ai fi de acord?

 Adriana Nărban: Sigur că da, exact cum ți-am zis și pe parcursul acestui interviu cu cât suntem mai mulți cu atât mai bine. Și chiar m-aș bucura, încă o dată repet acest lucru, să fim mai mulți care vom da naștere unor astfel de proiecte și să ne ajutăm între noi.

 Reporter: Cât de mult contează implicarea administrațiilor publice locale în astfel de proiecte?

casă vecheAdriana Nărban: Contează foarte mult, și vă pot spune că administrația publică din Peștișani a fost deschisă când a venit vorba despre acest proiect. Atât timp cât este o legătură strânsă între cei care pun bazele unor astfel de proiecte și administrația publică locală, vă pot spune că mai devreme sau mai târziu acest  lucru se va vedea prin numărul celor care vor veni să viziteze localitatea. În același timp, vreau să subliniez că pentru astfel de proiecte contează foarte mult și promovarea pe care o faci, iar cei care conduc acum primăria Peștișani m-au ajutat foarte mult și pe acest segment.

Reporter: Cei care vor dori să vină să vadă această casă și chiar să rămână pentru câteva seri aici cum pot lua legătura cu tine?

 Adriana Nărban: Mă pot găsi pe pagina mea de Facebook, Adrian Lidia, https://www.facebook.com/profile.php?id=100012034485310, iar în perioada următoare vreau sa lansez și o pagină specială dedicată acestei case.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.