Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Învață la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, este în clasa a XII-a și, până în prezent, a desfășurat tot felul de activități, de la strângeri de fonduri prin intermediul spectacolelor organizate de el, până la voluntariate și diferite colaborări cu autoritățile locale și presa. Lui Mihai Lucian Budulan îi place să fie activ, să facă orice numai să nu simtă că își irosește prețiosul timp. Cântă la orgă și face parte dintr-o formație, joacă fotbal, deține o diplomă de arbitraj fotbalistic și își petrece foarte mult timp la o florărie, aceasta fiind una din numeroasele activități pe care la îndrăgește. Cea mai recentă performanță a sa este participarea la Concursul Național de Proiecte ale Consiliilor Elevilor „Parteneriat în Educație – Prezent și Perspectivă”, secțiunea Educație pentru Mediu, unde a reușit să obțină locul I, fiind primul care reușește acest lucru la nivel de județ. Tânărul de 18 ani are aptitudini de coordonare înnăscute, și acest lucru l-a calificat drept Manager de târg la Târgul Regional al firmelor de exercițiu pentru elevi, unde echipa sa, Ambiosis, a obținut locul II la faza națională. De asemenea, talentul său i-a adus și funcția de delegat al Consiliului Județean al elevilor și la Adunări Generale ale Consiliului Național. Lucian se consideră un nationalist convins, de aceea vrea să rămână în țară și să studieze la Academia de Poliție pentru a-și asigura un viitor stabil. „ Trebuie să nu uităm cine ne-a sprijinit, iar celui ce ne-a facut rău, să-i întoarcem un bine înzecit. Dumnezeu le va alinia pe toate și este singurul în măsură să judece”, ne sfătuiește ambițiosul tânăr, Lucian Mihai Budulan.
Reporter: Povestește-mi puțin despre tine. Cum este tânărul Lucian Budulan și cine a contribuit la formarea lui ca om?

Lucian Budulan: Am multă energie, îmi place să îmi ocup mereu timpul, nu îmi place să stau degeaba. Îmi împart timpul destul de greu; am școală, activități extrașcolare, hobby-uri și, desigur, găsesc timp și pentru puțină distracție cu prietenii. La formarea mea au participat profesorii, familia, dar și prietenii. De mic copil am fost învățat să fac ceva, să fiu activ, să nu pierd timpul aiurea. Am fost susținut de personale din jurul meu în orice activitate am desfășurat.

Reporter: Ce hobby-uri ai și cum le-ai căpătat?

Lucian Budulan: Îmi petrec, cu drag, timpul cântând la orga mea si lucrând la florărie. Îmi place foarte tare să fiu implicat în tot felul de activități, de orice fel. De cântat m-am apucat mai serios acum trei ani, anul acesta am absolvit  și cursurile de la Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, la secțiunea orgă. Timp de 3 ani, l-am avut profesor pe domnul Stana Constantin. Anul acesta a fost ultimul an de studiu.

Acum trei ani am absolvit și cursul de arbitraj organizat de AJF Gorj. Timpul și alte activități nu mi-au permis să continui prea mult cu această profesie, din păcate. Am participat de două ori la un festival internațional de teatru, “Amifran”, de la Arad. Tot legat de teatru, am luat primul loc  la un Concurs Regional de Teatru, desfășurat la Târgu-Jiu, cu o piesă scrisă de David Guță, un băiat foarte talentat la actorie, și de mine. La florăria Eventsia, am început să lucrez acum un an și jumătate și această activitate face parte din rutina mea. Acolo mă simt ca acasă, alături de colegii mei, Andreea și Mădălin.

Reporter: Ești un tânăr implicat în foarte multe activități. Spune-mi despre ce este vorba și care este rolul tău?

Lucian Budulan: Așa cum spuneți, mă implic în tot felul de activități. Participând încă de mic la tot soiul de spectacole, serbări, festivități, mulți mi-au spus că am abilități organizatorice și manageriale. La un moment dat, mi-am dat și eu seama și am început ușor să mă axez pe acest domeniu.

Am început să organizez tot felul de spectacole, activități, concursuri regionale, campionate de fotbal. Pe lângă activitățile pe care le-am organizat, am participat și printr-un alt rol la altele. Mai precis, am încercat să dau o mână de ajutor și la realizarea altor evenimente, din care nu am facut parte oficial. Sunt și membru al Consiliului Județean al Elevilor și de aproape un an și delegatul județului  la Adunările Generale sau alte întruniri ale Consiliului Național al Elevilor.

În clasa a IX-a am participat la Balul Bobocilor de la CNTV, am obținut primul loc, iar apoi am reprezentat școala la Balul Liceelor, unde au participat majoritatea liceelor din oraș, obținând și acolo primul loc și titulatura de Mister Facebook.

Reporter: Cum ți-a venit ideea organizării Spectacolului de Iarnă în scopuri caritabile? Cum îți alegi cazurile?

Lucian Budulan: Organizarea Spectacolului de Iarnă nu a fost ideea mea. A fost o idee ce a venit în urma întâlnirii a patru persoane. Într-adevar, una dintre persoane eram eu. Alături de alți 3 tineri, din generația mea, am decis organizarea unui spectacol care să aducă fonduri unor persoane mai puțin favorizate de soartă. În primul an, la propunerea unui coleg din organizare, Andrei Calotă, am ales cazul „Andrei”, un copil de 6 ani cu probleme locomotorii. Colegul meu organizase anterior un meci de fotbal cu scopul strângerii de fonduri pentru același copil. Obiectivul a fost atins cu brio. În anul următor, am ales cazul unei familii din Vădeni, defavorizate. Anul următor, spectacolul fiind la cea de-a doua ediție, a avut un impact mult mai puternic, având peste 550 de spectatori.

Reporter: Care este activitatea ta preferată?

Lucian Budulan: Nu am o activitate preferată. Orice activitate care implică ajutorul oferit unei persoane ce are nevoie de el, pot spune că devine activitatea mea preferată.

Reporter: Cu ce altceva te-ai mai ocupat și ce ți-ai dori să faci în viitorul apropiat?

Lucian Budulan: Am avut multe activități la care am participat. Nu o să dau o listă cu acestea. O să menționez, totuși, ultima activitate; o activitate de protejare a mediului înconjurător. A fost ceva mai amplu, a constat în reciclarea selectivă a deșeurilor de către toate persoanele din școala mea, strângerea lor pe parcursul a două săptămâni, o zi de ecologizare a unor zone din oraș. Obiectivul a fost conștientizarea importanței protejării mediului în care trăim și formarea unui obicei de a consuma rațional resursele pe care Geea ni le oferă. Vreau să spun că îmi doresc în continuare să am aceeași energie pozitivă, să pot face cât mai multe lucruri pentru binele mediului înconjurător și al persoanelor care au nevoie de sprijin.

Reporter: Cum reușești să-ți organizezi timpul? Nu este prea mult pentru un licean?

Lucian Budulan:  Este destul de greu să-mi organizez timpul. Nu petrec mult timp acasă, cu familia, și cred că acest aspect este singurul lucru negativ legat de rutina mea. Nu cred că este prea mult. Dacă eu pot, oricine poate. Trebuie doar să îți dorești să faci asta.

Reporter: Ești un tip extrem de inteligent. Care concursuri/olimpiade ți-au adus premii până acum?

Lucian Budulan: Când eram la școala gimnazială, participam activ la olimpiade și concursuri școlare. Imediat ce am intrat la liceu și am început să mă implic mai mult în activități extrașcolare, am început să diminuez din participările la olimpiade. Desigur că nu am stopat participarea la concursuri, dar nu vreau să insist asupra lor. Ultima mea reușită o reprezintă obținerea Locului I la Faza Națională a Concursului de Proiecte ale Consiliilor Elevilor „Parteneriat in Educație- Prezent și perspectivă”, ediția a XVIII-a, la secțiunea Educație pentru Mediu.  Am fost foarte încântat că am putut adduce, în premieră, locul I la noi, la Gorj.

Reporter: Ce părere ai despre educația primită la CNTV? Cât este meritul profesorilor și cât este meritul tău?

Lucian Budulan:  Educația primită în școala la care eu sunt elev este de top, la cel mai înalt nivel. Discutând despre realizările mele, pot spune că 30% este meritul meu, 30% meritul dascălilor si 40% meritul familiei și al apropiaților. Ei mă țin cu capul pe umeri, îmi ridică moralul și mă împing de la spate oricând este nevoie.

Reporter: Cum ai dori să fie sistemul educațional? De ce îmbunătățiri consideri că ar avea nevoie?

Lucian Budulan: Nu o să-mi dau cu părerea despre sistemul educațional sau despre ce îmbunătățiri trebuie aduse. Din perspectiva mea, aș avea nevoie de o săptămână de discuții pe această temă ca să pot spune ceea ce gândesc. O să spun doar că este nevoie de mai multă înțelegere din partea ambelor tabere (profesori și elevi), este nevoie să conștientizăm vremurile în care trăim și învățăm și să nu mai fim influențați decât de părțile bune ale societății și, nici pe departe, de ceea ce impurifică gândurile tuturor.

Reporter: Ce vei face după absolivirea liceului? Ce facultate o să urmezi și la ce carieră te-ai gândit?

Lucina Budulan: Mă pregătesc  pentru admiterea la Academia de Poliție A.I Cuza de la București. Realizez că este un pas important în viața mea și îmi doresc să îmi focalizez energia pentru a mă pregăti la acest examen. Îmi doresc ceva stabil și sigur, de aceea am luat această decizie.

Reporter: Este plecarea în străinătate o opțiune pentru tine? De ce?

Lucian Budulan: Sunt un naționalist convins și nici prin cap nu îmi trece să părăsesc glia mea. Vreau să cred că alături de alți oameni o să putem clădi ceva frumos pentru țara noastră.

Reporter: O lecție de viață pe care nu ar trebui să o uităm niciodată, ar fi?

Lucian Budulan: Niciodată să nu uiți de unde ai plecat, pe unde și pe la cine ai trecut. Trebuie să nu uităm cine ne-a sprijinit, iar celui ce ne-a facut rău, să-i întoarcem un bine înzecit. Dumnezeu le va alinia pe toate și este singurul în măsură să judece.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.