Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Landh Armand este un tânăr din Târgu Jiu care a descoperit visul american și care ar aduce din Statele Unite în România corectitudinea, care uneori lipsește sistemului românesc. În același timp, tânărul gorjean și-ar dori ca sculptorul Constantin Brâncuși să fie respectat în țara sa, la fel cum este respectat de americani.

Landh a descoperit visul american din întâmplare, cu ajutorul unei colege de facultate, în anul 2014:

„Am trăit acest vis, cel american, de mai multe ori, mergând încă din 2014 în America. Cred că foarte mulți români au acest vis, fie să lucreze, fie să meargă în excursie acolo.

Eu am descoperit acest vis din întâmplare, căutam o portiță de a merge în Statele Unite și o fostă colegă de facultate mi-a sugerat să caut un anumit tip de viză, era chiar o viză de lucru, pe o perioadă de nouă luni de zile. Am găsit o agenție în Cluj și cu ajutorul acestei agenții am ajuns în America, în Philadelphia”.

Prima dată când a pășit pe tărâmul american tânărul gorjean avea impresia că este într-un film SF și nu-i venea să creadă că omenii pot construi așa ceva:

„Prima dată când am ajuns în America am rămas uimit de ce am văzut, orașul Boston fiind un oraș vechi, la fel ca si New York. Datorită traficului rutier intens cei de acolo au construit autostrăzi pe sub oraș, pe sub zgârie nori, practic aveam impresia că sunt într-un film SF.”

„Mulți mă întreabă unde este România pe hartă”
Americanii de rând nu cunosc foarte multe despre România, pe care o găsesc foarte greu și pe hartă, majoritatea având impresia că este află undeva la granița cu Transilvania:

„Americanul de rând nu știe foarte multe despre România, mulți dintre ei nici nu știu unde se găsește țara noastră pe hartă. Mulți mă întreabă unde este România și daca cumva este pe lângă Transilvania”, ne-a spus Landh Armand, tânărul din Târgu Jiu care a descoperit visul american.

Dacă în Europa românii nu sunt văzuți bine și de multe ori sunt marginalizați, în America aceștia au o imagine foarte bună și sunt văzuți ca oameni care muncesc și sunt serioși:

„În Statele Unite, din fericire, românii au o imagine foarte bună, chiar foarte bună, oameni serioși, care muncesc. Majoritatea românilor care au ajuns în America, încă de pe vremea comunismului, au fost oameni serioși, care au vrut să muncească, care au vrut să-și clădească un viitor acolo și nu s-au ținut de tot felul de prostii, care există în Europa din păcate.”, a precizat Armand.

„În America arta este prețuită, iar modul cum este tratat Brâncuși acolo ar trebui să ne dea de gândit”
De multe ori, în România Constantin Brâncuși nu este respectat așa cum ar trebui, dacă administrația locală din Târgu Jiu nu știe cum să pună în valoare opera lăsată de către sculptorul de la Hobița, se pare că-n America există un altar închinat marelui artist:

„Constantin Brâncuși se află în trei muzee în Statele Unite, iar eu am reușit să-l văd în două dintre ele. În muzeul din Philadelphia sunt 16 opere de ale lui Brâncuși și aici există o sală specială dedicată sculptorului român.

În același timp, am fost și la Galeria de Artă din Washington unde sunt expuse alte șase lucrări de ale lui Brâncuși. Pot să zic că la această Galerie de Artă putem vorbi despre un altar închinat sculptorului gorjean. Modul în care este tratat Constantin Brâncuși în Statele Unite ar trebui să ne pună pe gânduri și să începem și noi în România să procedăm la fel.”

Totodată, față de România în Statele Unite arta este prețuită: „În America arta este prețuită, dar este mult mai ușor să faci artă dacă ești născut acolo, decât daca ești musafir, cum este cazul meu, este greu să intri în cercurile lor.”, ne-a precizat Landh Armand.

„Dacă ar fi să aduc ceva din America în România cred că ar fi vorba despre corectitudine”
Landh Armand spune de fiecare dată, când are ocazia, că visul american chiar există, dar depinde de fiecare cum știe să și-l gestioneze, deoarece dacă nu știi s-l gestionezi cu trebuie s-ar putea ca acest vis să se spulbere:

„Da există visul american, chiar există acest vis, dar acum depinde de fiecare cum își gestionează acest vis. Mergând în America trebuie să te adaptezi unui nou sistem, sistemul american fiind diferit de cel european sau de cel românesc. De exemplu noi suntem învățați să muncim opt ore, indiferent că vorbim despre sistemul bugetar sau privat, nu prea există ideea de ore suplimentare, pe când în Statele Unite există acest sistem. Nimeni nu te forțează să muncești suplimentar, dar prin ce îți oferă te fac să alegi să faci asta.”

În același timp, tânărul din Târgu Jiu ar aduce din America în România corectitudinea, dacă ar putea:

„Dacă ar fi să aleg ceva din România să duc în America aș alege din sistemul mental românesc, românii fiind mult mai vrednici, mai pasionați în ceea ce fac. Iar dacă aș putea aduce ceva din sistemul american în România ar fi corectitudinea.

De exemplu niciodată în Statele Unite nu am avut probleme cu angajatorul, acolo nu își permite nimeni să te fure nici măcar un cent. Din păcate, ca și în anumite țări din Europa trebuie să te ferești de români, ei sunt primii care ar vrea să-ți pună piedici dacă ar putea.”

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.