Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În Gorj există aproximativ 2.000 de peșteri (cavități naturale subterane, mai exact n.red.) de diferite dimensiuni, unele dintre ele fiind declarate monumente ale naturii protejate de lege, potrivit profesorului Petru Rădulea, autor al volumului „Geografia Gorjului” (2009). În zona Cheile Oltețului se află Peștera Polovragi. La poalele munților Mehedinți se găsește Peștera Cloșani; mai avem Peștera Muierilor, Cheile Sohodolului și formațiunile carstice de aici. 

galeria-minunilor-pestera-muierilor pestera-polovragi

Județul Gorj dispune de un potențial turistic diversificat, turismul montan fiind, de departe, punctul forte al acestei zone. Cadrul natural pitoresc al județului este direct legat de speologie, turism de aventură sau drumeții, așa că poate deveni o destinație de vacanță pentru mulți turiști! În 2009, profesorul Petre Rădulea a lansat volumul „Geografia Gorjului”, structurat pe mai multe capitole în care prezintă importante date despre industrie, turism, resursele naturale ale Gorjului. În subcapitolul dedicat obiectivelor turistice naturale, Petre Rădulea amintește un studiu din 1976, potrivit căruia, în Gorj există 2.000 de cavități naturale subterane, din care 75% peșteri. „Peșterile sunt «cavități subterane de dimensiuni mari care comunică cu suprafața prin una sau mai multe deschideri, numite guri. Ele au un sistem complex de galerii și chiar mai multe etaje care comunică între ele»”, scria P. Rădulea.

Dintre cele aproximativ 2.000 de peşteri din Gorj, cea mai cunoscută este Peştera Muierilor, situată lângă Baia de Fier. Galeria Principală sau cea electrificată este cea vizitabilă, peștera fiind un monument al naturii care conţine originale concreţiuni calcaroase. Profesorul Petru Rădulea spune în cartea sa „Geografia Gorjului” că în această peșteră s-au găsit urme ale unei așezări paleolitice. Peștera Muierilor este prima peșteră electrificată din România. Sălile acestei rezervaţii speologice au nume sugestive – „Sala liliecilor”, pentru că adăposteşte numeroase colonii de lilieci sau „Galeria urşilor” pentru că aici s-au găsit oseminte ale ursului de cavernă. Legenda leagă numele acestei peşteri de faptul că ea a servit drept adăpost pentru femei şi copii în epoca migraţiei popoarelor.

pestera-1 pestera-polovragi

Puteți vizita și Peștera Polovragi, situată în Cheile Oltețului. O veche legendă spune că Zamolxes, zeul dacilor, a trăit în galeriile acestei caverne. Peștera Cloșani este o rezervație ușor accesibilă, care se face remarcată prin lacurile din jur, prin fauna cavernicolă bogată. La Tismana avem Peștera Tezaurului, din apropierea Mănăstirii, anul trecut fiind inaugurat aici „Muzeul Tezaurului României”, care poate fi vizitat. Trebuie spus că întregul bazin hidrografic al râului Tismana cuprinde 20 de peșteri de diverse forme și aspecte. În zona comunei Runcu și a Cheilor Sohodolului, turiștii pot vizita numeroase peșteri cu variate denumiri: peștera Pătrunsa, peștera Popii, Gârla Vacii, peștera cu lilieci, peștera Nării. Aceste zone sunt incluse în programe de promovare, făcând parte din traseele turistice din zonă. Toate aceste puncte au fost declarate monumente ale naturii și reprezintă o atracție turistică a județului Gorj.  Sfatul profesorului Petre Rădulea este demn de luat în seamă: „Dăltuirea picăturii de apă în subteran ne-a lăsat inedite frumuseți, care constituie un deosebit patrimoniu turistic ce trebuie pus în valoare și ocrotit, pentru o bună dezvoltare economică durabilă în Gorj”.

cheile-sohodolului interior cheile sohodolului cheile-sohodolului2-300x225

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.