Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

14101932_1055560907833145_1071464104_nEpilepsia este o boală cunoscută din cele mai vechi timpuri, ea afectând, de-a lungul secolelor, inclusiv celebrităţi. Privită cu teamă de cei din jur şi stigmatizată,  epilesia a fost, în unele situaţii, paşaportul celui atins de ea spre creaţie literară sau artistică, spre glorie şi, de ce nu, spre divinitate. Rândurile de mai jos sunt un scurt ”remember” al câtorva cazuri celebre de epileptici.

Iulius Cesar, unul dintre cei mai cunoscuţi împăraţi romani, se pare că era epileptic. Însuşi Shakespeare face aluzie la epilepsia împăratului în piesa lui “Iulis Cesar”, în scena a doua a actului II, în contextual unei discuţii între artizanii complotului contra lui Cesar. Împăratul, se pare, că devenise victima epilepsiei în ultimii doi ani ai vieţii sale.

Adesea, când se discuta despre convertirea lui Pavel pe drumul Damascului, se ridica suspiciunea ca ceea ce a trăit acolo Pavel nu ar fi decat rezultatul unei crize de epilepsie. Se pare că Pavel ar fi suferit de o boală cronică, posibil epilepsie, caracterizată prin crize senzitivo-motorii acompaniate de o stare de extaz.

Ioana D’Arc este o figură istorică în cazul căreia se bănuieşte că ar fi avut epilepsie de lob temporal, ceea ce ar explica viziunile sale. Descrierea viziunilor Ioanei D’Arc,  în timpul procesului acesteia, este compatibilă cu manifestarile unor crize parţiale cu halucinaţii vizuale şi auditive (în perioada crizelor, Ioana afirma că vede lumini, aude bătăi de clopote şi vocile sfinţilor).

Scriitorul francez Flaubert a fost, fără îndoială, epileptic. Se pare că suferinţa sa de natura epileptică s-ar fi datorat unei leziuni cerebrale. Un alt scriitor celebru, rusul Dostoievski , a proiectat experienţele sale de epileptic asupra unora dintre personajele romanelor sale. În ceea ce îl priveşte pe renumitul pictor Van Gogh, cel care şi-a tăiat singur urechea, diagnosticul de epilepsie nu e convingător în cazul său. Ţinând cont de personalitatea pictorului, acesta pare atins, mai degrabă, de o psihoza maniaco-depresivă.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.