Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Datând din perioada dacilor, cu o istorie ce se pierde în perioada antică, localitatea Săcelu apare, pentru prima dată, în documente în anul 1480. Cunoscută pentru efectul terapeutic al celor 84 de izvoare de pe raza localității, stațiunea Săcelu avea un mare potențial turistic, familii întregi dorind să testeze proprietățile acestor ape.

După cum se vede și în această fotografie veche, surprinsă într-o zi de august a anului 1932, o familie de târgujieni aflată în fața vilei Săceleanu, din stațiunea Săcelu, se bucură de vacanța ce promitea a fi una mai mult decât benefică pentru sănătate. Tîrlea Ion, cercetător al istoriei locale, este cel care ne-a pus la dispoziție această imagine cu autor anonim. Uite descrierea făcută de acesta pe pagina comunității online Târgu Jiu Odinioară:

„Familie de târgujieni dis-de-dimineață, în stațiunea Săcelu, în fața vilei Săceleanu, unde erau cazați, în 6 august 1932. Starea de voie bună se citește pe chipurile zâmbitoare ale copiilor. În partea dreaptă, lângă scară, observăm ordonanța unuia dintre cei doi ofițeri, ce ține distanța regulamentară, așa cum prevedea cutuma timpului. Odinioară…”

Săcelu – Atestare documentară

Se crede că numele Săcelu provine de la cuvântul „sătucel” (sat mic), prima sa atestare, din 1480, făcându-se sub numele de „Turița”, o localitate care se afla lângă „Sătcelu”. Având mai multe denumiri de-a lungul timpului, de-abia spre sfârșitul secolului al XVII-lea apare cu „Săcel”, un nume mai apropiat de cel actual.

În 1831, Săcelu apare în documente ca fiind un sat liber locuit de circa 170 de familii, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea, acesta se regăsește printre comunele județului Gorj.

Dumitrache Săceleanu, un fost mare proprietar de pământuri în Săcelu, este primul care amenajează un spațiu pe proprietatea sa pentru tratamentul suferinzilor, după ce se vede proprietar al mai multor izvoare tămăduitoare.

În anii 1865-1866, doctorul Vasile Grosu face primele cercetări cu privire la calitățile izvoarelor de la Săcelu, în această perioadă dându-i-se și numele de Stațiune Balneară.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.