Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cristina CalimanM-am gândit să scriu câte ceva despre depresie deoarece luna ianuarie este considerată ca fiind luna cea mai „depresivă” a  anului. În plus, în fiecare an, se stabilește (nu știu cât de științific) care este ziua cea mai tristă din acel an. În 2017 se pare ca va fi 16 ianuarie.

Se știe că depresia este una dintre cele mai des întâlnite probleme ale omului modern. În prima jumătate a vieții, depresia afectează 25% dintre femei și 12% dintre bărbati, indiferent de zona geografică si culturală, datorită diferențelor hormonale, efectelor pe care nașterile le au asupra femeilor, modelelor comportamentale învățate.

După vârsta de 50 de ani, depresia apare în mod egal la ambele sexe. Frecvența depresiei crește la vârstnici. Primul episod depresiv apare, de regulă, între 20 și 50 de ani, adesea el fiind urmat și de altele de-a lungul vieții. Există o predispoziție familială a instalării depresiei, riscul acesteia fiind de 2-3 ori mai crescut la rudele de gradul 1 ale pacientilor depresivi. Dincolo de predispoziția genetică există și o serie de factori sociali și afectivi care declansează depresia: pierderea unui părinte la vârste fragede, pierderea partenerului de viață sau a copiilor, pierderea locului de muncă, eșecul școlar, sentimental sau financiar.

Depresia, la ambele sexe, poate avea următoarele manifestari: pierderea interesului și a plăcerii, tulburări ale apetitului alimentar, greutăți de concentrare, pierderea respectului de sine, tristețe marcată, tulburari ale somnului, anxietate, stări de apatie sau agitatie, lipsă de inițiativa și, în cazuri extreme, planuri de sinucidere. Există și forme de depresie specifice: Depresia post-partum- o formă de depresie ce apare la femeile ce tocmai au născut și care, de obicei, evoluează favorabil, remițându-se în majoritatea cazurilor. Depresia de doliu- apare la 2-3 săptămâni după decesul persoanei apropiate și se remite în aproximativ 2-3 luni. În situația în care se prelungește peste 6 luni este catalogată ca fiind „doliu patologic”. Depresia datorată unei boli somatice (exemplu: boli endocrine sau tratamente cu medicație având efecte ca adverse instalarea depresiei -Interferonul ). Depresia de pensionare – depresia omului activ care, dintr-o dată, se simte inutil și bătran. Depresia de involuție- apare la oamenii bătrâni și, de multe ori, poate fi confundată cu demența și tratată greșit.

Depresia este o afecțiune care se tratează, adesea, cu succes, dar care din nefericire prezintă un risc de recurență. Astfel, după un prim episod depresiv, riscul de recurență este de 50%, după 2 episoade crește spre 90%, iar după mai multe episoade devine peste 90%. Deoarece este o boală care poate distruge relațiile familiale și sociale ale pacientului și care, uneori, se poate finaliza chiar prin sinucidere, este obligatoriu ca acestei patologii să i se acorde atenție maximă de către medic și anturajul pacientului. Depresivul trebuie corect evaluat și tratat (tratament medicamentos și psihoterapie), dar și supravegheat și susținut de familie și prieteni pentru a ieși învingător din lupta cu boala. Să nu uităm, oricare dintre noi putem fi afectați de depresie de-a lungul vieții noastre!

Cristina Căliman, medic neurolog 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.