Descoperire arheologică unicat într-o pădure din Gorj: matriță folosită de daci să bată monedă, găsită de trei arheologi amatori

Descoperire arheologică unicat într-o pădure din Gorj: matriță folosită de daci să bată monedă, găsită de trei arheologi amatori

- in Reportaj, Romania civila, Slider
0

O matriță cu care dacii băteau monedă a fost descoperită duminică, 19 noiembrie, de către trei arheologi amatori într-o pădure de lângă orașul Târgu Cărbunești. Piesa de mare valoare a fost predată, ieri, de către doi dintre cei care au descoperit-o autorităților locale ale orașului Târgu Cărbunești, așa cum prevede legea.

Sorin Maria, Valentin Cîrstea și Florin Daniel Guță sunt cei care au descoperit matrița de mare valoare, care este confecționată din fier, iar ștanța este din bronz.

Sorin Maria și Valentin  Cîrstea au mers cu piesele găsite pentru a le preda, în prezența reprezentanților Direcției pentru Cultură Gorj și Inspectoratului de Poliție Județean Gorj. Sorin Maria a povestit că matrița a fost găsită într-un loc greu accesibil și că exista riscul să fie acoperite de un mal de pământ: „Nu ar fi putut fi descoperite la întâmplare. Erau la o adâncime de 15-20 de centimetri, dar locul era greu accesibil, într-o râpă. Dacă aluneca pământul, probabil că nu le mai găsea nimeni vreodată“.

Valentin Cîrstea a spus că și-a dat seama de importanța descoperirii imediat cum piesa a fost curățată: „Nu ne-am dat seama despre ce piese este vorba și valoarea lor, ci doar după ce le-am curățit. Ștanța era acoperită de noroi. Când le-am curățat ne-am dat seama ce sunt de fapt. Când le-am găsit erau alăturate. Am făcut această descoperire după ce am parcurs prin pădure mai mulți kilometri. Părerea mea că valoarea lor este inestimabilă, fiind unicat în România. Am vorbit cu mai mulți experți în domeniu și asta ne-au spus. Este cea mai valoroasă descoperire pe care am făcut-o de când ne ocupăm cu așa ceva. Este ceva fabulos“.

Cei care reușesc să facă descoperiri istorice importante primesc până la 45% din valoarea pieselor. „Primim 30% din  valoare, iar dacă descoperirea este încadrată la categoria «Tezaur» sau este o descoperire excepțională, se mai adaugă un bonus de 15%. Am donat peste 90% din piesele pe care le-am găsit. Este o pasiune și nu desfășurăm această activitate pentru bani. Oful nostru este că nu sunt fructificate descoperirile noastre“, a mai precizat Sorin Maria.

„Este o ocazie rar și poate unică“

Dănuț Birău, primarul orașului Târgu Cărbunești, a precizat că descoperirea este importantă pentru localitatea pe care o păstorește: „Este o ocazie rar și poate unică pentru orașul nostru. Țin să-i felicit pentru descoperirea pe care au făcut-o după ani grei de trudă. Vom proceda împreună cu reprezentanții Direcției de Cultură Patrimoniu și ai reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj pentru îndeplinirea procedurilor legale astfel încât piesele descoperite să își parcurgă traseul firesc pentru intrarea lor în patrimoniul național. Chiar ne gândim să-i declarăm cetățeni de onoare ai orașului Târgu Cărbunești“.

Cum făceau dacii monede cu matrița

Ștanța era folosită la turnarea monedelor în special a celor din argint.„Erau niște biluțe de argint și se încălzeau până deveneau moi, după care se puneau în matriță și se lovea cu ciocanul. Pe partea din bronz care se imprima pe monede este stilizat un cal“, ne spune Sorin Maria.

Valentin Cîrstea este pasionat de căutarea vestigiilor de mai mulți ani. Acesta studiază istoria, pentru a cunoaște piesele pe care le descoperă: „De obicei, ne facem lecțiile pentru că se poate întâmpla să găsim și piese de patrimoniu și trebuie să știm cum să procedăm. Mulți ne spun că suntem căutători de comori din aur, dar noi am descoperit poate obiecte mult mai importante din punct de vedere istoric“.

Valentin Cîrstea împreună cu soţia sa au mai făcut o descoperire de senzaţie în urmă cu câţiva ani. Cei doi au găsit într-o pădure de lângă Târgu Jiu trei pumnale dacice denumite în literatura de specialitate «sica», un vârf de lance, care au fost înscrise la categoria „Tezaur“, mai multe aplice, o cataramă şi două fibule.

Descoperire unicat

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean de Istorie Gorj, a precizat că descoperirea făcută de pasionații de istorie este rară și, de asemenea, foarte valoroasă din punct de vedere istoric: „Este prima descoperire de acest fel din județul Gorj. Nu am văzut încă piesa descoperită în realitate, dar din primele imagini mi-am dat seama că este vorba de o ștanță geto-dacică, în zona respectivă fiind descoperită, în secolul trecut, un tezaur monetar geto-dacic datat la mijlocul secolului al doilea și secolul I î.H. Este vorba de monede tip «Aninoasa Dobrești» specifice bazinului mijlociu și nordic al râului Jiu și Gilort. Pe teritoriul județului Gorj nu au fost descoperite piese cu pricina. Piesa va ajunge în patriomoniul Muzeului, va fi inventariată, fișată și propusă spre clasare la categoria „Tezaur“, după care vom achiziționa o vitrină securizată și va fi expusă în sala de epocă geto-dacică. Matrița se folosea pentru realizarea de imitații pe care le făceau geto-dacii diupă monede străine. Le turnau și le puneau în circulație”.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.