Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Arta, în toate formele sale, a fost și va rămâne limbajul universal al sufletului. Artiștii comunică sau transmit mesaje prin realizarea unor lucrări, mai mult sau mai puțin obișnuite, care lasă loc de interpretări, acordându-ne oportunitatea de a le descifra tainele. Mihai Țopescu este un binecunoscut artist plastic a cărui operă uimește oamenii din toate colțurile lumii. Sticla este materialul său preferat de expresie, dar se mai ajută și de lemn, metal, ipsos, filme video, gravură și tot felul de instalații pentru ca mesajul lui să ajungă la cât mai multi iubitori ai artei. Măiestria de care a dat dovadă în săvârșirea lucrărilor complexe și ingenioase l-a ajutat să-și imprime numele în „Enciclopedia Artiștilor Români”.

Ilustrul artist gorjean s-a născut la 21 februarie 1956 la Țicleni. Și-a continuat studiile în domeniul artei la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj Napoca, Secția Sticlă, pe care a absolvit-o în anul 1981. Pentru a-și perfecționa tehnica de prelucrarea a materialului favorit, sticla, își face specializarea în Viena, la Academia de Sticlă Baden.

Mare admirator al operelor lui Brâncuși, Mihai Țopescu nu acceptă vreun fel de comparație cu faimosul sculptor despre care spune că a fost un geniu subapreciat, o taină pe care el încearcă să o descifreze: „Sincer, nu accept o asemenea comparaţie cu Brâncuşi. Brâncuşi este… Brâncuşi. Pentru mine, el este geniul sculpturii moderne şi va fi o taină. Este exact ca o carte sfântă. Tot ce se întâmplă în sculptură în acest moment este deja după Brâncuşi. Cum să spun? În opinia mea, sculptura lui Brâncuşi este cea mai mare cotitură în istoria artei.”, declara acesta într-un interviu acordat site-ului gds.ro.

Mihai Țopescu a fost designer la S.C. STAR GLASS Târgu Jiu din 1981 până în 1995.

Este membru al Cenaclului Uniunii Artiştilor Plastici din Târgu Jiu, al filialei UAP din Arad,  și membru al Centro Studio-Vetro Murano din Veneţia, din anul 2000.

A participat la Simpozionul Internațional din Cehia, Concursul Internațional de Sticlă din Danemarca și Japonia, S.U.A, Lituania, Germania și la mai multe târguri artistice.

Talentul său indubitabil i-a adus Premiul I – Design de la Ministerul Industriei, Premiul Național de Design Sticlă, Medalia de Argint oferită de Congresul Internațional de Sticlă, Premiul Artelor Focului oferit de Uniunea Artistilor Plastici, Premiul Naţional de Sculptură ”Constantin Brâncuşi”, Târgu-Jiu,  Premiul Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu” pentru artă.

Lucrările sale sunt expuse în mai multe muzee din țară și din Europa, America și Asia. Mihai Țopescu este și cel care a creat „pădurea colorată” din Baia de Fier.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.