Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Artistul Mihai Țopescu și invitații săi – artiști vizuali, critici de artă, oameni de cultură – au realizat un adevărat „colț de Rai” în comuna Baia de Fier, un „manifest-artistic împotriva defrișărilor abuzive”. În câteva zile, artiștii au transformat pădurea într-un „tablou viu, colorat”, mesajul „zonei spiritualizate” fiind acela că oamenii trebuie să înțeleagă natura, să o iubească, să o protejeze. „Este o pată de culoare, o zonă spirituală, natura trebuie înțeleasă de fiecare. Aici este un fel de manifest artistic, nu cu lozinci, uite că se poate și un altfel de manifest! Artistic! În sutele de copaci vopsiți, în funcție de cum te miști în jurul lor, descoperi altceva!”, a spus artistul Mihai Țopescu. „Pădurarii marchează copacii cu roșu și îi condamnă la moarte, Mihai Țopescu i-a vopsit în culori și, astfel, copacii au fost condamnați la viață!”, a spus un critic de artă.

În bătaia soarelui și a zumzetului albinelor, în Pădurea Dumbrava Poienari din comuna Baia de Fier, sute de copaci „au fost condamnați la viață”, așa cum un critic a descris proiectul artistului Mihai Țopescu! Sute de copaci din Dumbrava Poienari au fost colorați cu vopsea ecologică, intervenția artistică având scopul redescoperirii frumosului în natură! Proiectul ArtLand „Grădina Paradisului” a avut loc în perioada 30 iunie -2 iulie în Pădurea Dumbrava din satul Poienari al comunei Baia de Fier, inițiator fiind artistul plastic Mihai Țopescu. Proprietarii pădurii și-au dat acordul pentru acest proiect artistic, fiind încântați de ideea maestrului. Mihai Țopescu spune despre sine că lucrează mereu în cicluri, pe etape. Astfel, acum câțiva ani a inițiat proiectul „Sacrificiul”, apoi, la oarecare distanță temporală, „Speranța” și acum „Înălțarea”! Din ultimul proiect artistic face parte acțiunea de la Baia de Fier, urmând ca la anul să aibă loc noi astfel de „manifeste-artistice”. La Dumbrava Poienari, impactul vizual este puternic și emoționează, ridică întrebări și îndeamnă la meditație, la redescoperirea lucrurilor simple, a naturii!

„În acest colț de Rai fiecare descoperă altceva! Sunt 500-600 de copaci vopsiți în culori puternice și în funcție de cum te miști în jurul lor descoperi altceva! Un permanent tablou. Mă bucur că a ieșit așa! Am visat acest proiect și l-am gândit vreme de câțiva ani. Am făcut foarte multe machete, am crezut în el, l-am vizualizat, iar acum după ce este gata, mă simt liniștit! (…) Mulțumesc sponsorilor, voluntarilor, oamenilor de bine care ne-au ajutat! Au fost alături de mine colegi din țară și din străinătate, artiști, critici de artă, dar și oameni simpli, de pe stradă, care au venit voluntar și ne-au ajutat să vopsim! Înainte de a începe lucrul aici erau foarte multe gunoaie, am adunat toate deșeurile, am făcut curățenie, am curățat copacii de crengi pentru a putea să îi vopsim în înălțime, tot alături de voluntari. Sponsorul a crezut în proiect și ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie! A vibrat și a acceptat nebunia mea! (…)”, a declarat artistul Mihai Țopescu.

„Descoperi altceva!”

Și în realizarea acestui proiect, Mihai Țopescu a plecat de la faptul că „arta nu dă răspunsuri, arta pune întrebări”. La fel ca de fiecare dată, maestrul lasă libertate fiecărui om să descopere mesajul din arta sa, să înțeleagă în felul său ceea ce artistul a vrut să transmită. Ciclul „Înălțare” va continua la anul, tot la Poienari, Baia de Fier, dar în pădurea de vis-a-vis de „colțul de Rai” creat zilele trecute. „La anul va fi un proiect mult mai mare, peste drum, atunci, o săptămână zeci de artiști vor lucra atunci. Foarte mulți artiști vor veni la anul și va trebui să caut sponsori. Vreau ca această zonă să devină o zonă culturală, spirituală. În fiecare an va mai avea loc câte un eveniment. Aici, în Dumbrava Poienari, este o pată de culoare, o zonă spirituală, natura trebuie înțeleasă, este un fel de manifest artistic, nu cu lozinci, uite că se poate și un altfel de manifest! Artistic! (…) O femeie mai în vârstă m-a întrebat când are loc nunta! Alta dacă se face vreun bâlci! Turiștii au oprit mașinile, cu toate că este o zonă periculoasă (…) și au venit în pădure să își facă fotografii cu copacii! S-au plimbat prin această pădure și își făceau fotografii. M-a bucurat foarte mult. Este dovada că mesajul a fost receptat. (…) Din sutele de copaci vopsiți, în funcție de cum te miști în jurul lor, descoperi altceva!”, a spus artistul plastic Mihai Țopescu.

Alături de prieteni care cred în puterea sa creatoare

La Baia de Fier, vreme de câteva zile, echipa lui Mihai Țopescu-compusă din prieteni-artiști și jurnaliști, critici de artă și oameni fără pregătire în domeniul artistic, dar care au crezut în puterea sa creatoare- au vopsit copacii din Dumbravă. Unul dintre cei prezenți a venit special din Germania pentru a-i fi alături artistului gorjean în realizarea proiectului de la Poienari și se declară încântat de rezultat. „Nu mai există așa ceva, este o lucrare artistică unică! Apreciez ce a ieșit. A ieșit foarte bine. Este un semnal tras de artist. Sunt bucuros că am luat parte la ea(…)”, Victor Korniș, artist.

„Este un proiect unic, iar mesajul acestuia este de a se stopa defrișările abuzive în România. Invităm toți turiștii în acest loc, să se simtă bine, să se recreeze, aici este liniște, frumos! A ieșit aici un monument artistic. Îl voi sprijini în continuare pe Mihai Țopescu și mă bucur că îmi este prieten și că sunt contemporană cu un asemenea artist!”, a spus Lucreția Pîrvulescu, principalul sponsor (cel care a asigurat vopseaua ecologică necesară artistului n.red.). „Pădurarii marchează copacii cu roșu și îi condamnă la moarte, Mihai Țopescu i-a vopsit în culori și astfel copacii au fost condamnați la viață!”, a spus un critic de artă. Cu toții își doresc ca oamenii, care opresc și văd copacii, să redescopere natura și minunile ei!

Distribuie:

2 Comments

  • Bodnariu Maria, 23 iulie 2017 @ 14:35 Reply

    Intri intr-un basm si traiesti in el.
    Mi s-a schimbat starea sufleteasca.
    Prin domnul MIHAI TOPESCU, ROMANIA reinvie.
    Sunt recunoscatoare!

  • Maria, 12 august 2018 @ 19:05 Reply

    Este minunat ! O imaginație fantastica de a proteja pădurea si tot ce a lăsat pe pământ Domnul! Felicitari si cât mai mult astfel de inițiative pentru a proteja natura !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.