Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Antonius Eftenoiu este un fost elev al Colegiului Național „Spiru Haret”, actualmente, student în anul I la Facultatea de Drept din București. Proaspătul student a deținut mai multe funcții importante în perioada liceului; acesta a fost primvicepreședinte la Consiliul Județean al Elevilor, la Consiliul Școlar al Elevilor CNSH, dar și Avocatul Elevilor în cadrul CȘE CNSH. Dezbaterile se numără printre hobby-urile studentului la Drept, el fiind unul din cei doi elevi selectați să susțină discursul reprezentativ pentru România la Parlamentul European, în cadrul proiectului Euroscola. Talentul oratoric i-a adus echipei lui Antonius premii importante regionale, județene, și participări la naționale, pe perioada liceului. Tânărul a practicat voluntariat la Europe Direct, Scout Society și este la cercetași de 8 ani, el fiind cel mai experimentat cercetaș de vârsta sa, din Târgu Jiu. Alături de coechipiera sa, Andreea Ștefan, Antonius a câștigat trofeul Rando Carpati, 3 ani la rând, și se mai poate lăuda cu aproximativ 50 de reușite pe parcursul liceului, premii distincții și certificate recunoscute la nivel național și internațional. De asemenea, și șahul i-a adus numeroase premii la competițiile naționale și internaționale, iar în timpul liber, studentul la Drept cântă la pian și practică activități montane.
Reporter: Spune-mi ce îți place să faci cel mai mult; care ar fi hobby-urile tale?

Antonius Eftenoiu: Hobby-urile mele sunt baschetul, șahul, dezbaterile academice și drumețiile montane. În timpul verii particip la diferite proiecte naționale și internaționale și la conferințe pe diverse teme de ordin social sau cultural.

„Practic voluntariatul din 2010, de când m-am înscris la cercetași…”
Reporter: Ai fost implicat în foarte multe activități în timpul liceului. Care au fost funcțiile pe care le-ai ocupat?

Antonius E.: În timpul liceului am ocupat timp de un mandat funcția de primvicepreședinte al CJE Gorj. Totodată am avut două mandate în aceeași funcție în cadrul CȘE și un mandat de Avocat al Elevilor la CȘE.

Rep.: Voluntariatul face parte din viața ta. Spune-mi de cât timp faci acest lucru și de ce?

A.E.: Practic voluntariatul din 2010, de când m-am înscris la cercetași. De atunci m-am implicat ca voluntar în mai multe organizații precum: Asociați Socut Society (unde am adunat peste 1000 de ore de voluntariat în anul 2016, fiind desemnat voluntarul anului), Centrul Europe Direct, Asociația „Vasiliada”, Organizația Națională Cercetașii României (unde încă activez ca cercetaș de 8 ani) și altele.

„În opinia mea, niciun efort nu rămâne nerăsplătit, chiar dacă meritele vin pe termen scurt sau lung…”
Rep.: Eforturile nu rămân nerăsplătite; care ar fi cele mai mari realizări de până acum?

A.E.: În opinia mea, niciun efort nu rămâne nerăsplătit, chiar dacă meritele vin pe termen scurt sau lung. Astfel, pe lângă experiența inedită pe care am dobândit-o prin implicarea în aceste activități, interacționând cu oameni de toate vârstele, de toate naționalitățile și de toate condițiile sociale, culturale și materiale, am obținut 8 medalii de aur, 10 medalii de argint și mai multe medalii de bronz, 8 certificate Youthpass recunoscute internațional și peste 100 de alte premii, brevete, certificate și distincții de-a lungul activității desfășurate până acum.

Rep.: Cum te pregătești pentru o dezbatere? Au fost momente în care te-ai simțit depășit de situație?

A.E.: Până vara trecută am făcut parte din echipa de dezbateri a liceului, cu care am participat la mai multe concursuri și olimpiade, adunând numeroase premii. Echipa de avansați a liceului nostru era formată din: Orzoi-Epistatu Bianca – vorbitor I, eu – vorbitor II și replyer și Cătuțoiu Alexandra – vorbitor III. După ce primeam moțiunea, împreună cu echipa mea, ne pregăteam argumentele pro, dar și pe cele contra moțiunii respective. De obicei începeam pregătirea cu aproximativ două săptămâni înainte. Rolul meu, ca vorbitor II, era să contraargumentez spusele omologului din echipa adversă, încercând să îi desființez argumentele, după care întăream argumentele precedente prezentate de vorbitorul I al echipei mele și îmi prezentam propriul argument. Totodată, susțineam și discursul de reply, bazat pe partea emotivă a moțiunii, folosind tehnici specifice.

„Nu am avut momente în care să ne simțim depășiți de situație, deși resimțeam în fiecare moment emoțiile, concurența acerbă și miza pusă în joc.”
Rep.: Ai fost unul din elevii desemnați să susțină discursul reprezentativ pentru România la Parlamentul European. Cum a fost acea experiență?

A.E.: Experiența a fost una incitantă și inedită, am ținut acest discurs alături de colega mea, Daiana Dobroiu. Împreună ne-am pregătit minuțios timp de o săptămână, repetând de câteva ori pe zi.

Sentimentul resimțit înainte de a începe, atunci când ne-am așezat în fața pupitrului orientat spre sute de oameni care ne urmăreau într-o tăcere solemnă, apăsarea cu care mi-am rostit numele, urmată de eliberarea de orice emoție în mai puțin de oclipă, trecerea bruscă de la o stare la alta, sunt imposibil de conturat în cuvinte. Susținerea discursului s-a desfășurat foarte bine, încheindu-se cu aplauze din partea elevilor celorlalte țări pariticpante și ale colegilor noștri.

Rep.: Cum îți repartizezi timpul, în prezent, având în vedere că ești student la Drept?

A.E.: Îmi repartizez timpul în funcție de orarul cursurilor și alocând destul timp pregătirii pentru acestea, facultatea fiind prioritară în programul personal.

Rep.: De ce ai ales să urmezi Facultatea de Drept? Aveai altceva în gând?

A.E.: Am ales să urmez Facultatea de Drept pentru că îmi doresc să devin avocat, m-am hotărât încă din clasa a VIII-a că vreau să îi ajut pe cei din jur prin profesia pe care o voi avea, să fiu implicat în societate, așa cum am fost și prin activitățiile în care mi-am investit timpul și resursele personale pana acum și consider că acesta este domeniul în care pot face cel mai bine acest lucru.

„Nu pot avea prea multe afirmații despre viața de student pentru că am început facultatea de doar o săptămână…”

Rep.: Îți rămâne și ceva timp liber? Cum îl petreci?

A.E.: Îmi petrec timpul liber, care este foarte limitat într-adevăr, făcând drumeții, participând la diferite evenimente culturale cum ar fi gale sau ceremonii comemorative la care sunt invitat, dar și ieșind în oraș cu prietenii, la cinema, la teatru sau mergând la concerte.

Rep.: Cum este viața de student și către ce meserie o să te îndrepți?

A.E.: Nu pot avea prea multe afirmații despre viața de student pentru că am început facultatea de doar o săptămână. Este o etapă nouă pentru mine. Până acum pare prolifică dobândirii de noi cunoștințe și competențe, destul de încărcată, dar promițătoare pentru dezvoltarea personală. Cât despre meseria pe care aș vrea să o practic pe viitor, aș vrea să devin avocat.

Rep.: Ce oameni/personalități ți-au marcat existența?

A.E.: Nu pot spune că am fost marcat doar de anumiți oameni sau de unele persoane mai mult decât de altele. Consider că fiecare om pe care îl întâlnesc mă influențează într-o manieră unică, aparte, că pot învăța câte ceva de la orice individ, că oricine are o calitate pe care să merite să încerc să mi-o însușesc și măcăr un defect pe care să îl observ și care să reprezinte un model de „așa nu”.

Rep.: Care sunt cele mai importante lecții de viață învățate pe propria-ți piele?

A.E.: Cea mai importantă lecție învățată pe propria piele este aceea că pe parcursul ascensiunii personale, cu cât urci mai mult, cu atât trebuie să ocupi mai multe locuri ocupate înainte de alte persoane și de fiecare dată când dorești să ocupi un loc sau o funcție ocupată deja de cineva, trebuie să demonstrezi că ești cel puțin de două ori mai bun decât acea persoană, pentru a-ți putea garanta nu doar obținerea acelei poziții, ci și păstrarea ei.

O altă lecție importantă învățată pe propria piele este: niciodată nu trebuie să cauți mulțumirea altora în detrimentul demersului personal. Nu vei putea să îi mulțumești pe toți, iar alergarea după recunoașterea meritelor personale de către alții este „un sport nesănătos”.
Rep.: Numește o problemă a țării noastre care ar trebui rezolvată pentru a ne îmbunătăți traiul.

A.E.: O problemă a românilor este aceea că se lasă molipsiți de efectul de turmă. Dacă fiecare cetățean s-ar documenta timp de 10 minute pe zi despre cauzele și efectele acțiunilor politice desfășurate sau în curs de desfășurare, din surse necenzurate și nealterate de subiectivitatea sau interesul anumitor persoane, acesta și-ar forma o părere argumentată, pe care să o exprime în viața civică.

Chiar dacă părerile multora dintre noi nu ar fi asemănătoare sau ar fi chiar contrare, este mult mai bine să vedem lucrurile diferit de ceilalți decât să rămânem orbi în continuare.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.