Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Acesta nu este un articol pro alccolism. Cu toții știm că « băutura face rău ». Ni se repetă de mici «să nu te atingi, mamă de băutura »…dar oare nu e acesta doar unul dintre multele tabuuri care ne marchează educația ?

 Câteva studii serioase, evocate în literatura medicală, au afirmat rolul protector anti accident vascular cerebral ( prescurtat AVC) al consumului de alcool în doze mici.

Astfel «Phycian Health Study » a aratat că un consum de alcool de două până la patru ori pe saptamana scade cu 25% riscul de infarct cerebral comparativ cu subiecții care nu beau deloc.

În studiul « Manhattan » consumul a doua pahare de vin pe zi scade riscul de infarce cerebral cu 50%, iar riscul de stenoza carotidiana este și el mai mic dacă consumăm sub 50 g/zi. Studiul « Framingham » însă a notat un ușor efect protector al consumului de alcool doar pentru intervalul de vârstă 60-69 de ani.

Este important de reținut că, deși doi indivizi pot consuma fix aceeași cantitate de alcool, concentrația acestuia în sânge va fi foarte diferită, în funcție de felul cum fiecare dintre ei îl metabolizează.

Ideea principală care merită reținută este că deși consumul de alcool în doze mari ne distruge sănătatea, consumul de mici cantitați (în jur de două pahare pe zi la bărbați și doar unul la femei) are efect protector. Importantă pare a fi cantitatea de alcool consumată și nu tipul de alcool, la momentul actual neexistând studii care să demonstreze clar superioritatea unui tip de băutură asupra altuia, nici măcar a unui tip de vin asupra altuia.

Referitor la efectul nociv al alcoolului nu s-a demonstrat că berea sau spirtoasele ar crește riscul de infarct cerebral în cazul consumului excesiv, comparativ cu alte tipuri de băuturi.

Totuși, indicația de a consuma zilnic băuturi alcoolice trebuie tratată cu maximă prudență ținând cont că bariera dintre consumul moderat și alcoolism poate deveni arbitrară în cazul în care nu reușim să evaluam corect situația și că, mai ales în contextul unei personalități de tip adictiv, riscul de a deveni alcoolic cu tot ce derivă din el este important.

Cristina Căliman

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.