Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

tabara-meseriasilor-importanta-pozaRomânia are nevoie de buni meseriași, iar cei de la OMV Petrom s-au gândit încă de anul trecut la o manieră în care elevii de la școlile profesionale sau licee cu profile tehnologice să învețe mai bine meserie! Anul acesta, 200 de elevi din Gorj, de la clasele IX-XI, din cadrul a 24 de licee tehnologice și școli profesionale participă la „Tabăra meseriașilor”.

Săptămâna trecută a avut loc Tabăra dedicată Seriei electricienilor, iar aceasta cea pentru mecanici. Zece dintre elevii fiecărei serii au primit din partea Petrom burse în valoare 500 lei/lună pentru viitorul an școlar. În total, 40 de elevi din Gorj vor beneficia de astfel de burse din partea societății private. De astfel de inițiative lăudabile are nevoie România!

Tabăra Meseriașilor organizată la inițiativa OMV Petrom completează programa școlară și îi ajută pe elevi să fie mai pregătiți pentru piața muncii, după încheierea studiilor. „Tabăra Meseriașilor”, din cadrul inițiativei România Meseriașă, este un proiect de educație profesională și tetabara-meseriasilor-4hnică, susținut de OMV Petrom, care se bazează pe ateliere de dezvoltare profesională și personală.

„OMV Petrom și-a propus în 2015-la lansarea campaniei- să atragă atenția, în primul rând, asupra importanței meseriașilor – pentru că numai prin forța și încrederea unor oameni care practică o meserie cu pasiune si dedicare și care știu să ofere servicii de calitate înaltă, România se poate dezvolta.

Compania România Meseriașă-Tabăra meseriașilor își propune să susțină segmentul meseriașilor, astfel încât să fie în mai mare măsură respectați și apreciați. 200 de elevi participă anual la Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei unde vor învăța mai multe despre meseria studiată, prin ateliere de dezvoltare personală, precum și ateliere practice, specifice viitoarei lor meserii”, spunea Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom, anul trecut, în prezentarea campaniei.

tabara-meseriasilor-2Anul acesta, tabăra a fost dedicată elevilor din Gorj, iar anul trecut celor din Prahova. Astfel, elevi din clasele IX-XI și profesori de la 24 de licee tehnologice și școli profesionale din județul Gorj vor petrece câte o săptămână la Bran, județul Brașov.

Vara aceasta sunt organizate patru serii, 10 elevi din fiecare serie-toți din Gorj-primind burse din partea Petrom. Bursa constă în 500 lei/lună, banii fiind primiți de elevii câștigători pe parcursul anului școlar viitor. În ediția din 2016, proiectul se concentrează asupra a patru domenii studiate de elevi: mecanică; electric, electronică și electromecanică; turism și alimentație; construcții, instalații și lucrări publice.

Seria electricienilor urmată de cea a mecanicilor

Săptămâna trecută, elevii din seria electricienilor au învățat foarte multe lucruri noi, după cum spune unul dintre profesorii care i-a însoțit. Carmen Vulpe este cadru didactic la Colegiul Gheorghe Magheru din Târgu-Jiu. Unul dintre elevii acestui liceu va beneficia de bursă din partea Petrom.

„Am descoperit aici o echipă de meseriași, profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, oameni cărora le pasă… Le pasă de țara asta, le pasă de români… Nu credeam că mai există! Poate e doar o părere, un vis frumos, al unui dascăl care nu înțelege foarte bine cum stau lucrurile cu politicul, cu agentul economic, cu ministerele, știe numai să-și facă treaba la catedră!

Am participat ca profesor meseriaș în seria electric, electronică și electromecanică, desfășurată în perioada 31 iulie–6 august și după cum spuneam, mă consider o norocoasă. Programul a fost plin și solicitant, elevii s-au distrat, au învățat lucruri noi, au cântat la chitară, au râs, au dansat, au spus multe glume, au făcut poze, au învățat cum să comunice mai bine și au vorbit despre un viitor mai bun, un viitor sustenabil din punct de vedere energetic”, a declarat, pentru Cult-ura, profesorul Carmen Vulpe.

tabara-meseriasilor-3Ce vor învăța în tabără
Meseriașii din Seria Mecanicilor au început luni atelierele de practică în garajul mentorului acestei serii, Gabriel Onofrei. Cu peste 20 de ani de experiență în automobile, racing, drift și tuning, Gabi Onofrei le va povesti viitorilor meseriași cum pot deveni cei mai buni în domeniu: cu multă practică, muncă și pasiune.

Le va spune cum a modificat sute de mașini până a ajuns un nume celebru nu doar în România, ci și în străinătate. Apoi îi va învăța cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe un mecanic. Pentru elevii din Seria Mecanicilor, Gabi are același sfat după care s-a ghidat de la vârsta de 17 ani: „Să pună pasiune în tot ceea ce fac”.

Copiii vor petrece trei zile în atelierul lui Gabi Onofrei din Brașov, unde vor avea ocazia să învețe totul despre mașini și despre mecanică. Elevii sunt încântați că vor construi de la zero 4 bănci pe care le vor amplasa chiar în parcul central din Brașov. Seria Mecanicilor a avut parte de o surpriză de proporții, miercuri: Cheloo le-a făcut o vizită tinerilor meseriași și le-a dat o mână de ajutor în pregătirea băncilor. Pe blogul celor de la OMV Petrom scrie:

„Asta e o zi pe care elevii trebuie s-o țină minte. E foarte important să se uite la mașinile lui Gabi, la vopseaua de pe mașini, la jante, să vadă un service făcut cu greu de la zero, să se uite la mâinile lui, să vadă cum arată niște mâini muncite. Ei trebuie să țină minte că doar prin muncă pot ajunge departe”, le-a transmis Cheloo tinerilor meseriași.

Gorjeanul de excepție Mihai Toader Pasti le-a fost mentor elevilor
Potrivit organizatorilor, proba finală a Seriei Electricienilor a fost una dintre cele mai frumoase experiențe atât pentru elevi, cât și pentru mentorul Mihai Toader-Pasti. Gorjeanul Mihai Toader Pasti, 24 de ani, este coordonator al proiectului EfdeN și a creat alături de echipa sa casa fără facturi lunare-casa solară inteligentă. Întâlnirea cu elevii din Gorj a fost un prilej de bucurie.

Mihai a fost impresionat de cunoștințele pe care elevii le au despre acest domeniu și de pasiunea cu care au lucrat toată săptămâna. Ultima probă a taberei a fost crearea machetei orașului Târgu-Jiu, un oraș al viitorului, sustenabil și verde! Copiii au spus la unison că a fost o probă foarte grea, dar incredibil de frumoasă. Iar satisfacția de a vedea orașul cum se luminează a fost inegalabilă.

„Orașul pe care a trebuit să-l reinventăm a fost emblema județului în care învățăm noi, Târgu Jiu, unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Proba finală a atelierelor a constat în construirea orașului viitorului, un Târgu Jiu sustenabil și verde. Macheta a fost construită de la zero de elevi, împreună cu rețeaua electrică, pentru care producția de energie a fost realizată cu ajutorul panourilor fotovoltaice și turbinelor eoliene.

Exercițiile s-au axat pe două direcții, în primul rând pe partea de dezvoltare personală, apoi pe latura profesională. Nu a fost greu, dar a fost foarte intens. Elevilor le-a plăcut la nebunie faptul că au înțeles și imaginea de ansamblu, pentru ca ulterior să poată pună ei piesele în acest puzzle educațional cu ajutorul profesorilor”, a spus Mihai Toader Pasti citat de organizatori.

„Proiectul acesta ne-a făcut să realizăm că spiritul de echipă este extrem de important. Doar așa putem construi ceva sustenabil. Acum am văzut cât de mult am progresat pentru că am comunicat eficient. Pe lângă numeroasele noțiuni pe care le-am aflat aici, plecăm acasă cu o lecție foarte importantă: Schimbarea începe cu noi!”, a spus unul dintre elevii care a participat la Tabără.

meseraisi-tabarCum putem îmbunătăți educația profesională din România?

„Dacă am realiza că suntem cu toții responsabili de educația copiilor noștri și nu am mai delega această responsabilitate doar către profesori, cred că s-ar schimba multe.

E nevoie de un dialog real la nivelul școlilor între elevi, părinți, profesori și ministere pentru stabilirea nevoilor și priorităților. Cred că e nevoie de o programă școlară mai puțin încărcată și mai flexibilă. E nevoie de un plan la nivelul școlilor și de implicarea firmelor în furnizarea de produse sau servicii. T

rebuie să existe o colaborare între școli, părinți, companii și ONG-uri cu Ministerul Educației. Mi se pare utilă înființarea unei asociații pentru profesorii din colegiile tehnologice și școlile profesionale care să promoveze aceste practici și care să aibă delegați în Ministerul Educației și la nivelul Președinției”, a declarat Mihai Toader Pasti.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.