Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Constantin Brâncuși, geniul sculpturii românești, este omagiat printr-un scurt filmuleț ce a apărut de câteva zile în mediul virtual. Marele artist de la Hobița apare în diverse ipostaze, în timp ce lucra la realizarea monumentului „Coloana Fără Sfârșit”. Fiind importante repere culturale, creațiile lui Brâncuși sunt prezentate în câteva minute, rulând și o melodie pe fundal. Videoclipul se intitulează „Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire”. Filmul a apărut pe internet pe 25 octombrie, cu doar două zile înainte ca Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” să fie aniversat la Târgu-Jiu, cu ocazia împlinirii a 76 de ani de când a fost donat orașului nostru.
S-a născut român, dar a murit francez

Constantin Brâncuși a fost un sculptor gorjean născut la Hobița la data de 19 februarie 1876, fiind al șaselea copil al familiei Brâncuși. O parte a copilăriei și-a petrecut-o la Peștișani, județul Gorj, iar apoi a plecat de acasă pentru a lucra în diverse prăvălii și boiangerii.

După ce a realizat numeroase opere de artă în România, lucrări care nu au fost apreciate la adevărata lor valoare, Brâncuși părăsește țara și se stabilește în Franța. Sculptorul a expus pentru prima oară în Paris în anul 1906. Acolo cunoaște adevăratul succes, iar după mulți ani în această țară acceptă să devină cetățean francez.

În anul 1914, sculptorul gorjean expune în Statele Unite ale Americii, reușind să cucerească definitiv iubitorii artei. Totuși, se întoarce în țară pentru a realiza, la cererea Arethiei Tătărescu, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, colecție de sculpturi dedicate eroului neamului.

După această mare lucrare pe care o donează orașului nostru, Brâncuși părăsește România și rămâne definitiv în Franța.

„Mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”

Constantin Brâncuși a avut toată viața un trai modest, chiar dacă a cunoscut succesul. Acesta și-a dedicat întreaga sa viață sculpturii și a ales să moară chiar în atelierul de lucru. Înainte de a trece în neființă, Brâncuși și-a mutat patul în atelierul de lucru, loc unde și-a petrecut, din dragoste, cea mai mare perioadă a vieții sale de artist.

La data de 16 martie 1957, marele artist  gorjean trece la cele sfinte, însă nu înainte de a se spovedi la arhiepiscopul Teofil, preot ortodox. Sculptorul mărturisește „mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”.

După moartea lui Constantin Brâncuși, statul român a refuzat să primească operele de artă create de acesta, astfel că moștenirea lăsată de artist i-a revenit statului francez.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.