Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

A decis că vrea o carieră în Regatul Unit, așa că după absolvirea Colegiului Național „Spiru Haret” târgujianca Roxana Elisa Lică a părăsit țara și a ales să studieze la Cambridge Ruskin International College, specializarea Bsc Banking & International Finance, din UK. Tânăra povestește cât de greu este să te acomodezi cu sistemul de învățământ din străinătate, dar și care sunt diferențele față de România. Cu toate că nu este ușor, Elisa Roxana este hotărâtă să muncească pentru a se afla printre cei mai buni și îi îndeamnă pe tinerii gorjeni să nu stea pe gânduri și să aleagă să studieze peste hotare. În interviul de mai jos aflați cum este trăit visul unui tânăr român în Regatul Unit.
Reporter: Cât de greu ți-a fost când ai plecat în străinătate, departe de familie și de prieteni?

Roxana Elisa Lică: Când am plecat am simțit că o parte din mine a rămas în România, aparent totul îmi lipsea și credeam că nu voi face față acestui mare sacrificiu. Am știut, însă, că orice acțiune va avea un efect în viitor, așa că am decis să studiez în străinătate pentru a-mi construi o carieră în lumea business-ului.

Rep.: Îmi poți da mai multe detalii despre procesul de adaptare la universitate?

R.E.L.: Prima săptămână de facultate este săptămâna de „acomodare”. Nu se fac cursuri, sunt organizate activități de cunoaștere a orașului, de cunoaștere a profesorilor și a colegilor de curs. Din a doua săptămână încep cursurile propriu-zise, toate sunt în format electronic si sunt expuse pe videoproiectoare în orele de curs. De asemenea, sunt prezentate la începutul cursului atât toate datele de susținere a examenelor, cât și structura acelui curs și importanța lui în dezvoltarea abilităților profesionale.

roxana-5Rep.: Care sunt diferențele dintre sistemul de învățământ din România și cel din U.K.?

R.E.L.: Diferențele sunt foarte mari deoarece Regatul Unit este foarte bine organizat din punct de vedere educațional. Instituțiile dețin tehnologii de ultimă generație, profesorii se bazează foarte mult pe dezvoltarea profesională a studentului și universitatea te ajută să îți găsești un job în domeniul dorit.

Rep.: Crezi că îi va afecta Brexit-ul pe studenții ce vor aplica în anii următori?

R.E.L.: Acest lucru este discutabil… Pe de o parte nu-i va afecta deoarece guvernul Marii Britanii va permite studenților internaționali să beneficieze de întregul sistem educațional, dar, pe de altă parte, taxa de școlarizare va crește dramatic.

Rep.: Consideri că pentru un student este exagerat de scump traiul în U.K.?

R.E.L.:  Da, este. În prima lună îți trebuie peste £1000 (indiferent dacă locuiești în Londra sau înafara ei) deoarece trebuie să plătești cazare, depozit (depozitul este ca o garanție a închirierii camerei respective), transport, mâncare și bănuți de buzunar. De aceea, ca să reziști acestor costuri trebuie să îți găsești un job. E foarte ușor aici să te angajezi dacă vorbești limba engleză, cel puțin la nivel conversațional deoarece sunt foarte multe agenții de recrutare.

roxanaRep.: Care sunt principalele condiții de admitere la facultățile din U.K.?

R.E.L.:  În primul rând, trebuie să ai media de bacalaureat peste 8.00 și examenul IELTS (minimum nivelul 6). De asemenea, îți trebuie foaia matricolă din clasele IX-XII, o scrisoare de recomandare de la profesorul de engleză și o scrisoare de intenție (în care să explici de ce ai ales să studiezi în străinătate, de ce ai ales acel profil și ce planuri ai în viitor din punct de vedere profesional).  De asemenea, se poate lua legătura cu EDMUNDO, un serviciu ce aparține de Grupul EDUCATIVA și  care oferă tinerilor români informații, consiliere și asistență gratuită pentru admiterea la instituții de învățământ superior din Europa, SUA și Canada.

Rep: Care este sfatul tău pentru studenții care doresc să studieze în străinătate?

R.E.L.: Eu tind să cred că ar fi alegerea ideală să studieze în străinătate dacă își doresc o carieră frumoasă și un trai fără griji. Desigur, începutul e foarte greu, deoarece trebuie să depui mult efort ca să ajungi în vârful celor mai buni, dar cu voință se poate atinge orice scop în viață.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.