Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La Hobița, satul natal al sculptorului Constantin Brâncuși, găsim un lăcaș de cult din 1829, biserica fiind declarată monument de patrimoniu cu ani în urmă. În această bisericuță din lemn, ctitorită și de bunicul Titanului de la Hobița, se află o urnă din sticlă frumos așezată pe un soclu ce amintește de Coloana fără Sfârșit. În acest obiect din sticlă este pământ de la mormântul parizian al geniului sculpturii moderne. Astăzi, la 60 de ani de la moartea lui Brâncuși, reprezentanți ai autorităților au depus jerbe de flori la urna cu pământ din Montparnasse! Povestea ei este spusă de Ion Cepoi, cel care a avut ideea aducerii la Hobița a „unui semn memorial conținând un pumn de țărână de pe mormântul lui Constantin Brâncuși, cel care a deschis Gorjului fereastra spre eternitate!”.

urna pamant Brancusi 1 urna pamant Brancusi2

În Biserica din Hobița, monument de patrimoniu, ridicată în 1829, printre ctitorii săi fiind și Ion Brâncuși, bunicul sculptorului, se află o urnă din sticlă cu pământ de la mormântul lui Constantin Brâncuși. Acesta este înhumat în cimitirul din Montparnasse, Paris. Ion Cepoi, director al CJCPCT Gorj și om de cultură, a povestit istoria acestei urne. „La 60 de ani de când Brâncuși a intrat în eternitate ne aflăm aici, lângă urna de sticlă cu pământ de la mormântul sculptorului. Această urnă are următoarea poveste: în 1997, am înființat Liga Culturală «Doctor Nicolae Hasnaș», iar primul proiect a fost legat de Brâncuși. Am început demersurile la Ministerul de Externe și a Ambasadelor Franței și României a proiectului de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuși! Aducerea rămășițelor pământești ale lui Brâncuși la Hobița, așa se numea proiectul. Am susținut două variante: posibilitatea aducerii osemintelor la Hobița și un gest simbolic de reîntoarcere a lui Brâncuși acasă: voiam ca un pumn de pământ de la mormântul Titanului să ajungă la Hobița. Relativ, la repatriere mi s-a spus că este o problemă care ține de o decizie privată, așa că a fost acceptată a doua variantă. Am primit un pachet cu țărână de la mormântul lui Constantin Brâncuși și apoi am luat legătura cu sculptorul Mihai Țopescu, care a imaginat un soclu și într-un bol de sticlă a fost depozitată țărâna. S-a depus urna, inițial, la Biserica de pe Axă, iar în 2001, brâncușiologul Dumitru Daba din Timișoara a venit cu propunerea ca urna să fie adusă la cimitirul de la Hobița. În urnă se mai află ceva!”, a spus Ion Cepoi.

hkl hobita brancusi 2

După ce propunerea brâncușiologului de Timișoara a fost acceptată de cei din Liga Culturală „Doctor Nicolae Hasnaș”, urna trebuia adusă la Hobița și așezată în Bisericuța de lemn ctitorită de bunicul sculptorului înhumat la Paris. „Am mai spus public doar de două ori acest lucru: după ce am luat urna, alături de o altă persoană, și am adus-o aici în condiții de siguranță, ajungând, cam la jumătatea drumului dintre intrarea în cimitir și biserică s-a întâmplat ceva! Am așezat soclul cu urna jos, ca să ne mai odihnim și noi un pic. Atunci, în acel moment, bolul de sticlă în care se afla țărâna de la cimitirul din Montparnasse a căzut ca retezat! Vă imaginați că a fost un moment de blocaj teribil, am luat, am încercat să adun pământul din Paris și pământ din acest cimitir, astfel că acum în urnă se află pământ din ambele cimitire. De atunci și până acum, în mine a rămas un semn de întrebare uriaș: oare, nu cumva Brâncuși chiar vrea să se întoarcă acasă? Urna a fost depozitată aici. Liga a făcut un act de donație și sperăm că astfel cel care a deschis Gorjului fereastra către eternitate se reîntoarce acasă într-o altfel de renaștere! Era la data de 19 februarie 2001, la 125 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Acum suntem la alt moment extrem de important și nutrim aceleași speranțe”, a afirmat Ion Cepoi.

mormant mama Brancusi urna donatie Brancusi

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.