Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Sergiu Nicolaescu, regizorul care a lăsat o moștenire cinematografică impresionantă României, s-a născut într-un conac din Târgu Jiu la data de 13 aprilie 1930. Casa în care a venit pe lume cineastul era locuință de serviciu pentru tatăl său, Pantelimon Nicolaescu, cel din urmă fiind angajat ca inginer la o unitate de gospodărire aflată pe vremea aceea în subordinea primăriei. În aceeași casă s-a născut și sora regizorului, Maria Iolanda, iar după doar câțiva ani de la nașterea celor doi copii, familia Nicolaescu a decis să părăsească orașul nostru.

4Conacul de pe Calea București  fusese primit de tatăl lui Sergiu Nicolaescu pentru a locui în perioada când își desfășura activitatea în cadrul Serviciului Tehnic al Primăriei Târgu Jiu. Ulterior, tatăl cineastului, de profesie inginer, și-a luat familia și a plecat la Timișoara. Sergiu Nicolaescu avea pe atunci doar cinci ani. „Pantelimon Nicolaescu s-a  născut în  anul 1902. A urmat în oraș cursurile  gimnaziale și le-a continuat cu cele liceale, ulterior absolvind cursuri universitare politehnice devenind inginer. Timp de câțiva ani, până în 1935, a condus Serviciul Tehnic al Primăriei Târgu Jiu, sediul acesteia fiind într-o clădire aflată mai târziu în interiorul IJIL Gorj, pe malul drept al  Jiului. În această clădire a cărei imagine din anul 1925 o reproducem  în lucrare (n.red – volumul Târgu-Jiu * Case * Oameni* Destine) s-a născut, în anul 1930,  viitorul regizor și actor de filme Sergiu Nicolaescu. Soția lui Pantelimon Nicolaescu, Sevasta, era fiica polițistului Gheorghe Cambrea, care locuia în strada Unirii, peste Podul Jiului și care a fost soră cu  generalul Nicolae Cambrea, viitor comandant al Diviziei Tudor Vladimirescu”, este menționat în „Târgu-Jiu * Case * Oameni* Destine”, cartea scriitorului Ion Duguleanu.

În același volum, Ion Duguleanu precizează că după plecarea din Târgu Jiu, familia Nicolaescu s-a stabilit în Timișoara, iar ulterior la București, unde  Pantelimon Nicolaescu a activat  ca inginer și cadru universitar și a decedat în anul 1994. În Capitală, fiul său a reușit să își dezvolte o carieră extraordinară în cinematografie. La rândul său, Sergiu Nicolaescu s-a stins din viață la data de 3 ianuarie 2013, la Spitalul Elias din Capitală. După o suferință prelungită timp de aproape două săptămâni, actorul și-a dat ultima suflare la vârsta de 82 de ani. Maestrul cinematografiei a fost incinerat, iar văduva acestuia a ales să depună cenușa soțului său în Cimitirul Bellu Militar, loc unde se află și rămășițele mamei și bunicii lui Sergiu Nicolaescu.

Distribuie:

1 Comment

  • Petre bumbaru, 17 mai 2017 @ 22:08 Reply

    Bravo pt.articol,am aflat cate ceva nou,La acea vreme 28. 30. Bunicul meu col P .Petrescu era Prefectul Judetului si Deputat radical Taranist aripa Gr.Iunian,Bun prieten cu tatal regizorului ,La acea vreme au colaborat frumos,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.