Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Arhiepiscopia Craiovei, prin Secorul Cultural şi Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, a organizat la începutul acestei luni cea de-a II-a ediţie a Taberei de creaţie „Science-Intelligence-Research”, la Mănăstirea Tismana. Activitatea s-a adresat elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură din cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei.

  

Ca în fiecare an, Biserica din Oltenia îi răsplăteşte pe elevii olimpici din cele cinci judeţe ale sale (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Râlnic şi Olt) cu o tabără de excelenţă, organizată într-un cadru deosebit la Mănăstirea Tismana. Anul acesta, activitatea a avut loc în perioada 3-6 iulie, însumând mai multe activităţi creative şi recreative pentru cei 70 de elevi participanţi. Programul ales a împletit frumos utilul cu plăcutul, copiii reuşind să picteze, să cânte şi să meargă în drumeţie la principalele obiective din apropiere. Astfel, pe lângă obişnuitele proiecţii de filme istorice, documentare, olimpicii au avut parte şi de drumeţii pe munte, vizite la Chioșcul lui Coșbuc, pelerinaj la Schitul Cioclovina de Jos, jocuri recreative, ateliere de creatie (pictură și modelaj). Finalul a fost încununat cu tradiţionalul foc de tabără, în jurul căruia participanţii au pregătit un frumos program artistic. Nu au lipsit nici darurile, din partea organizatorilor fiind acordate diplome de participare, cărţi, şepci şi tricouri. „Este o mare bucurie pentru noi să oferim acest dar de suflet elevilor olimpici din Mitropolia Olteniei. Activitatea din acest an a fost una bogată, fiecare elev luând parte atât la activităţile interactive, cât şi la cele de creaţie. Dorinţa noastră prin această iniţiativă a fost dintru început sprijinirea orei de religie, ca materie de mare importanţă în creşterea şi edificarea copiilor de azi şi tinerilor de mâine. Mulţumim în primul rând Părintelui Mitropolit pentru încrederea şi dragostea cu care a împodobit această iniţativă binecuvântată”, a spus Cristina Stamaroiu, directorul Fundaţiei „Cuvântul care zideşte”.

 

Și elevi din Motru au participat

În cadrul celei de-a a cincea activități a proiectului EUROSCOLA, membrii echipei Infinity of the Bird in Space de la Colegiul Tehnic Motru şi-au propus să promoveze viața și opera lui Constantin Brâncuși în rândul olimpicilor care au obținut rezultate importante la fazele naționale și internaționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare. Potrivit membrilor echipei Infinity of the Bird in Space „elevii de la Motru au participat la Tismana, unde Mitropolia Olteniei și Fundația 《Cuvântul care zidește》 au organizat Tabăra S. I. R. de excelență. La activitățile cu caracter cultural-educativ au participat un număr total de 65 de elevi olimpici din județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea. Membrii echipei Infinity of the Bird în Space au diseminat în rândul olimpicilor și profesorilor însoțitori importanța patrimoniului românesc în formarea și consolidarea identităţii europene, subliniind, în același timp, admirația lui Constantin Brâncuși pentru Maria Tănase. Apelul la patrimoniul cultural a reprezentat din nou o provocare, având în vedere contextul problematic pe care îl regăsim în momentul de faţă în spațiul european. În contextul negocierilor purtate de Uniunea Europeană cu Marea Britanie în privința Brexit-ului, pericolului ascensiunii populismului și curentelor eurosceptice, precum și în lupta continuă împotriva terorismului, cetățenii europeni pot reconstrui un viitor mai sigur doar prin revenirea la respectarea valorilor și principiilor care au stat, pentru 60 de ani, la baza construcției europene: toleranţa, solidaritatea, libertatea de exprimare, unitatea. Privind din această perspectivă, dincolo de valoarea estetică a obiectelor de patrimoniu, membrii echipei Infinitul Păsării Măiastre/Infinity of the Bird în Space și-au propus să exploreze dimensiunea socială a acestora, cu scopul de a contribui în mod direct la formarea și consolidarea solidarității şi coeziunii sociale, care transcend clivajele, barierele, stereotipurile dintre cetățenii comunității europene”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.