Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Gorjeanul Serafim Duicu este autorul biografiilor celor trei mari personalităţi care au marcat istoria Ardealului: Gheorghe Şincai, Samuil Micu şi Petru Maior. A fost membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România, secretar de stat în Ministerul Culturii în 1993 și o școală din Târgu-Mureș îi poartă numele. Bustul său a fost amplasat la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș. Serafim Duicu a fost nu doar un critic și istoric literar, ci a avut și o intensă activitate publicistică, realizând articole de istorie și critică literară pentru  revistele Vatra, Tribuna, Steaua, România Literară, Cronica, Ateneu.

 

„Pe urmele lui Gheorghe Şincai” este prima monografie, premieră în istoriografia românească! Gorjeanul, important om de cultură, care și-a pus amprenta asupra istoriei literare și criticii, a lucrat vreme de cinci ani la prima sa monografie, apoi a analizat opera lui Samuil Micu, lucrare considerată de specialişti tot unicat în istoriografia autohtonă, după care în următorii patru ani a cercetat viața lui Petru Maior.  Serafim Duicu a folosit ca pseudonime numele George Eliade și Sergiu Tismăneanu. Istoricul literar, criticul literar și publicistul Serafim Duicu s-a născut pe 6 august1938, în localitatea Tismana și a decedat pe 19 octombrie 1996, la Târgu-Mureș. „Personalitatea lui Serafim Duicu a marcat viaţa culturală a transilvănenilor şi a lăsat în urmă sute de lucrări la care a muncit enorm. A fondat Societatea Culturală şi Fundaţia „Şcoala Ardeleană” şi a colaborat cu prestigioase periodice româneşti.

Numele renumitului om de cultură a fost dat Festivalului -concurs de poezie şi eseu pentru elevi şi studenţi Serafim Duicu organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş. O şcoala generală din Târgu-Mureş îi poartă numele, iar bustul ilustrului scriitor străjuieşte Biblioteca Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş. (…) Cărţile lui Serafim Duicu, la care se adaugă sute de articole publicistice, note critice, studii, conferinţe,preocupările lui pentru folclor, – iniţiind numeroase acţiuni de răsunet în oraşele transilvane – nu sunt decât partea vizibilă a acestui mare gânditor, el formând de-a lungul timpului, ca profesor, zeci de generaţii de studenţi în spiritul preţuirii valorilor spirituale ale zbuciumatului nostru neam românesc”, spunea Nicolae Tomoniu, într-un articol pe site-ul tismana.ro

Un CV excepțional

A studiat la Tismana,  Școala elementară, apoi Liceul Pedagogic la Târgu—Jiu și Craiova (1956), Facultatea de Filologie a Universității Babeș—Bolyai din Cluj-Napoca, secția de limba și literatura română, (1961). A luat Doctorat în filologie (1974) la Universitatea din București, cu teza „Vladimir Streinu — critic, istoric literar, teoretician al poeziei și poet”, sub conducerea academicianului Șerban Cioculescu, scrie Agerpres. Serafim Duicu a fost profesor de limba și literatura română la Centrul școlar Forestier Blaj, județul Alba, (1961-1964), apoi asistent universitar la Institutul Pedagogic din Târgu-Mureș la disciplinele: limba română contemporană, istoria limbii române, folclor literar românesc, istoria literaturii vechi și moderne, istoria literaturii române clasice, istoria literaturii române contemporane, compoziție și analiză literară, estetică (1964-1974). Redactor la revista Vatra din Târgu-Mureș (1974-1978) și cadru didactic asociat (1976-1978), lector, conferențiar, profesor la Institutul de Teatru din Târgu-Mureș (din 1990 Academia de Artă Teatrală) (1978-1996). A predat istoria teatrului românesc și universal, teoria dramei și a fost consilier șef la Inspectoratul pentru Cultură al Județului Mureș (1990-1993).

Gorjeanul a ocupat și funcția de secretar de stat cu rang de ministru la Ministerul Culturii — Departamentul strategie culturală și reformă (1993). A fost director general al Teatrului Național din Târgu-Mureș (1994-1996), rector al Universității Ecologice „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș (1994-1996). A fost distins cu premiul Asociației Scriitorilor din Târgu-Mureș, 1994, pentru volumul Dicționar de personaje dramatice. Serafim Duicu a fost nu doar un critic și istoric literar, ci a avut și o intensă activitate publicistică, publicând articole de istorie și critică literară în revistele Vatra, Tribuna, Steaua, România Literară, Cronica, Ateneu, Familia, Ramuri, Convorbiri Literare, Orizont.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.