Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

mancare 2Românilor le place mâncarea bună și tradițională, iar gorjenilor le place să împartă ceea ce gătesc cu multă măiestrie cu oaspeții! Dacă un turist vine în Gorj, cu siguranță va lega o prietenie frumoasă cu gazdele sale și va mai vrea să revină pe aceste meleaguri. De exemplu, în zona Tismanei sau dacă mergi la Rânca, vei gusta bunătăți pe care le vei uita cu greu! De la minunata brânză făcută de ciobanii de la munte, la sarmalele, răciturile și tocanul de oaie preparate de gospodinele din Tismana nu îți mai iei gândul zile întregi! Turismul gastronomic începe să prindă contur și în județul Gorj, iar proprietarii de pensiuni își așteaptă vizitatorii!

Gospodinele din Tismana și stismanaatele învecinate sunt unele dintre cele mai bune bucătărese din județ sau cel puțin așa spun cei care au fost prin Gorj!

În multe pensiuni din județul nostru încă se mai face mâncare ca acum o sută de ani, iar gustul acesteia îi face pe vizitatori să revină cu mare drag! Rețetele sunt păstrate cu sfințenie de gospodine.

La Tismana, în ultimii ani au avut loc numeroase festivaluri care celebrează preparatele specifice zonei. Amintim Festivalul Păstrăvului, al Răciturilor-manifestare unică în România și care atrage sute de turiști, dar și sărbătoarea castanului.

Castanele sunt folosite de localnici atât ca aliment, cât și ca medicament. Este folosit în preparatele culinare dulci sau sărate, femeile știu să prepare un vin medicinal, tincturi, ceaiuri și diverse alifii, știut fiind faptul că are și proprietăți afrodisiace.

Păstrăvul, preferatul turiștilor

DSCN0765 (2)Primăvara, la Tismana are loc Festivalul Păstrăvului, pe 25 martie. În această zonă sunt foarte multe păstrăvării, iar gospodinele știu rețete vechi de afumare a peștelui și mai apoi de transformare a sa în preparate ce îți mângâie papilele gustative și îți bucură și sufletul.

Tismănenii, oricât ai încerca să îi convingi, nu își divulgă toate secretele când vine vorba de prepararea celui mai bun păstrăv afumat! Edilul Marian Slivilescu are și el cunoștințe de artă gastronomică și a mai prins din secretele bătrânilor:

„Păstrăvul este un pește foarte bun! Pentru afumare este cel mai bun păstrăvul mai mare, care se spală, se taie pe burtă și se curăță bine. Apoi se sărează bine și se lasă așa, în zeama lui, să stea cam o zi și o noapte. Se spală iar și se lasă să se usuce, chiar afară, în aer liber. Apoi e gata pentru afumătoare.

Știu că bătrânii apreciau foarte mult lemnul uscat de nuc pentru afumat, cel care probabil datorită iodului pe care îl conținea, dădea o aromă deosebită păstrăvului. Acum folosesc lemnul de fag, uscat bine, care dă un fum potrivit acestei operațiuni. Unii știu să îl afume și în coajă de brad. Fiecare păstrăvar are secretele lui și nu trebuie dezvăluite”.

Ce sunt „burtucalele”? O mâncare delicioasă!mancare 3

Burtucalele se prepară din mațe și stomac de la miel sau oaie. Este adevărat că se prepară mai rar, dar dacă aveți ocazia, nu ratați să gustați această mâncare gătită ca acum o sută și ceva de ani!

Femeile din Tismana spun că au rețetele de la bunicile lor: mațele se curăță bine, se fierb în apă cu sare, se strecoară, apoi se taie bucăți ca și dimensiune și se pun la prăjit. Peste ele se adaugă ceapă, roșii, ardei gras tocate mărunt, piper, foi de dafin și la final pătrunjel mult. „Se serveau la masă la nunți, când venea ginerele acasă la mireasă. Se întâmpla cu zeci de ani în urmă. Acum facem mai rar. Când tăiam câte un miel, nu ratăm ocazia!

De asemenea, din mațele de miel făceam ciorbă și mai puneam din ele la drobul de Paște. Mațele de oaie le spălam, le curățam bine, le țineam în oțet, nu mai miroseau. Le tocam mărunt, apoi puneam ceapă tocată mărunt, morcov, băteam un ou, ciorbă de burți – așa îi zicea bunica Măria, Dumnezeu să o odihnească!”, a povestit tanti Mioara din Tismana.

Sarmale de păsat și lapte de bou! Merg și împreună

Sarmalele de păsat se prepară încă la Tismana, mai des decât burtucalele. Ingredientele pentru acest fel de mâncare sunt: patru căni de păsat, o cană de orez, ceapă, morcov, ardei, bulion, ulei, varză acră. Iar rețeta este aceasta:

„Păsatul este din făină de porumb și apă și puțină făină de grâu, ca ală pentru turtă. Ceapa se toacă mărunt, și ardeiul și morcovul se călesc toate în ulei. Se amestecă cu orezul și toate cu păsatul. Se fac sarmale ca cele cu carne, le învelești în varză acră. Le pui la fiert.

Se adaugă apă, bulion, cimbru și se fierb”, spun bătrânele zonei. Cân vine vorba despre laptele de bou, povestea este destul de simplă:

„Se face mălai, turtă adică și se coace. Se răcește. Se pune o oală la fiert și se adaugă oțet de vin în ea după gust, iar când clocotește oala se adaugă mălaiul fărâmițat și se lasă să fiarbă. Dacă e post, poți pune zahar, dacă e de dulce toacă slănină afumată. O bunătate!”, a spus tanti Mioara.

Gospodinele din Tismana vă vor primi și servi cu multe alte bunătățuri: de la sucuri și siropuri preparate în casă, cârnați de vită și porc bine afumați și condimentați, preparate din carne de vânat, tocan de oaie, tochituri și multe dulciuri! Doar să veniți pe la ele!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.