Sărbătoare mare pe 30 ianuarie! Tradiții și interdicții în această zi

Sărbătoare mare pe 30 ianuarie! Tradiții și interdicții în această zi

- in Romania civila, Slider, Social
498
1

Pe data de 30 ianuarie, credincioșii sărbătoresc Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Aceștia au avut o mare contribuție esențială pentru teologia creștină, fiind numiți și „Protectori ai învățământului teologic”.

Tradiții și obiceiuri

  • Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii. Acum se împăca rudele după lungi dispute.
  • Totodată, se spune că toate proiectele comune care încep în această zi vor aduce prosperitate.
  • În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spăla rufe și nu se mătura în gospodărie
  • Nu se împrumută lucruri din casă
  • În diverse zone din țara se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți. Gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.
  • De asemenea, mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat.

În vechime, apăruseră neînţelegeri între creştini pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi. După câţiva ani de la declanşarea neînţelegerilor, cei trei sfinţi au început să i se arate unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, Sfântului Ioan Mauropos i-au apărut cei trei sfinţi împreună şi i-au grăit:

„După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem şi nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoinţa noastră, cât am fost în viaţă şi după moarte, a fost să împăcăm pe oameni şi să aducem în lume pace şi unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi, şi înştiinţează cu aceasta pe creştini, ca noi în faţa lui Dumnezeu, una suntem”.

În urma acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi.

În această zi sfântă a celor Trei Ierarhi este bine să facem pelerinaje în lăcașurile de cult, mai ales a celor care poartă hramul Celor Trei Sfinți. De asemenea, în această zi, este bine să fie ajutați copiii săraci, care doresc să devină preoți.

1 Comment

  1. Pingback: Sărbătoare mare pe 30 ianuarie! Tradiții și interdicții în această zi - Gorj 24

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *