Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O biserică din comuna Bălănești reprezintă un veritabil punct de atracție datorită numeroaselor legende povestite de bătrâni de-a lungul deceniilor.  Nimeni nu cunoaște exact istoria acesteia, datele fiind pierdute în negura vremurilor, însă în jurul său roiesc povești despre popoare migratoare care au cotropit-o, despre incendii provocate care au dus la distrugerea ei, dar și despre o poveste de dragoste care ar fi atras asupra lăcașului de cult un blestem. Oamenii spun că s-a vorbit decenii la rând că biserica ar fi bântuită. 

Localnicii au numit acest loc Biserica spartă, ea aflându-se la intrarea în comuna Bălănești. Poveștile din jurul acestor ruine cuceresc auzul curioșilor, mai ales că bătrânii satului păstrează vie teama că asupra lor s-ar abate blestemul dacă, spre exemplu, ar tăia nucul ce a crescut chiar din locul unde se afla altarul acestui lăcaș de cult.

În interiorul zidurilor roase de timp încă se mai zăresc picturi, deși se spune că lăcașul nu a fost finalizat niciodată, fiind construit undeva prin anul 1841, pe terenul unui boier, ca biserică de familie.

„Ruinele Bisericii «Sf. Grigore Teologul» se află la intrarea în comuna Bălănești, iar construcția datează din 1841. Se știe că boierul Lascăr a construit această biserică, care nu a fost terminată niciodată. În Primul Război Mondial a fost furat clopotul, iar din altarul bisericii a răsărit un nuc pe care nu vrea nimeni să îl taie de teama unui blesten. Sunt tot felul de legende care circulă în jurul acestui lăcaș de cult”, a precizat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești.

Una dintre poveștile bătrânilor spune că biserica ar fi fost incendiată de popoarele migratoare, însă există și o altă legendă potrivit căreia doi tineri îndrăgostiți s-au iubit în interiorul lăcașului de cult, iar pentru că l-au mâniat pe Dumnezeu, biserica a fost lovită de fulger și a ars, iar cei doi au murit, spiritul acestora încâ bântuind ruinele.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.