Roma – orașul etern al lumii

Roma – orașul etern al lumii

- in Călătorește cu mine, Romania civila
592
0

Orașul etern (Città Eterna) unde se împletește istoria, prezentul și viitorul, acolo unde toate drumurile duc la Roma – Caput mundi („Capitala lumii”). Destinația lunii octombrie ne face sa aterizăm fix în cel mai important centru turistic ce a supraviețuit celui de al Doilea Război Mondial. Orașul este situat în partea central-vestică a Peninsulei Italice.  Clima este tipic mediteraneană, iar temperaturile variează în funcție de lunile anului. Conform legendei se spune că Roma a fost întemeiată de Romulus și Remus pe data de 21 aprilie 753 î.Hr. , iar datorită dovezilor arheologice se pare că există o sămânță de adevăr în această informație .

Arhitectura orașului a devenit atât de apreciată de cei care o vizitează încât turismul este într-o continuă asccensiune. Totodată, menționăm că pe lista patrimoniului mondial UNESCO se află Centrul Istoric al Romei – acesta este dominat de tradițonalele „șapte coline ale Romei”: colinele Capitoliu, Palatin, Viminal, Quirinal, Esquilin, Celian și Aventin.

Cele mai importante obiective turistice ale orașului etern – Roma – ce merită a fi vizitate sunt: Forul Roman, Colosseum, Dealul Palatin, Columna lui Traian, Fontana di Trevi,  Piazza San Pietro, Basilica San Pietro ,Vatican/ Musei Vaticani cu Capela Sixtina, Piazza Navona,  Piazza di Spagna, Pantheonul, Villa Borghese, Piramida lui Caius Cestius și Poarta (Porta) San Paolo.

Când vorbim despre Forul Roman automat facem o călătorie în trecut, la viața de dinainte a Romei. Acesta este unul dintre cele mai importante situri arheologice cu o vechime de peste 2000 de ani. Deși de jur împrejur sunt ruine și ai impresia că este doar o colecție dezordonată de pietre parcă o dată ajunși acolo Imperiul Roman prinde viață în ochii privitorului. Forumul a fost înconjurat de temple, biserici, arcuri de triumf, drept urmare, menționăm că a fost și centrul vieții politice – aici se organizau prelegeri și se aduna Senatul (Curia).

La Dealul Palatin – aveau loc activități de comerț, afaceri, religie și administrarea justiției.

Colosseum – o capodoperă arhitecturală unică. Inițial, denumirea sa a fost Amfiteatrul Flavian, iar construcția sa a avut ca scop organizarea de reprezentații teatrale, de lupte între gladiatori sau diverse jocuri ce atrăgeau publicul. Întreaga structură a fost ridicată în timpul domniei lui Titus, iar capacitatea sa a fost de 50000 de locuri. De-a lungul timpului acesta a fost distrus de cutremure puternice, dar cu toate acestea a rămas punctul forte al Romei când vorbim despre turism. De asemenea, putem spune că acest monument fascinant a reușit să inspire mulți regizori, cântăreți, scriitori. Tocmai de aceea multe producții, chiar și de la Hollywood, au fost turnate aici.

În prezent, Colosseum este folosit în scopuri religioase. Papa conduce procesiunea din Vinerea Mare, numită și popasul crucii.

Fontana di Trevi – cea mai faimoasă fântână barocă din lume. Deși a fost construită între anii 1732-1762, aceasta nu este cea mai veche capodoperă a Romei. Valul său de admirație a pornit atât de la filmul „La Dolce Vita”, a filmului „Trei monede în fântână” – producție premiată de către Academie cât și alte producții cinematografice. Aruncatul monedelor în Fontana di Trevi din Roma, este un ritual ce are în spate o serie de legende care susțin afirmațiile prin prisma întâmplărilor turiștilor conform cărora: Primul bănuț îți garantează reîntoarcerea la Roma, al doilea îți asigură o nouă iubire, iar al treilea te va face să te căsătorești.

Capela sixtină – una dintre cele mai vizitate locuri din Palatul de la Vatican. Aceasta se află în partea dreaptă a Catedralei Sf. Petru. Cu o lungime de 41 de metri, o lățime de 13,41 de metri, o înălțime de 21 de metri, dar și o formă paralelipipedică, aceasta surprinde prin picturile sale conturate în trei mari perioade – perioada de la Facerea lumii și până la darea Celor zece Porunci; perioada de la Moise și până la Nașterea lui Iisus Hristos; perioada creștinismului, de după Hristos.

Astăzi am ales să fac un rezumat doar despre câteva obiective turistice, dar voi reveni cu drag și cu alte informații.

Sfaturi de călătorie!

În Roma, atunci când vobim de cazare, putem spune că ofertele sunt variate și se adresează tuturor buzunarelor. Poti sta într-un hostel sau într-un hotel elegant, totul ține de alegerea fiecăruia.

În Italia, gurmanzii își pot delecta papilele gustative cu paste, cu lasagna sau o pizza delicioasă. Totul este autentic și fiecare restaurant are rețetele lui. Deci ține minte că nu vei gusta același fel de mâncare. Atunci când vorbim despre  desert nu poți da greș cu o înghețată -gelato cum doar în capitala lumii poți găsi sau cu o tiramisu cu un gust divin.

Nu poți pleca fără să achiziționezi cel puțin o  capodoperă a Romei sub formă de suvenir.

Ia orașul la picior, fiindcă vei descoperi mereu ceva nou, iar italienii sunt foarte amabili.

Pe sfârșit de articol îți spun.. chiar dacă nu vei avea ocazia să vizitezi orașul etern adu-ți aminte că … „în fiecare ceaşcă de ceai există câte o călătorie imaginară”. (Catherine Douzel)

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *