Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La Târgu-Jiu a existat, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, o puternică mișcare culturală inițiată de Alexandru Ștefulescu, Iuliu Moisil și alții. De exemplu, la 30 august 1834 a avut loc primul spectacol de teatru susținut la Târgu-Jiu de elevii Școlii Naționale îndrumați de Constantin Stanciovici-Brănișteanu. Un loc aparte în viața culturală a urbei l-a jucat și muzica, scrie Al. Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

descărcare

La Târgu-Jiu, pe scenele teatrelor care existau în vremurile de odinioară, s-au făcut remarcate mai multe personalități muzicale. Înainte de a evolua pe scene, în fața unui public numeros, acești artiști susțineau diverse serate cultural-poetice în propriile case, la care participau rude și prieteni.

„După 1882, viața muzicală cultă a Târgu Jiului a simțit un suflu nou prin stabilirea în oraș, în urma căsătoriei cu Dumitru Tache Culcer, a pianistei, compozitoarei și traducătoarei Ana Bălcescu (1860-1944). Aceasta era nepoata lui Nicolae Bălcescu. (…) Ea a organizat la Târgu-Jiu, în saloanele casei sale reuniuni muzical-literare asemănătoare cu acelea de la Craiova, realizându-se scenete și interpretându-se muzică de cameră”, aflăm din cartea lui Al. Doru Șerban. tg-jiu-strada-t-vladimirescu-de-odinioara_5206793bef9d70

Ana Bălcescu Culcer a fost o pianistă de excepție, a cântat alături de Rachel Nica Petrescu (1883-1954). Cele două minunate artiste au organizat la Teatrul Milescu concerte în scop filantropic, pentru ajutorarea copiilor săraci.

O altă pianistă care și-a pus amprenta peste viața culturală a orașului a fost Ecaterina Urziceanu. În 1872 ea a fost directoarea Școlii Secundare de Fete și a predat pianul celor 30 de eleve. Și Constanța Părăeanu, soția poetului Emanuel Părăeanu, a organizat la Târgu Jiu serate culturale, ședințe literare în cadrul cărora interpretau și muzică la pian.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.