Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

SergiuNicolaescu12Patru ani au trecut de când cinematografia românească  a rămas mai săracă după pierderea lui Sergiu Nicolaescu, regizor, actor și scenarist de origine gorjeană.  În orașul din care a plecat regretatul actor la vârsta de doar 5 ani i s-au adus diverse omagii în trecut, iar printre acestea putem aminti un cinematograf ce îi poartă numele, o stea pe Aleea Celebrităților, dar și un controversat bust pentru care Ministerul Culturii a cerut înlocuirea, motivul fiind acela că statueta nu seamănă cu înfățișarea maestrului cinematografiei românești. Totodată, chiar cu o lună înainte ca marele actor să treacă la cele sfinte, autoritățile l-au declarat cetățean de onoare al municipiului Târgu-Jiu.

Scandaluri și controverse pentru averea regizorului

Deși viața privată și-a dus-o departe de lumina reflectoarelor, după moartea acestuia, scandalurile s-au dezlănțuit, în rolurile principale fiind văduva lui și sora, Dana și Yolanda Nicolaescu.  La patru ani de la moartea regretatului cineast, războiul dintre cele două femei a încetat, cel puțin aparent. Scandalurile au avut la bază averea cineastului, pe care văduva a moștenit-o în integralitate. Averea lui Sergiu Nicolaescu era estimată, la momentul decesului acestuia, la 400.000 de euro, două apartamente de lux, un teren de 2.000 metri pătrați în București, o casă de vacanță la malul  mării, la Constanța, dar și banii proveniți din drepturile de autor ale regizorului.

Moștenirea cinematografică

sergiu-nicolaescu1Sergiu Nicolaescu a locuit la Târgu-Jiu până la vârsta de 5 ani, apoi plecând cu familia sa la Timișoara. După moartea sa, a lăsat o moștenire cinematografică impresionantă tuturor cinefililor, acesta declarând când a pășit în orașul în care s-a născut că singura sa comoară este cariera și filmele pe care le-a regizat și în care a interpretat diverse personaje. Filmografia lui Sergiu Nicolaescu – regizor, actor de film, scenarist şi producător de film – cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt: „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Osânda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul morţii” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supravieţuitorul” (2008).

sergiu-nicolaescu-2Înmormântat în Cimitirul Bellu

Sergiu Nicolaescu a murit la data de 3 ianuarie 2013, la Spitalul Elias din Capitală. După o suferință prelungită timp de aproape două săptămâni, actorul și-a dat ultima suflare la vârsta de 82 de ani.

Maestrul cinematografiei a fost incinerat, iar văduva acestuia a ales să depună cenușa soțului său în Cimitirul Bellu Militar, loc unde se află și rămășițele mamei și bunicii lui Sergiu Nicolaescu.

Acesta și-a construit un  cavou din piatră albă chiar înainte cu două luni de a trece în neființă, crucea ridicată la mormânt având aproape doi metri. Sergiu Nicolaescu ar fi putut să își găsească odihna veșnică și la Târgu-Jiu, aici existând un cavou cu numele familiei sale, în Cimitirul Municipal Târgu-Jiu. Totuși, văduva sa a dorit ca acesta să fie înmormântat în capitală.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.