Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Mehedințeanca Oana Crai a absolvit liceul la Motru, la Colegiul Tehnic, acolo unde a fost și șefă de promoție. A intrat la facultatea dorită, la Universitatea de Vest din Timișoara, având și aici rezultate bune și foarte bune. Pe viitor își dorește să aplice pentru un job în afara țării, însă doar după ce va absolvi și masterul. „Cred în România și consider că are un potențial uriaș. Dar asta nu înseamnă că nu putem profita de anumite oportunități și că nu putem descoperi și alte orizonturi. Sunt de părere că nu contează țara în care alegi să profesezi sau rezultatele obținute, este foarte important însă să te dedici întru totul în ceea ce faci, să ai ambiție și încredere în forțele proprii”, spune studenta. La 20 de ani, Oana Crai este pasionată de științele exacte și este descrisă de foștii săi profesori din liceu ca „un copil excepțional”!

 

Reporter: O mehedințeancă venită la Motru pentru a face liceul! Ce rezultate ai avut?

Oana Crai: Sunt din satul Stejaru, comuna Corcova a județului Mehedinți și am absolvit Școala Gimnazială Corcova și apoi Colegiul Tehnic Motru, unde am terminat cu 9,71, iar media la Bacalaureat a fost 9,46.

Rep.: În liceu ai fost șefă de promoție. Ce te motiva să înveți atât de bine?

O.C.: Îmi doream foarte mult ca părinții mei să fie mândri de mine, având în vedere nenumăratele eforturi pe care le-au depus pentru ca eu să am condiții optime de a învăța, era singurul mod în care îi puteam răsplăti. Și a mai fost și dorința de a avea succes pe plan profesional în viitor, de a progresa și de a face parte dintre „cei mai buni”, chiar dacă a trebuit să ies din zona de confort și să depun mai mult efort. Nu am avut 10 pe linie la liceu, am participat la multe olimpiade și concursuri, la care nu pot spune că am obținut rezultate excepționale, dar asta nu m-a descurajat și, cu siguranță, nu m-a împiedicat să-mi dezvolt interesul spre acumularea de noi cunoștințe. De exemplu, la olimpiada județeană la Tehnologii am obținut locul III pe județ, în anul școlar 2014-2015.

 

Rep.: În liceu îți plăcea matematica. A rămas la fel dragostea pentru această știință?

O.C.: Cu siguranță, da. Tocmai de aceea în prezent sunt studentă la o facultate cu profil economic, unde matematica este esențială. Îmi plăcea mult această materie pentru că se leagă de viața reală și oferă un mod structurat de a gândi, însă necesită determinarea de a munci din greu și, totodată, o tehnică bună de studiu.

Rep.: Ce studiezi acum?

O.C.: Studiez Finanțe-Bănci în cadrul Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest din Timișoara.

Rep.: Ce rezultate ai avut în anii de facultate?

O.C.: Destul de bune, pot să zic. În primul an a fost oarecum dificilă trecerea de la liceu la facultate, dar nu imposibilă. M-am acomodat foarte ușor, iar acum sunt extrem de mulțumită de alegerile făcute. Anul I l-am încheiat cu 8,86, iar anul II cu 9,38.

Rep.: De ce ați ales această specializare și ce planuri de viitor aveți?

O.C.: Cred că totul a început de la faptul că mi-am dezvoltat o adevărată pasiune pentru științele exacte, în special pentru matematică. Un motiv în plus a fost faptul că îmi doresc o carieră în domeniul economic, este o meserie de viitor care o să mă satisfacă atât pe plan profesional, cât și financiar. Cât despre viitor, după finalizarea celor 3 ani de licență, îmi doresc să mă înscriu la Master și în același timp să îmi găsesc un loc de muncă în domeniu pentru a acumula experiență. Aș dori să urmez un Master tot în domeniul Finanțelor, în cadrul FEAA Timișoara.

Rep.: Te-ai gândit să pleci din România,? Să aplici pentru un job pe specializarea ta în străinătate?

O.C.: Da, m-am gândit. Este una dintre opțiunile mele de viitor. Întâi o să fac masterul, probabil voi lucra în țară și apoi vedem. Consider că nici plecarea din țară și nici rămasul  nu sunt o dramă, atât timp cât reușim să dăm sens vieții noastre prin ceea ce suntem și ceea ce facem. Sincer, am pierdut șirul momentelor în care mi s-a vorbit despre cât de dificil este să îți găsești un loc pe piața muncii din România și că e greu de imaginat că țara în care ne-am născut ne va putea oferi in viitorul apropiat condițiile economice și sociale de care avem nevoie, în comparație cu țările din Occident.

Rep.: Crezi în oportunitățile pe care le poate oferi piața muncii din România?

O.C.: Bineînțeles, până la urmă este țara în care m-am născut, cred în România și consider că are un potențial uriaș. Dar asta nu înseamnă că nu putem profita de anumite oportunități și că nu putem descoperi și alte orizonturi. Timișoara dispune de foarte multe locuri de muncă, este un oraș în care îți poți construi un viitor. Însă există și un număr foarte mare de candidați deci concurența este foarte strânsă în acest sens. Sunt de părere că nu contează țara în care alegi să profesezi sau rezultatele obținute, este foarte important însă să te dedici întru totul în ceea ce faci, să ai ambiție și încredere în forțele proprii.

Rep.: Ce pasiuni ai?

O.C.: Îmi place foarte mult să îmi petrec timpul cu prietenii mei, iubesc muzica și în mod special lectura. În mod normal, cam o dată pe lună merg acasă, la Motru, însă acum fiind ultimul an o să fie mai complicat.

Ce spun foștii săi profesori

Profesorul Niculina Chițulescu de la CT Motru, fost director al unității de învățământ, își amintește de Oana Crai, căci fata a fost unul dintre cei mai buni elevi din liceu: „Oana Crai este un exemplu demn de urmat, un copil cu mult bun simț, cu o ambiție extraordinară. Implicată cu tot sufletul în orice tip de activități, dornică de cunoaștere. Oana a demonstrat pe parcursul celor 4 ani de liceu că prin muncă poți reuși ceea ce ți-ai propus. Fire sensibilă, s-a implicat în toate proiectele umanitare desfășurate în cei 4 ani, creând în jurul său o atmosferă sensibilă, specifică acestor evenimente. Pot afirma cu toată convingerea că Oana va duce cu mândrie mai departe numele liceului nostru! Îi doresc să rămână mereu același om bun, cu suflet nobil, pe care eu am avut ocazia să îl cunosc”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.