Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cel mai votat proiect din competiția „ Idei din Țara lui Andrei”, ce aparține unor inițiatori din municipiul Târgu-Jiu, vizează un proiect de realizare a unor stații de închiriere biciclete. Ideea care a avut peste 1.100 de voturi, fiind cea mai susținută din întreaga țară, a fost înscrisă în concurs de Asociația „Pro Consulting 12”. Astfel, inițiatorii vor beneficia de o sumă de până la 15.000 de euro pentru realizarea proiectului. În acest moment mai este nevoie doar de sprijinul autorităților locale pentru realizarea unor piste unde să circule aceste biciclete care vor fi achiziționate prin finanțare de la OMV Petrom. 

Conform proiectului care a fost desemnat câștigător, staţiile pentru închirierea bicicletelor se vor dota cu biciclete marca Pegas. Două staţii se vor monta în benzinăriile PETROM (Staţia nr. 5 situată în imediata apropierea a Centrului comercial Shopping City Mall, Staţia nr. 6 „Coloana Infinitului”, aflată în imediata apropiere a Parcului Coloanei fără Sfârşit).

„Motivaţia implementării acestui proiect are la bază, cel puţin, următoarele argumente:

a) încurajarea deplasării cetăţenilor pe bicicletă, în locul mersului cu mijloace auto care poluează mediul – un aer mai proaspăt, mai curat;

b) închirierea bicicletelor de către diferite organizaţii care derulează proiecte de mediu, de ecologizare a unor zone;

c) organizarea de competiţii cu teme de mediu, de artă fotografică, training cu elevi;

d) facilitarea vizitării pe bicicletă a operelor lui Brâncuşi, neexistând parcări pentru autovehicule în locaţiile în care sunt amplasate operele;

e) organizarea de excursii pe diferite trasee din împrejurimile Municipiului Târgu-Jiu (campanii cu vizibilitate şi impact vizual puternic);

f) folosirea unui brand naţional de biciclete – Pegas, care a renăscut şi care se potriveşte foarte bine la nivel cultural cu operele lui Brâncuşi din Târgu-Jiu situate în Parcul Central şi Parcul Coloanei fără Sfârşit”, se arată în prezentarea proiectului „Bicicleta la Târgu-Jiu”.

tara-lui-andreiInițiatorii acestui proiect au precizat cum va fi păstrat și cum se va dezvolta acest proiect din momentul în care va beneficia de finanțare:

„Proiectul va rezista ulterior încheierii finanţării obţinute prin această competiţie datorită autofinanţării. Se va stabili o taxă de închiriere a fiecărei biciclete pe unitatea de timp.

De asemenea, funcţionalitatea proiectului va urmări atragerea agenţilor economici dornici să-şi facă reclamă pe suportul click montat pe bicicletă, pe cască, în locaţiile unde sunt amplasate staţiile pentru închirierea bicicletelor sau chiar pe vesta reflectorizantă acordată utilizatorilor de biciclete.

Organizaţia gazdă fiind de tip ONG non-profit va utiliza toți banii obținuți. Cu o parte din banii obţinuţi pe taxa de închiriere a bicicletelor şi din contractele de reclamă se va asigura mentenanţa bicicletelor, iar restul vor fi investiţi în: – promovarea proiectului; – acțiuni de ecologizare, împăduriri etc; – dezvoltarea proiectului prin creşterea numărului de biciclete şi înfiinţarea de noi staţii.

De asemenea se va urmări organizarea de campanii şi acţiuni pe teme educative, ecologice, culturale, sportive, de sănătate, voluntariat, de către diverse instituţii şi organizaţii din cadrul comunităţii locale şi nu numai. Iniţiatorul acestui proiect – Ionel GÎRDU – cu echipa de voluntari „Voluntar în oraşul meu” şi împreună cu membrii organizaţiei gazdă – Asociaţia PRO CONSULTING 12 – vor desfăşura activităţi şi acţiuni în judeţul Gorj, deplasarea făcându-se cu ajutorul bicicletelor.

Nu în ultimul rând, organizaţia gazdă va încheia de parteneriate cu autorităţi publice locale, în special cu cele cu atribuţii de protecţia mediului (anual am participat la Ziua Mobilității organizată împreună cu Agenția de Protecția Mediului Gorj) şi cu instituţii de învăţământ, pentru organizarea unor evenimente publice, deplasarea făcându-se cu bicicletele.

Considerăm că sunt întrunite premisele pentru dezvoltarea proiectului prin creşterea numărului de biciclete şi a staţiilor pentru închirierea lor, în acest fel fiind asigurată sustenabilitatea proiectului pe o perioadă lungă de timp, producând schimbări în bine pentru din ce în ce mai mulţi cetăţeni ai comunităţii locale”, au precizat inițiatorii.

Următorul pas trebuie realizat prin implicarea autorităților locale, respectiv să fie realizate piste de biciclete, iar proiectul câștigător să devină viabil pentru orașul nostru, el fiind necesar tinerilor care vor să facă mișcare, mediului – pentru că va fi mai puțin poluat, dar și turiștilor care vizitează orașul și nu vor să se deplaseze cu mașina. În competiția „Idei din Țara lui Andrei” mai sunt desemnate câștigătoare alte două proiecte din județul Gorj, unul pe educație profesională, iar celălalt pe mediu.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.