Olguța Berbec – „Muzica și textul trebuie să se îmbine ca două mâini la rugăciune.” – Un interviu excepțional alături de o mare interpretă de muzică populară

Olguța Berbec – „Muzica și textul trebuie să se îmbine ca două mâini la rugăciune.” – Un interviu excepțional alături de o mare interpretă de muzică populară

- in Interviuri, Romania civila, Slider
10347
0

Olguța Berbec este omul care dă viață celor mai frumoase melodii din folclorul românesc.

Rep.: Deși ești născută și crescută în județul Mehedinți, te simțim ca și cum ai fi o parte a județului Gorj. Cum ai reușit să te faci atât de iubită? Care este secretul tău?

Olguța Berbec:  Și eu simt că sunt o mică parte a Gorjului, poate pentru că aici am crescut și m-am format ca artist, aici am cunoscut oameni de cultură care au contribuit definitoriu la cariera mea și pentru prima dată în Gorj am înțeles ce înseamnă aprecierea publicului. Cred că publicul mă iubește pentru că încă de la debut am fost “eu”…oricât am admirat alți artiști nu i-am imitat, mi-am respectat cântecul și costumul din satul meu Mărășești din munții Mehedințiului. M-am șlefuit cu ajutorul mentorilor mei, Emilia Drăgotoiu Nanu, Viorel Garbaciu, am bătut scenele tuturor festivalurilor și …am așteptat „vremea mea”. Nu există secrete, ci doar muncă, talent și răbdare.

Rep.: A existat vreun model artistic după care te-ai ghidat?

Olguța Berbec:  Există atâția artiști pe care îi admir și de la fiecare pot învăța câte ceva însă pentru mine, Angelica Stoican este unică și inegalabilă.

Rep.: Cânți de foarte mulți ani, ai participat la numeroase concursuri și evenimente. Ai putea să ne povestești momentul  care ți-a lăsat o amprentă profundă  în suflet?

Olguța Berbec:  Am debutat în anul 2005 așadar, a trecut ceva timp în care am asimilat experiență! Toate reușitele mele au lăsat amprente în suflet, dar cele mai motivatoare au fost întotdeauna eșecurile.

Rep.:  Ce înseamnă pentru tine cântecul popular?

Olguța Berbec:  Frumosul din inima mea!

Rep.: Din repertoriul ce-ți aparține, există vreo melodie pe care o poți numi ca fiind „piesa ta de suflet”?

Olguța Berbec:  Toate îmi sunt la fel de dragi, fiecare a fost scris într-un moment al vieții mele…orice aș zice eu, până la urmă publicul a decis …„Azi las în urmă ce-am iubit” și „Iubește inimă și iartă” au peste 8 milioane de vizualizări în mediul online, aceste piese au stabilit un nou target în muzica populară.

Rep.: Ce crezi ca primează: versurile sau linia melodică?

Olguța Berbec:  Muzica și textul trebuie să se îmbine ca două mâini la rugăciune.

Rep.: Costumele populare sunt arta frumosului, cine te ajută să le achiziționezi?

Olguța Berbec:  Am o colecție mare de costume: o parte le-am moștenit din familie, altele le-am primit, unele le-am cumpărat … toate sub ochiul critic al mamei mele… ea nu mă lasă să port decât lucruri autentice și valoroase.

Rep.: Care sunt cele mai importante lucruri în viață?

Olguța Berbec:  Familia tradițională românească.

Rep.: Cărui loc îi spui “acasă”?

Olguța Berbec:  Acasă înseamnă acolo unde este Cezara, Remus, mama, tata. Acasă înseamnă acolo unde m-am născut. Acasă înseamnă acolo unde vorbesc în graiul meu. Acasă înseamnă acolo unde sunt…cei care nu mai sunt.

Rep.:  Ce le transmiți celor care iubesc muzica populară, în special tineretului?

Olguța Berbec:  Cui folosesc sfaturile? Dacă vreun tânăr consideră că-i pot fi de folos cu adevărat, să nu ezite să-mi ceară ajutorul.

Rep.: Care sunt ultimele aspecte din evoluția ta muzicală?

Olguța Berbec:  De curând, în colțul trofeelor din casa mea s-a așezat trofeul „Crizantema de Aur”, care într-adevăr m-a făcut fericită!

Rep.:  Ce ne pregătești pentru sărbătorile de iarnă?

 Olguța Berbec:  De Sărbători aduc în atenția publicului colindul „Moș Crăciune”, una dintre cele mai frumoase realizări profesionale din cariera mea. De asemenea prin intermediul Dvs. doresc tuturor românilor „Sărbători fericite”!

A CONSEMNAT ELENA POMANĂ

 

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *