Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

16831257_10212161501210926_1207293937_nLa 22 februarie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Mondială a Cercetașilor, „Ziua Gândirii“ (Thinking Day), prin care se marchează activitatea cercetașilor și ghizilor, specifică țărilor și culturii în care aceștia trăiesc. În județul Gorj funcționează două organizații de cercetași: Filiala „Ecaterina Teodoroiu“ Târgu Jiu a Organizației Naționale Cercetașii  României și Organizația Cercetașilor Tradiționali. În cele două organizații activează aproximativ o sută de elevi.

Ziua Mondială a Cercetașilor reprezintă ziua de naștere a fondatorului acestei mișcări. „Data de 22 februarie reprezintă ziua de naștere a ofițerului britanic Robert Baden-Powell, inițiatorul mișcării de cercetași. În august 1907, el a organizat o tabără pe insula Brownsea pentru a-și testa ideile pedagogice de educare a tinerilor. A fost considerată prima tabără de cercetași, la ea participând 20 de tineri.

Prima sa carte despre mișcarea cercetașilor《Scouting for Boys》a fost publicată în șase ediții, în 1908, și s-a vândut în aproximativ 150 de milioane de exemplare, devenind a patra carte best-seller a secolului al XX-lea“, ne spune Roxana Boltașu, președintele Filialei „Ecaterina Teodoroiu“ Târgu Jiu a Organizației Naționale „Cercetașii  României“ (ONCR) .

ONCR, membră fondatoare a Organizației Mondiale a Mișcării Scout
La nivel mondial sunt 40 de milioane de cercetași, iar în România sunt peste 3.500 de copii și tineri care fac parte din Organizația Națională “Cercetașii României”.

„În prezent 40 de milioane de copii și tineri de pe glob, îndrumați de voluntari adulți, sunt formați printr-una dintre cele mai răspândite metode educaționale non-formale, metodă care oferă o dezvoltare echilibrată, cu conștiință față de valori personale și cu asumare de responsabilitate față de comunitate. Organizația Națională “Cercetașii României” (ONCR) este cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România.

În prezent sunt peste 3500 de cercetași, organizați în 79 de filiale aflate în 31 de județe, ce derulează săptămânal activități în comunitate, sub îndrumarea atentă a 800 de voluntari adulți. Din anul 1922, ONCR este membră fondatoare a Organizației Mondiale a Mișcării Scout“, a mai precizat Roxana Boltașu.

Filiala „Ecaterina Teodoroiu” funcționează de peste 16 ani
În Târgu Jiu, Filiala „Ecaterina Teodoroiu” s-a înființat în data de 16 aprilie 2001. „De atunci, contribuim și noi, alături de ceilalți cercetași ai lumii, la îndemnul nostru de «A lăsa lumea un pic mai bună decât am găsit-o». Fiecare dintre aceste centre îşi planifică propria activitate în funcţie de specificul local şi de interesele şi aptitudinile membrilor ei, se integrează în comunitatea locală şi încearcă să-i ajute pe membrii acesteia să devină cetăţeni responsabili ai comunităţilor în care trăiesc“, a declarat Roxana Boltașu.

16923763_10212161502090948_1520613436_n

Cercetașii din cadrul Filialei „Ecaterina Teodoroiu“ au pictat toate dormitoarele Centrului de plasament „Copiii noștri de pretutindeni“ cu personaje din desenele animate.

De asemenea, cercetașii gorjeni s-au întors recent de la „Școala de iarnă“ din județul Vâlcea, în cadrul căreia s-au desfășurat ateliere montane, orientare în teren, identificarea urmelor de animale și lecții de supraviețuire. Participanții au jucat și în anumite scenete  pe care au trebuit să le pregătească.

Îndemnul lui Robert Baden Powel căre toți cercetașii lumii a fost:

„Cred că Dumnezeu ne-a adus pe această lume pentru a fi fericiţi şi a ne bucura de viaţă. Fiţi mulţumiţi de ceea ce aveţi şi folosiţi totul în cel mai bun mod cu putinţă. Priviţi partea luminoasă a lucrurilor, mai curând decât cea întunecată. Dar adevărata cale către a atinge fericirea este să o răspândiţi în jurul vostru.

Încercaţi să lăsaţi această lume un pic mai bună decât aţi găsit-o şi, când vă va veni timpul, veţi muri împăcaţi gândindu-vă că, în fiecare ocazie, nu aţi pierdut timpul, ci aţi făcut tot ce v-a stat în putinţă. Fiţi astfel GATA ORICÂND să trăiţi şi să muriţi fericiţi, fiind mereu loiali Promisiunii Cercetăşiei chiar şi atunci când nu veţi mai fi copii … şi Dumnezeu să vă ajute”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.