O șepcuță tricoloră

O șepcuță tricoloră

- in Editorial, Romania civila, Slider
1260
0

În această revistă se scrie adesea despre români exceptionali, care reusesc prin muncă si talentul lor peste tot in lume. Azi, 1 Decembrie 2017, eu vă voi povesti doar despre un pui de om, un copil de 4 ani, numit Tonny.

Tonny e născut si locuieste in Belgia. Desi cu parinti români si bunici din Padeș, oficial, Tonny e cetățean belgian. E integrat in sistemul de invățământ de acolo, comunică in exteriorul casei intr-o altă limbă decât română, prietenii lui alături de care creste si se formează nu sunt români…Mai mult ca sigur, când va fi adult, Tonny va fi un respectabil cetățean belgian care va trai, munci si avea copii in Belgia…
Dar azi (pentru că articolul acesta e despre AZI), Tonny a fost doar român.
Si-a pus in cap șepcuța lui tricoloră si a refuzat ferm să o dea jos, chiar si la grădinită. Mama copilului imi povestea amuzată:  “Nu am avut ce să ii fac să o dea jos!”. Astfel, toti cei pe care i-a intalnit azi Tonny au aflat că azi e Ziua Națională a României si că da, Tonny se simte si el român!
Tot mama sa imi spunea că Tonny isi roagă părinții să il ducă in fiecare week-end in România (ceea ce e, desigur, imposibil).
Văzându-l pe Tonny cu șepcuța lui “made in România” atât de mândru si fericit, simt, pentru prima oară după mult timp, că există doar o singură Românie si că formularile gen “românii de dincolo” sau “ românii din țară” sunt doar niste sintagme artificial create, pe care un copil de 4 ani cu o șepcuță tricoloră in cap le desfiintează doar cu un zâmbet!

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *