Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un recital extraordinar de pian va fi susţinut pe data de 18 noiembrie la sala Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. În cadrul acestui concert va fi prezentat publicului meloman din oraşul lui Brâncuşi muzica unui compozitor mai puţin cunoscut, care a fost unul dintre apropiaţii marelui sculptor.

Recitalul va fi susţinut de artistul Florin Berculescu. Programul va consta în prezentarea de lucrări din creaţia compozitorului Erik Satie. Evenimentul artistic va avea loc sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 19:00, iar biletele se găsesc la casieria Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. Spectacolul muzical este organizat de către Consiliul Local Târgu Jiu şi Teatrul Dramatic.

„Sunteţi cel mai bun dintre oameni, precum Socrate, al cărui frate sigur sunteţi”

Brâncuşi l-a întâlnit pe Satie în anul 1910. A urmat o corespondenţă intensă între cei doi. Compozitorul venea de multe ori la atelierul lui Brâncuşi din Paris pentru a-l vizita. Sculptorul a vrut chiar să realizeze un monument în cinstea lui Satie, dar intenţia sa a fost întreruptă de moartea compozitorului.

„Prietenia dintre Satie, mai în vârstă cu zece ani, şi sculptorul român, pe care documentele o situează între anii 1914-1923, curmată de moartea lui Satie în 1925, a fost bazată pe atracţia magnetică dintre două personalităţi diferite, care îşi găsesc surprinzătoare afinităţi. Ei se întâlneau aparent în contrarii: unul era prea complicat, sofisticat până la manie, ajuns la simplitate prin dezabuzare, celălalt era prea simplu, suficient de primitiv pentru a accede la rafinament.

Satie avea o înfăţişare burgheză, cu lornion, melon, umbrelă şi ghetre, afişând o umilitate provocatoare de clovn, neînţeles de mulţi dintre contemporani care vedeau în arta sa «o muzică simplistă cu titluri bizare».

Brâncuşi, căruia Satie i se adresează într-o scrisoare cu «Cher Bon Druide», trăia după străvechi obiceiuri româneşti în locuinţa sa din mijlocul Parisului care putea trece drept atelierul unui alchimist”, arată într-o lucrare a virginiei Barbu.

„Sunteţi cel mai bun dintre oameni, precum Socrate, al cărui frate sigur sunteţi”, îi scria Satie lui Brâncuşi.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.