Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Lainici-2-300x225Divinitatea se simte până în adâncul sufletului într-un loc din județul Gorj, acolo unde îți găsești pacea interioară și îți poți încărca sufletul și mintea cu energie pozitivă. Acest loc se află în Defileul Jiului, la doar 32 de kilometri de Târgu-Jiu.  Destinația despre care vorbim este chiar Mănăstirea Lainici, un loc unde ai impresia că îl întâlnești pe Dumnezeu. Lăcașul este unul dintre cele mai importante obiective turistice și religioase, iar aici vin anual, să își găsească liniștea interioară, mii de români.
O trecătoare prin munții de piatră

Numele Mănăstirii Lainici este învăluit în mister, fiind emise mai multe ipoteze de-a lungul timpului. Unele legende spun că „Lainici” vine din greaca veche și că ar însemna piatră, făcând referire că numele a fost pus în acest fel, lăcașul reprezentând o „trecătoare prin munți de piatră!”.

O altă ipoteză este aceea că numele vine de la un trib geto-dac, al Lailor, acesta fiind situat undeva prin secolele IV sau V la aproximativ 80 de kilometri distanță de actuala Mănăstire Lainici. Totuși, nimeni nu poate confirma cele două ipoteze, neexistând dovezi care să ateste cum a fost ales acest nume pentru sfântul lăcaș.

Mănăstirea a fost ocupată de germani în Primul Război Mondial

Nici când vine vorba de vechimea Mănăstirii Lainici nu se cunosc prea multe detalii, însă conform  datărilor istorice, cam prin 1810-1817 ar fi luat naștere construcția care poate fi admirată și în zilele noastre. „Prin anii 1760-1780, în timpul Imperiului Austro-Ungar, când s-au distrus toate mănăstirile din Transilvania în general, atunci se spune că s-ar fi distrus și biserica din secolul XIV de la Lainici, ca după aceea de la 1810-1817 să se facă această biserică de zid, care este până în ziua de astăzi.

Primul Război Mondial a afectat foarte mult zona mănăstirii, au fost distruse toate clădirile, arhiva a fost arsă, clopotele au fost topite, biserica a fost transformată în grajd, doi călugări au fost deportați în Germania, au murit ca niște eroi în lagărele germane.

Timp de trei ani a fost ocupație germană în mănăstire. După aceea, în perioada interbelică se reface mănăstirea. Lucrările care s-au făcut la șosea și la linia ferată Bumbești Jiu — Livezeni au afectat foarte mult mănăstirea, au perturbat viața monahală din aceasta, s-au ocupat abuziv terenuri și clădiri, a fost o batjocură adusă mănăstirii”, povestește starețul Ioachim.

Răstigniri și învieri ale sfântului lăcaș

De-a lungul veacurilor, Mănăstirea Lainici a fost supusă unor pericole inevitabile. La fel și călugării, aceștia având mult de suferit. „În 1959 s-a dat decretul 410 prin care au fost dați călugării afară din mănăstiri și atunci au fost pustiite mănăstirile. Erau 40 de călugări la Lainici, au fost dați afară 38, numai doi au rămas ca paznici. A fost răstignirea majoră, să spunem așa, a mănăstirii, au fost mai multe răstigniri și învieri ale mănăstirii.

După Revoluția din 1989 se poate vedea un reviriment spiritual în lumea ortodoxă, și bineînțeles că și Mănăstirea Lainici a beneficiat de acest reviriment, s-au construit în primul rând biserica, în 1990 a început construcția noii biserici, pentru că cea veche de la 1810 era micuță, duminica se făcea slujba în aer liber și se impunea construcția unei biserici mai mari.

Biserica nu am avut loc să o construim decât în acest loc, terenul a fost în pantă, vrând-nevrând s-a creat un demisol, căruia i-am dat tot destinație de biserică și așa s-au realizat două biserici suprapuse. Biserica de la demisol încă nu e pictată, va cuprinde picturi cu istoria bisericii de la anul 1 până la 313”, mai precizează starețul Ioachim.

Cel mai longeviv stareț de la Lainici

Sfântul Irodion este cel mai de seamă stareț al Mănăstirii Lainici. Acesta a intrat în viața monahala la vârsta de 20 de ani, la Mănăstirea Cernica. Numele de botez a fost Ioan, însă ulterior a fost denumit Irodion de către călugări.

În anul 1854 este numit stareț al schitului Lainici, păstorind aici timp de 41 de ani. Monahul Irodion a fost cel mai longeviv stareț al lăcașului sfânt din Defileul Jiului. La data de 3 mai 1900, Cuviosul Irodion trece la cele sfinte.

După 109 ani de la dispariția sa, la a treia dezgropare, Sfântul Irodion a fost pus într-o raclă pentru închinarea credincioșilor, aflându-se la Mănăstirea Lainici.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.