Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cimitirul Eroilor din orașul Târgu Jiu are o istorie inedită, fiind, astfel, unic în România. Aici îşi dorm somnul de veci în jur de 1.700 de soldaţi români, germani, austro-ungari şi sovietici, care au murit în timpul războaielor mondiale.

În toamna anului 1916, oraşul Târgu Jiu a fost ocupat de armata germană, cu toate că populaţia s-a opus în octombrie la podul Jiului şi a reuşit să respingă, pentru o perioadă, atacul inamicului. În Târgu Jiu au fost aduse, de ocupanții germani, trupurile soldaţilor care au căzut în luptele care s-au purtat în apropierea oraşului, pentru a fi înmormântate.

„Târgu-Jiul s-a numărat printre primele oraşe ocupate de către armatele germane şi austro-ungare în timpul Primului Război Mondial, alături de alte localităţile gorjene care au suferit, începând cu prima jumătate a lunii noiembrie 1916, o ocupaţie dură timp de doi ani, cu multe privaţiuni, lipsuri, rechiziţii de alimente şi materiale, cenzură, obligaţia de a-i încartirui pe soldaţii şi ofiţerii armatelor Puterilor Centrale. Printre măsurile luate de armata germană după ocuparea Tîrgu-Jiului s-a aflat şi aducerea aici a trupurilor soldaţilor Puterilor Centrale căzuţi în luptele de la Jiu“, precizează istoricul Andrei Popete Pătraşcu.

Amenajat după cel mai frumos cimitir din Germania

Cimitirul din Târgu Jiu, unde au fost îngropați soldaţii germani şi austro-ungari, a fost amenajat după cel mai frumos cimitir dedicat eroilor în Germania. „Organizarea Cimitirului Eroilor germani şi austro-ungari de la Tîrgu-Jiu, începând cu anul 1917, a aparţinut Comenduirii de garnizoană nr. 264, condusă de maiorul german R. Sauer, în timp ce amenajarea a revenit, conform proiectului, arhitecţilor Lange şi Fuerhan, după modelul Cimitirului Ohlsdorfr din Hamburg, socotit la acea vreme unul dintre cele mai frumoase cimitire dedicate eroilor, din Europa.

Inaugurarea cimitirului internaţional al eroilor de la Tîrgu-Jiu s-a realizat însă la o săptămână după plecarea trupelor germane, la data de 17 noiembrie 1918”, menţionează Andrei Popete Pătraşcu.

Peste 1.600 de eroi,  înmormântați în Cimitir

Peste 1.600 de eroi germani, austro-ungari şi români au fost înmormântaţi în cimitirul din Târgu Jiu. „Ulterior, în cimitirul de la Tîrgu-Jiu au fost depuse şi osemintele câtorva sute de eroi români, dar şi străini.

Conform documentelor existente în arhivele gorjene, în «Registrul pentru cimitirul de război» se găseau înregistrate 1.113 nume de eroi germani, români şi austro-ungari, înmormântaţi aici. Începând cu anul 1924 au fost aduse osemintele altor eroi străini şi români, astfel încât în anul 1929, la 30 ianuarie, când Herbert Kinegen, fost membru al Secţiei de administraţie al etapei 264 şi maiorul Sauer, fostul comandant al acesteia, solicitau informaţii despre starea cimitirului de la Târgu-Jiu, aici îşi dormeau somnul de veci 1618 soldaţi, dintre care 727 germani, 836 români şi 55 austrieci şi unguri.

Primăria oraşului Tîrgu-Jiu răspundea la 20 februarie că acesta «se găseşte într-o stare foarte bun㻓, explică profesorul de istorie.

Bust din bronz la mormântul generalului Ion Culcer

La mormântul generalului Ion Culcer a fost ridicat un bust din bronz, realizat de un scolptor renumit al „După moartea generalului Ion Culcer (septembrie 1928), în Cimitirul Eroilor din Târgu-Jiu, la mormântul acestuia a fost ridicat un bust din bronz, operă a sculptorului Oscar Severin, înscris în lista oficială a monumentelor istorice din România, cu cod LMI GJ-IV-m-B-09481.

În anul 1931, gropile eroilor din cimitirul de la Târgu-Jiu erau rânduite ca straturi lungi, delimitate de pajişti de gazon. Crucile de stejar iniţiale, cu inscripţionări, fuseseră înlocuite parţial, cu cruci de beton inscripţionate. (…).

Patru ani mai târziu, în anul 1935, Primăria Târgu-Jiu primea o adresă din partea Comitetului Central al Societăţii Cultul Eroilor, prin care se dădeau indicaţii cum să fie reorganizat cimitirul prin centralizarea tuturor osemintelor eroilor. (…) Societatea Cultul Eroilor aproxima costul unei asemenea lucrări la suma de 400.000 lei, jumătate din sumă urmând să fie asigurată de către autorităţile locale, precum şi prin contribuţie publică benevolă”.

42 de eroi sovietici au fost înmormântați la Târgu Jiu

În Cimitiriul Eroilor din Târgu Jiu au apărut, în Al Doilea Război Mondial şi mormintele a 42 de eroi sovietici: „La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în Cimitirul Eroilor de la Tîrgu-Jiu a fost ridicat şi un Mausoleu întru «gloria eroilor sovietici».

În faţa mausoleului, înconjurate de un zid de piatră se află mormintele unde îşi dorm somnul de veci eroii sovietici, acestea fiind aşezate pe trei rânduri, cu 42 semne de căpătâi“, mai arată istoricul Andrei Popete Pătraşcu.

Alte morminte au fost adăugate dpă evenimentele din decembrie 1989. „După 1989, trupurile altor eroi, morţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989, au fost depuse în cimitirul de la Tîrgu-Jiu: lt. col. post-mortem Dumitru Petrescu, mort în luptele de apărare a Academiei din Bucureşti, la 24 decembrie 1989 şi sublt. Cristian Oancea, căzut la 23 decembrie 1989, la Sibiu“, a mai precizat Andrei Popete Pătraşcu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.