Istoria Castelului de Apă din Târgu-Jiu

Istoria Castelului de Apă din Târgu-Jiu

- in Reportaj
47884
3

castelul-de-apaCastelul de Apă a fost construit în anul 1945 de antreprenorul Emil Prager, soțul Elvirei Godeanu. Prager a fost elev al ilustrului inginer Anghel Saligny și cel care a introdus pentru prima dată în România betonul armat, în perioada interbelică.

Castelul de Apă din Târgu-Jiu este o construcție din beton armat cu rezervorul de apă amplasat la o mare înălțime, pe o structură sub formă de turn. Înălțimea fiind de 30 m, fundația cu un diametru de 13,5 m, grosimea de 1 m și executată la o adâncime de 4,5 m, bazinul de apă a asigurat mulți ani alimentarea cu apă (prin cădere) a orașului.

Emil Prager are o istorie demnă de admirat în domeniul construcțiilor civile şi industriale din țara noastră, acesta fiind autorul Palatului Regal din București, Spitalului Elias, fostului sediu al CC al PCR (actualul sediu al Ministerului de Interne), construcțiilor și amenajărilor din Defileul Jiului pentru calea ferată, poduri, porturi, biserici și multe, multe altele.

Deși în prezent, Castelul de Apă s-a transformat în benzinăria Petrom,  încă este un punct de atracție și istorie pentru locuitorii orașului!

3 Comments

  1. Nu ne mira sa disrtugem totul in acest oras.oriunde in lume edifiicile fac deliciul,oraselor.Totul se restaureaza si se conserva. Fabricile functioneaza si din 1848, scrie la intrare, au fost modernizate dar pastrand traditiile…. OARE CINE TREBUIE SA FACA ACEST LUCRU?. in frunte avem de 20 de ani aceiasi oameni….DAR DE GONGILE DE CANAL CARE AU INVADAT ORASUL STIE CINEVA? GONGILE CIRCULA NOAPTEA PE TROTUARELE DIN FATA SI DIN SPATELE BLOCURILOR,au inceput sa manince poliesterul de pe blocuri.INVAZIEA PERSISTA DE CEL PUTIN 3 ANI.

  2. Tomulescu Carmencita

    Castelul copilariei mele !!

  3. Castelul de apa este o constructie reprezentativa in municipiu, un reper si un edificu demn de luat in seama . Daca nu-l prelua Petrom-ul erau in stare sa-l darame . Au daramat Turnul Pompierilor de la fosta Cazarma a Pompierilor, turn construit de acestia .

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *