Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Au trecut mai bine de patru decenii de când învățătoarea Maria Sârbu și-a pus sufletul în fața elevilor, ca dascăl! Și-a dorit mereu să reușească să îi facă pe copii să învețe de drag, să își dorească să știe mai mult și să își depășească condiția și nu a dat greș! Despre dragostea ce le-o arăta la clasă, dar și despre priceperea ei vorbesc, peste ani, adulți realizați, care își amintesc, zâmbind cald, de învățătoarea Maria Sârbu, cea care le-a fost ca o mamă. În 1990, Maria Sârbu a înființat grupul folcloric „Vlăstarele Dobriței”, iar de atunci s-a ocupat cu multă dăruire să învețe generații de elevi din comuna Runcu dansuri populare și cântece tradiționale ale zonei. De-a lungul anilor, grupul „Vlăstarele Dobriței” a fost premiat la nenumărate festivaluri.

irbu maria dobrita 3

Maria Sârbu este descrisă de aceia care o cunosc drept un om blând, cu suflet bun, dispusă mereu să-i ajute pe cei în nevoie! Este un dascăl plin de pasiune și dăruire față de meseria pe care și-a ales-o acum 41 de ani. La sfârșitul acestui an școlar, învățătoarea Maria Sârbu din satul Dobrița, al comunei Runcu, va ieși la pensie. Nu îi va fi ușor să se despartă de școala în care a predat în ultimii 27 de ani. Își amintește cu nostalgie primii ani petrecuți în învățământ. A absolvit școala la Craiova și după absolvire a fost repartizată la o unitate școlară din comuna Plopșoru.

„În perioada 1976-1984 am predat la Școala Văleni. Au fost ani frumoși, de început! Mi-a plăcut mereu folclorul, am înființat și acolo o formație. În perioada 1984-1985 am predat la Rovinari, apoi a urmat o perioadă mai scurtă la Școala din Bâltișoara, comuna Runcu. Eram acasă, în comuna natală. Părinții și elevii de la Bâltișoara mi-au schimbat felul de a preda, m-au ajutat să văd lucrurile în alt mod. Atunci am devenit ceea ce sunt: un dascăl mai afectuos, mai blând. Mi se umple sufletul de fericire de fiecare dată când mă gândesc la elevii mei, copiii mei!”, a spus învățătoarea Maria Sârbu.

 

 

 

O viață dedicată celor mici

În 1990, viața de dascăl a Mariei Sârbu s-a împlinit, căci a fost anul în care învățătoarea a început să predea la Școala Dobrița. Era acasă, cu sufletul, cu locul de muncă; era alături de familia sa, căci ani de zile, Maria Sârbu a lucrat alături de soțul său, ambii ca dascăli. Blânda învățătoare spune că nu exagerează când afirmă că cea mai mare parte a vieții și-a dedicat-o învățământului, copiilor pe care îi forma. Au fost momente în care fiii săi i-au reproșat că petrece mai mult timp cu elevii săi, deși niciodată nu îi neglija pe cei cărora le dăduse viață.

A iubit mereu să predea, s-a purtat cu elevii săi ca o mamă, le-a știut problemele, bucuriile, i-a ajutat cu sfaturi, le-a fost aproape. Așa au trecut 41 de ani la catedră! „Am fost adepta noului, tot ce am vrut a fost să îi fac pe elevi să învețe cu plăcere. I-am făcut pe copii să învețe de drag și le-am spus să fie mereu cinstiți, i-am învățat să scrie frumos, să socotească. Venirea la Școala Dobrița a fost o bucurie, eram în sat și deoarece, cum v-am mai spus, iubeam mult folclorul, am înființat la Dobrița un grup sau un ansamblu folcloric.

În perioada cât am fost și eu elevă, la Liceul Pedagogic la Craiova, și cântam și am cules folclor de-a lungul anilor. Trebuie să prețuim adevăratele valori, iar satele noastre au atâtea de oferit. Poveștile și lumea satului sunt inestimabile”, a afirmat învățătoarea Maria Sârbu.

sirbu maria dobrita 6 sirbu maria dobrita principala

„Vlăstarele Dobriței”, un vis împlinit

1990 a fost anul în care dascălul a înființat la Dobrița grupul folcloric „Vlăstarele Dobriței”, compus din elevi talentați la muzică și copiii pe care învățătoarea i-a învățat dansuri populare. La unitatea școlară din satul Dobrița învățau elevii de clasele I-VIII și cei 20 care au făcut parte din grup au fost dornici să învețe de la învățătoare toate secretele dansului popular. De-a lungul anilor, învățătoarea și copiii din Grupul „Vlăstarele Dobriței” au participat la festivaluri și concursuri și au câștigat numeroase premii. În anii care au trecut, din acest grup au făcut parte interprete precum Amelia Cîrciu, Bianca Sîrbu.

În prezent, din grupul „Vlăstarele Dobriței” fac parte 26 de copii: 14 din satul Dobrița și 12 din Runcu. „Componența grupului Vlăstarele Dobriței s-a schimbat de-a lungul timpului, copiii au crescut, au plecat la liceu, dar mereu am găsit alții noi, dornici să învețe să danseze și să cânte. Din grupul nostru au făcut parte Amelia Cîrciu și Bianca Sîrbu, sunt cunoscute ca interprete. Am participat la concursuri, festivaluri. Am câștigat premii importante, la primul nostru Festival «Liviu Dafinescu» am avut rezultate foarte bune-am luat trofeu, diplome. Atunci, soțul meu i-a acompaniat la muzicuță pe copii! Grupul vocal s-a axat pe cântecele Mariei Apostol, ale Filofteiei Lăcătușu. Acum facem parte din Școala Populară de Artă, căci cu ani în urmă domnul Viorel Gârbaciu ne-a ajutat mult”, a spus Maria Sârbu.

În ultimii ani, grupul creat de învățătoare a fost partener în mai multe parteneriate educative, schimburi de experiență cu alte grupuri ale unor școli din țară. „Am avut schimburi de experiență cu Școala Poieni din județul Cluj, cu Doljul, Colegiul Elena Cuza și cu județul Mehedinți-Școala Bîlvănești. La Cluj am prezentat un spectacol complex, foarte frumos a fost! Apoi, elevii din județele amintite, au venit la noi, i-am cazat, i-am dus să vadă minunățiile Gorjului”, a spus învățătoarea Maria Sârbu.

sirbu maria dobrita 1 sirbu maria dobrita 2

Colaborează cu preotul Parohiei Dobrița

sirbu maria dob

An de an, învățătoarea Maria Sârbu și elevii săi au colaborat cu preotul Vasile Mălăescu, de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Dobrița din comuna Runcu. Grupul „Vlăstarele Dobriței”, alături de învățătoare și preotul, merg la Centrul de Îngrijire și Asistență Dobrița pentru a bucura și a oferi daruri celor bătrâni și bolnavi. „În fiecare an, în parteneriat cu biserica din Dobrița, în scop caritabil, cu ocazia marilor sărbători creștine, Grupul Vlăstarele Dobriței și doamna Sârbu, alături de mine, mergem la Centrul de Îngrijire și Asistență Dobrița. Aici, ducem daruri și copiii cântă și dansează pentru bătrâni. Așa, reușim să aducem bucurie în sufetele acestor oameni, care ne primesc cu atât de multă căldură, de fiecare dată!”, a declarat preotul Vasile Mălăescu de la Parohia Dobrița.

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.